Hlavní obsah

Česko stáhne z Rijádu diplomata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko v reakci na vraždu novináře Džamála Chášukdžího stáhne ze své ambasády v Rijádu jednoho diplomata. Případné další formy sankcí bude Praha koordinovat s ostatními zeměmi Evropské unie, řekl ve středu novinářům ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který si na ministerstvo kvůli případu předvolal saúdskoarabského velvyslance.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

O vraždě Chášukdžího chce jednat i ve vládě, zapojí se i do debaty o této záležitosti ve Sněmovně.

„Panu velvyslanci jsem jasně sdělil stanovisko České republiky. Jakékoli útoky na novináře považujeme za nepřijatelné. Svobodná společnost nemůže existovat bez nezávislých médií. Násilná smrt opozičního novináře Džamála Chášukdžího na půdě saúdskoarabského konzulátu nemůže být ničím a nikým ospravedlněna,” řekl Petříček.

Skutečnost, že se čin stal na půdě konzulátu, je podle něj jasným porušením mezinárodního práva.

Česko bude podle ministra nadále sledovat vyšetřování případu a očekává potrestání viníků. Zatím v reakci na čin Petříček rozhodl o stažení jednoho diplomata z Rijádu. Podle webu ministerstva je na velvyslanectví v Rijádu deset diplomatů.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Zmizelý saúdský novinář Džamál Chášukdží na archivním snímku.

„Budeme spolu s dalšími zeměmi EU hovořit o dalších restriktivních opatřeních včetně možnosti omezení vývozu vojenského materiálu,” uvedl Petříček.

Vítá to, že se případem bude zabývat Sněmovna, sám debatu poslanců podpoří. Očekává rovněž, že bude o případu mluvit s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Budu rád, pokud bude příležitost na nejbližším zasedání vlády se k tomu nějakým způsobem přihlásit,” řekl.

Kruté mučení

Novinář zmizel 2. října, kdy přišel na konzulát, aby si vyřídil dokumenty k novému sňatku. Od té doby ho nikdo neviděl. Jeho smrt Rijád přiznal, ale tvrdí, že Chášukdží přišel o život během potyčky. Konkrétní důkazy ale zatím nebyly předloženy.

Chášukdžího měl zavraždit saúdský generál Máhir Abdalazíz Mutrib a následně poslat do Rijádu jeho odřezané prsty jako důkaz splnění úkolu. Před vraždou měl být žurnalista surově mučen. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám