Hlavní obsah

Česko začalo předsedat Evropské unii

ČESKÁ REPUBLIKA
Aktualizováno

Česká republika je formálně už několik hodin předsednickou zemí Evropské unie. Je druhou z nových členských zemí EU, na kterou se v koloběhu půlročních etap "šéfování" Unii dostalo. V ČR se budou odehrát klíčové schůzky unijních představitelů, bude také jejím mluvčím a bude koordinovat její chod.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Tématy, kolem kterých se předsednictví bude točit, jsou ekonomická krize a vyostřená situace mezi Izraelem a palestinským Hamásem. "Je to první výzva, kde musíme něco dokázat," řekl ministr zahraniční Karel Schwarzenberg, který již v neděli vyrazí na Blízký východ.

 Kromě jednání o míru na Blízkém východě bude Česko pomáhat řešit o spory Ruska a Ukrajiny o ceny a dodávky plynu. Pokud se země nedohodnou, může jejich spor ohrozit dodávky plynu do Evropy.

Politici přiznali, že tak rychlý nástup nečekali. "Je to fakt raketový start," řekla česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová. Podobně se vyjádřil i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Ten řekl, že ale vždy čekal, že tento rok nebude snadný. "Musíme se tomu postavit, je to výzva," poznamenal.

Půlrok bude odměřovat kyvadlo

V první minutě nového roku se při příležitosti předsednictví rozzářilo v evropských barvách kyvadlo "Stroj času" na pražské Letné, které bude odměřovat čas českého šéfování unii. Předsedání začalo sice dnes, první zasedání ale budou příští týden

Mnozí evropští politici jsou k Česku skeptičtí. Ti čeští v tom ale leckdy vidí výhodu. Když se od vás nic nečeká, můžete jen příjemně překvapit, tvrdí svorně.

Pomyslné unijní žezlo česká vláda přebírá od francouzské. Kabinet bude navenek zastupovat celou sedmadvacítku. Doma ho však zřejmě čekají tvrdé politické boje, neboť premiérovi Mirku Topolánkovi se dosud nepodařilo vyjednat toleranci opoziční ČSSD. Zcela jasné dosud není ani zapojení Klause, který by mohl vést některá unijní zasedání.

Klaus a jeho postoje proti Lisabonské smlouvě jsou přitom jedním z důvodů, proč se Evropa staví k Česku skepticky. Česko zatím Lisabonskou smlouvu nepodepsalo, ačkoliv například francouzský prezident Nicolas Sarkozy si to velmi přál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám