Hlavní obsah

Oslavy 17. listopadu vyvrcholily na Václavském náměstí, přišly desítky tisíc lidí

Právo, Novinky, ČTK, ren, mif, jdu, jim, miv
Aktualizováno

Češi si v neděli připomněli výročí 30 let od sametové revoluce. Na řadě míst v zemi se konaly vzpomínkové akce, koncerty i studentské průvody. Největší oslavy během dne probíhaly v Praze na Albertově a na Národní třídě a vyvrcholily večer koncertem na Václavském náměstí, kam přišly desítky tisíc lidí. Celodenní program jsme sledovali on-line.

Záznam: Česko slavilo 30 let svobody a demokracie Video: Novinky.cz/ ČTK, .

 
Článek

22:00 - Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí zakončilo promítání videomappingu k 30. výročí sametové revoluce.

Videomapping na budovu Národního muzea.Video: Festival svobody

21:33 - V Národním divadle byly uděleny Ceny Paměti národa, které uděluje společnost Post Bellum. Obdrželi je bývalý lídr polského hnutí Solidarita Wladyslaw  Frasyniuk, bývalí političtí vězni  László Regéczy-Nagy z Maďarska a Dietrich Koch z Německa, herečka Dalma Špitzerová a politický vězeň Miroslav Hampl.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miroslav Hampl v Národním divadle převzal Cenu Paměti národa u příležitosti 30. výročí sametové revoluce.

21:28 - Na Václavském náměstí byly promítnuty pozdravy z regionálních oslav výročí 30 let od sametové revoluce. Vzkazy poslali například lidé z Písku, z Karlových Varů, z Opavy či z Liberce.

21:21 - Se svým projevem vystoupil na Václavském náměstí i generál Armády ČR a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel.

„Byl bych rád, abychom si uvědomili, že máme obrovské štěstí a že všechny věci, které nám vadí, tak jsou poměrně lehce opravitelné a jsou v naší moci,“ uvedl.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Generál a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel na akci Koncert pro budoucnost.

Organizátoři koncertu také připomněli současné dění v Hongkongu, kde se v posledních dnech vyostřily střety mezi demonstrujícími a policií. „V Hongkongu se v posledních začaly ozývat z oficiálních míst hlasy, které volají po střelbě po protestujících,“ zaznělo.

20:46 - Několik tisíc lidí se dnes na bratislavském náměstí Svobody zúčastnilo shromáždění iniciativy Za slušné Slovensko ke 30. výročí sametové revoluce.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Několik tisíc lidí se na bratislavském náměstí Svobody zúčastnilo shromáždění iniciativy Za slušné Slovensko ke 30. výročí sametové revoluce.

20:38 - V Českých Budějovicích dnes proběhl průvod Rozsviťme demokracii připomínající události sametové revoluce. Účastníci průvodu se od budovy divadla vydali na náměstí Přemysla Otakara II. Tam u busty T. G. Masaryka vytvořili z hořících svíček velký nápis demokracie.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Účastníci průvodu v Českých Budějovicích se ve větrném počasí pokusili umístit svíčky na nápis demokracie.

20:14 - Lidé na Václavském náměstí skandovali: „Ať žije Havel!“. Organizátoři koncertu je o to požádali pro účely natáčení dokumentárního snímku o bývalém československém a českém prezidentovi.

20:04 - Na Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí také promluvil bývalý americký velvyslanec v Československu v letech 1983 až 1986 William Luers či ředitel Knihovny Václava Havla a spoluzakladatel Občanského fóra Michael Žantovský.

19:56 - Ve Zlíně připomněl listopadové události roku 1989 pietní akt a koncert na náměstí Míru. Konalo se také shromáždění u sochy T.G. Masaryka, které bylo součástí Festivalu svobody ve Zlíně.

Na jihlavském Masarykově náměstí byla přetvořena na Zeď svobody zeď, která uplynulý týden informovala kolemjdoucí o době nesvobody a obětech komunistického režimu. V neděli ji autor programu Petr Píša nechal proměnit. Místo ostnatého drátu nabídla pohled na volnou krajinu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Připomínka sametové revoluce v Jihlavě.

19:43 - Státní hymnu na Václavském náměstí zazpíval zpěvák Matěj Ruppert. Na budovu Národního muzea byla promítána česká vlajka. Přítomní lidé následně symbolicky zvonili klíči k připomínce sametové revoluce.

19:41 - Na budovu Národního muzea byla promítnuta projekce s názvem „Cesta ke svobodě“, která připomíná sametovou revoluci v kontextu pádu komunistického režimu v zemích východního bloku. Projekce bude promítána znovu ve 22:00.

Foto: Novinky
Foto: Novinky

19:22 - Premiér Andrej Babiš a jeho žena Monika položili věnec k památníku Brána svobody v Bratislavě, kde si premiéři zemí V4 připomněli 30. výročí sametové revoluce.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Český premiér Andrej Babiš a jeho žena Monika položili 17. listopadu 2019 věnec k památníku Brána svobody v Bratislavě, kde si premiéři zemí V4 připomněli 30. výročí sametové revoluce.

19:17 - V Liberci přišlo bezmála 1000 lidí na podvečerní happening k připomenutí sametové revoluce i aktuální politické situaci. Na náměstí u radnice vytvořili lidský řetěz. Podle organizátorů šlo o symboliku toho, aby se demokratické strany nebály a spojily se. Akci pořádal spolek Milion chvilek

19:13 - Na Václavském náměstí zaznělo poselství, které k výročí sametové revoluce pro Čechy nahrál tibetský duchovní vůdce dalajlama. V něm zdůraznil, že odkaz Václava Havla nadále žije v české společnosti, a zmínil, že Česko je srdcem Evropy.

„Pokud se budeme snažit, může být toto století stoletím míru a soucitu a vy, Češi, můžete k tomu velmi přispět,“ zaznělo v poselství.

19:05 - Z balkonu na Národní třídě zazněla píseň Modlitba pro Martu v podání zpěvačky Anety Langerové. Na Václavském náměstí stejnou píseň zazpívla Annamária d’Almeida.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Annamária d’Almeida zapívala 17. listopadu 2019 Modlitbu pro Martu na akci Koncert pro budoucnost.

19:02 - Oslavy 17. listopadu končily v Brně lampionovým průvodem. Opět jej pořádali studenti Masarykovy univerzity jako vrchol programu na náměstí Svobody. U příležitosti výročí byl také slavnostně nasvícen hrad Špilberk.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Oslavy 17. listopadu končily v Brně lampionovým průvodem.

18:51 - Na Koncertu pro budoucnost vystoupili s projevem také filozofka Anna Hogenová či ředitel organizace Člověk v tísni a vůdce studentského hnutí z roku 1989 Šimon Pánek, který vyzval k překonávání rozporů ve společnosti.

„Nesmíme si myslet, že lidé, kteří dnes s námi tady nejsou nebo věci cítí jinak, jsou naši nepřátelé, že jejich hlasy ve volbách jsou míň než naše hlasy,“ zdůraznil.

Podobné poselství přinesl i právník a sociolog Jiří Přibáň: „Politika strachu vždy vede k tyranii, zatímco politika svobody vede k otevřené společnosti a demokracii.“

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Návštěvníci akce Koncert pro budoucnost 17. listopadu 2019.

18:31 - „Odhadované počty účastníků na dnešním pochodu z Albertova je 8000 až 10 000, počet účastníků v ulici Národní až 40 000,” oznámila policie před 18:30. Příliv lidí podle policistů začal již po 14:30 průvodem kopírujícím pochod demonstrantů v listopadu 1989 z Albertova na Národní třídu.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé zapalují svíčky u pomníku 17. listopadu 1989 na Národní třídě.

18:30 - Zhruba 40 tisíc přišlo odpoledne podle policie na Národní třídu a podobný počet později i na Václavském náměstí. Od 18 hodin je uzavřena magistrála.

18:23 - Během koncertu pro budoucnost vystoupili také básník a spisovatel Jáchym Topol, který přednesl báseň, a bývalý senátor a studentský vůdce z roku 1989 Martin Mejstřík.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bývalý senátor, novinář a studentský vůdce z roku 1989 Martin Mejstřík

„Naše revoluce bude dokončena v momentě, kdy kontinuita s bolševickým právem bude přetržena. Kdy bude komunistická ideologie postavena mimo zákon, stejně jako je mimo zákon postaven fašismus a nacismus,” uvedl Mejstřík.

18:19 - Letošní 17. listopad je výrazně teplejší než před 30 lety. Teplotní rekordy dnes padly zhruba na desetině stanic, které měří alespoň 30 let. Na severu Moravy podle ČHMÚ někde naměřili i víc než 18 stupňů Celsia. V pražském Klementinu naměřili 17. listopadu 1989 maximum 3,9 stupně Celsia, dnes to bylo 15 stupňů.

18:10 - Národní třída se postupně během večeta ucpala na několika místech. Zástup se posouval kupředu jen pomalu. Řada lidí se proto snažila odejít bočními uličkami, ani to se jim ale příliš nedařilo. Žádný koridor nezůstal.

Foto: Novinky

17:55 - Na Václavském náměstí vystoupí i biskub a bývalý mluvčí Občanského fóra Václav Malý.

Biskup Malý: Bylo dobře, že se Havel stal prezidentem. Na ostatní se zapomene

Domácí

17:50 -  Praha na Národní třídě představila i videomapping.

Foto: Novinky

Videomaping na Národní třídě

17:32 - Během Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí promluvil také ústavní právník Jan Kysela, který varoval před plíživým oslabováním ústavy.

„Ústava musí být samozřejmým rámcem naších životů. Ústava ignorovaná vlastně žádnou ústavou není, a kde není ústava vládne svévole,” zmínil.

Foto: Právo

Koncert pro budoucnost - 17. listopadu 2019. Václavské náměstí

17:21 - Stovky lidí se odpoledne v Hradci Králové přišly podívat na studentský happening na Ulrichově náměstí. Vše se odehrávalo u zdi z papírových krabic, která vznikla jako rekonstrukce stavby zdi z krabic v prosinci roku 1989 na tehdejším Gottwaldově náměstí. V prosinci 1989 byla papírová zeď v krajském městě jedním z nejvýraznějších symbolů sametové revoluce.

Foto: David Taneček, ČTK

Studenti v Hradci Králové vytvořili zeď z papírových krabic, která původně stála v prosinci roku 1989 na tehdejším Gottwaldově, dnes Ulrichově náměstí.

17:15 - Na Václavském náměstí vystoupil teolog, filozof a katolický kněz Tomáš Halík. „Před třiceti lety jsme na tomto místě odzvonili totalitě,“ prohlásil.

Ve svém projevu zmínil i současné politické dění: „Problém není v politicích, ale ve voličích, kteří jsou ochotni se nechat zmanipulovat populisty, problém je v nevoličích. Biosférou demokracie je veřejná svobodná diskuze. Musíme se snažit, aby byla tato diskuze skutečně kvalitní.”

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kněz Tomáš Halík promluvil 17. listopadu 2019 na akci Koncert pro budoucnost, která se konala na Václavském náměstí v Praze

17:11 - Po celé zemi se přesně v tento čas rozezněly zvony. V rádiích přesně v tento čas hrála hymna sametové revoluce - Modlitba pro Martu od Marty Kubišové.

17:00 - Na domech na Národní třídě byla zahájena světelná projekce k připomínce výročí sametové revoluce. Projekci připravila společnost Post Bellum, ve spolupráci se spolkem Díky, že můžem. Projekce bude zopakována v 18:45 a v 20:00.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zpěvačka Aneta Langerová vystoupila na akci Koncert pro budoucnost

16:58 - Lidé se postupně přesouvají na Václavské náměstí, kde od 16:30 probíhá Koncert pro budoucnost, na kterém už vystoupila Aneta Langerová. Dále zahrají Vypsaná fixa, Tata Bojs, Lenka Dusilová, skupiny Buty, MIG 21 nebo Matěj Ruppert.

Foto: ČTK

Koncert na Václavském náměstí

16:55 - Národní třída je stále ucpaná. Nejvíc lidí se shromažďuje u místa někdejšího policejního zásahu u pamětní desky. Kolem hoří svíčky. Na místě zůstávala také skupina lidí s transparenty, která protestovala proti premiérovi Babišovi. Prostor je téměř neprůchozí.

Foto: David W Cerny, Reuters

Lidé zapalující svíčky na Národní třídě. 17. listopadu 2019

16:43 - Oslavy výročí sametové revoluce probíhají i v Brně, kde se podle odhadu pořadatelů sešlo až 10 tisíc lidí. Součástí programu jsou hudební koncerty, vystoupení řečníků včetně rektorů brněnských univerzit i lampionový pochod, který vyjde z náměstí v 17:17 ke Kounicovým kolejím a náměstí Míru.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Devítihodinovým festivalem si 17. listopadu 2019 studenti v Brně připomínají 30. výročí sametové revoluce a pádu komunismu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Lidé zapalující svíčky v Brně. 17. listopadu 2019

16:41 - Na dopravní komplikace spojené s akcemi v rámci výročí 17. listopadu upozorňují pražské řidiče dopravní tabule. Problémy jsou hlášeny například ve Wilsonově ulici či na Smetanově nábřeží.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

16:32 - Na Václavském náměstí začal Koncert pro budoucnost, akcí provází moderátorka Zuzana Tvarůžková a novinář Jindřich Šídlo.

16:20 - V případě, že se lidé na Národní třídu nedostanou, mohou svíčky a květiny položit na několika pietních místech po trase průvodu. Například na Vyšehradě nebo na Rašínově nábřeží.

16:15 - „Národní třída je naprosto ucpaná. Ani se tam nepokoušejte dostat. Vezměte to Myslíkovou ulicí rovnou na Václavské náměstí,“ vyzývají organizátoři účastníky studentského pochodu.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé zapalují svíčky u pomníku 17. listopadu 1989 na Národní třídě.

16:06 - Policisté zveřejnili letecké záběry studentského průvodu mířícího z Vyšehradu na Národní třídu.

16:00 - Na Národní třídě jsou už nyní shromážděny tisíce lidí. Chtějí uctít památku listopadu 1989, zapálit svíčku nebo položit květinu. Davy pochodujících z Albertova přes Vyšehrad až na Národní přitom mají teprve dorazit.

15:32 - Maškarní průvod Sametové posvícení došel podél Smetanova nábřeží na Národní třídu. Odtud bude směřovat na Staroměstské náměstí.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Satirický průvod Sametové posvícení 17. listopadu 2019

15:19 - V průvodu, který vyrazil z Albertova, je podle odhadů pořadatelů až 10 tisíc lidí. Z Vyšehradu zamíří po náplavce do centra.

15:00 - Průvod studentů, který vyrazil z Albertova, míří na Vyšehrad.

14:51 - V centru Olomouce se konala demonstrace s názvem Kdo - když ne my. Kdy - když ne teď. Demonstraci uspořádaly iniciativy 2018+ Olomouc a Milion chvilek pro demokracii.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

V centru Olomouce se konala demonstrace s názvem Kdo - když ne my. Kdy - když ne teď.

14:35 - Z Kampy vyrazil satirický průvod Sametové posvícení, které se koná už po osmé. Heslem průvodu je „Ulítni si včele!”. Organizátoři heslem reagují na výrok premiéra o motýlech.

Foto: Novinky

14:30 - Z Albertova vyrazil vzpomínkový průvod studentů. První část průvodu skončí na Vyšehradě, organizátoři plánují po cestě pouštět záznamy z vyprávění lidí, kteří v průvodu před 30 lety byli.

14:26 - Přesně v 17:11 zazní ve většině českých rádií jako připomenutí listopadu Modlitba pro Martu od Marty Kubišové. Tu na Koncertě pro budoucnost zazpívá i Aneta Langerová.

Foto: Archiv, ČTK

Marta Kubišová na Václavském náměstí v prosinci 1989

14:09 - V 16:30 začíná na Václavském náměstí Koncert pro budoucnost, který bude zakončen videomappingem na historickou budovu Národního muzea.

14:07 - Také ve 14:30 vyrazí satirický průvod masek z Kampy na Národní třídu a pak do Hybernské.

14:05 - Ve 14:30 vyrazí průvod studentů z Albertova na Národní třídu. Studenti chtějí rekonstruovat události roku 1989, půjdou po stejné trase jako před třiceti lety.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé na Národní třídě

14:00 - Kromě akcí probíhajících na Národní třídě mohou Pražané vyrazit ještě na průvody, videomapping nebo koncert.

13:50 - Na Národní třídu přišly zapálit svíčku tisíce lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Památník 17. listopadu na Národní třídě

13:42 - V Litoměřicích odhalili skauti k výročí sametové revoluce sochu odkazující k trikoloře jako symbolu 17. listopadu 1989. Samotná socha je bronzová, spodní stranu zdobí v barvách trikolory písmena V, jakožto symbol svobody.

Akce se účastnil i europoslanec Alexandr Vondra. „Sedmnáctý listopad je svátek svobody, svoboda je dar a my ten dar budeme mít, dokud s ním budeme umět správně nakládat,” uvedl.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Na budově České spořitelny na Mírovém náměstí v Litoměřicích odhalili 17. listopadu 2019 k 30. výročí sametové revoluce dílo ve tvaru trikolory pocházející z dílny litoměřické akademické sochařky Alžběty Kumstátové.

13:33 - Policisté na twitterovém účtu zveřejnili aktuální záběry Národní třídy z policejního vrtulníku.

13:28 - V centru Brna dnes pojmenovali park při Roseveltové ulici po Danuši Muzikářové, osmnáctileté studentce zastřelené v srpnu 1969 při ročním výročí okupace z roku 1968. Spolu s tím byla v parku odhalena její pamětní deska.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Park v Brně při Rooseveltově ulici byl pojmenovaný po Danuši Muzikářové, zastřelené 21. srpna 1969.

13:15 - Na Národní třídě zazněla státní hymna v podání operní pěvkyně Dagmar Peckové.

13:06 - Na Národní třídě probíhá celý den doprovodná akce Korzo Národní. V rámci ní vystupují i herci v uniformách Veřejné bezpečnosti.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Při příležitosti oslav výročí 17. listopadu 1989 se konala na Národní třídě v Praze akce Korzo Národní. Na snímku je vystoupení herců v historické uniformě Veřejné bezpečnosti.

12:47 - U Hlávkovy koleje si třicetileté výročí sametové revoluce připomněli malým shromážděním i mladí komunisté, kteří mimo jiné zdůraznili, že 17. listopad je také Mezinárodním dnem studenstva. Předsedkyně výboru KSČM Marta Semelová pak ve svém projevu označila posledních třicet let za jakousi karikaturu svobody.

12:38 - Bývalá disidentka a mluvčí Charty 77 Dana Němcová zdůraznila, aby mladí lidé využili všechny možnosti a svobody k svému rozvinutí. Pietní akt na Albertově byl zakončen českou hymnou a Ódou na radost, neoficiální hymnou Evropské unie.

12:25 - Potlesk naopak obdržel rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Studenti na Albertově vypískali rektora Zimu. Ten jim poděkoval

Domácí

„Chtěl bych vyjádřit svou největší úctu Janu Opletalovi, protože mu bylo odepřeno šířit a snažit se pomáhat potřebným, svým pacientům. Brutální moc mu to nedovolila. Stal se pomyslným lékařem našich srdcí, mysli a naší svobody, za to mu patří velký dík,” připomněl nacisty zavražděného studenta.

12:21 - Studenti zveřejnili výsledky průzkumu Generace svobody mapující postoje lidí narozených po roce 1989. Z něho vyplývá, že většina mladých považuje za důležité chodit k volbám, řešit klimatické otázky a ověřovat zdroje informací v médiích. Průzkum vypracovali studenti Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

12:07 - Jako druhý dostal slovo rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima, někteří z přitomných rušili jeho projev bučením a slovy: „Hanba!” Na konci jeho projevu pak skandovali: „Odstup.” Zima v posledních dnech čelí kontroverzím v souvislosti se smlouvou o spolupráci s firmou Home Credit a tajnému financování česko-čínských konferencí na univerzitě čínskou ambasádou. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Rektor Univerzity karlovy Tomáš Zima během pietní akce na Albertově.

12:00 - Na Albertově začal pietní akt k uctění památky 17. listopadu.

11:42 - Vzpomínkové akce k 30 letům od sametové revoluce probíhají po celé republice. V Čeladné odhalili lavičku Václava Havla. V Liberci pak na schodech radnice odhalili památník připomínající výročí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vzpomínková akce na události roku 1989 v Liberci

11:35 - Skautskou hymnu u památníku zazpívali čeští skauti a skautky.

11:13 - Položit květiny na Národní třídu přišli zástupci Pirátů. „Vidíme, že liberální demokracie nemá dnes na růžích ustláno. Jsem rád, že si dnes můžeme připomínat 30 let od sametové revoluce, i vzpomínku studentů roku 1939,“ uvedl předseda Ivan Bartoš a dodal, že se sobotní demonstrace na Letné účastnil.

„Občany zajímá vize, ne politika proti něčemu,” odmítl Bartoš sloučení opozičních stran do velké koalice proti hnutí ANO. „Vidím tu nějaký prostor na sloučení stran, které jsou na hraně volitelnosti,” dodal.

10:54 - Babiš v projevu v Národním muzeu poděkoval studentům, politikům, hercům, kteří v listopadu 1989 vyrazili do ulic. „Jak většina z vás ví, byl jsem členem KSČ a nejsem na to pyšný. Jak jsem mnohokrát řekl, tak jsem nebyl tak statečný a angažovaný jako Havel,” uvedl. [celá zpráva]

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej při úvodním projevu k příležitosti oslav 30. výročí sametové revoluce.

10:38 - Památku uctily na Národní i špičky ODS. „Jsme přímými následovníky Občanského fóra, neseme v sobě hodnoty listopadu 1989 a uvědomujeme si to," řekl šéf strany Petr Fiala. Nepředpokládá, že Andrej Babiš sám odstoupí. „Jsem přesvědčen, že je třeba ho porazit ve volbách,“ dodal.

Předseda ODS Petr Fiala na Národní tříděVideo: Novinky

Šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS) poznamenal, že si díky převratu uskutečnil sny, o kterých se mu ani nesnilo, třeba že bude šéfem Senátu. „Jak říkal Jakeš, připadám si taky mezi nejvyššími ústavními činiteli jako kůl v plotě, ale je dobré, že tam máme svoje želízko," řekl Kubera.

Foto: Milan Malíček, Právo

Představitelé ODS, předseda strany Petr Fiala, místopředsedkyně Alexandra Udženija a předseda senátu Jaroslav Kubera

10:20 - Hlasitý potlesk naopak čekal Karla Schwarzenberga. Lidé skandovali: „Ať žije Karel!” Po něm dorazili zástupci ODS v čele s Petrem Fialou.

10:17 - Hlasitým skandováním „Hanba!” vypískali lidé předsedu hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího, který také dorazil na Národní třídu. Jeden z členů jeho doprovodu se pustil do strkanice s demonstrantem. Z Národní Klause a jeho příznivce doprovázela policie.

Foto: Právo

Václava Klause mladšího na Národní třídě demonstrující vypískali

„Já jsem tu byl 17. listopadu 1989 jako student. Když tu bude teď nějaký pouliční výbor kádrovat, kdo smí a nesmí položit květinu, tak mi to přijde nedemokratické a hnusné. Já bych tu na nikoho nepískal, je to každého věc,“  uvedl Klaus mladší.

Mirek na Hrad, skandoval dav

10:09 - Potlesk čekal i finalistu prezidentské volby a senátora Jiřího Drahoše.

Při příchodu představitelů TOP 09 lidé skandovali na předsedu poslaneckého klubu strany Miroslava Kalouska: "Ať žije Míra! Mirek na Hrad!”

„Miloš Zeman a Andrej Babiš se snaží systematicky a plíživě demontovat svobody a demokracie této země. Lidé to cítí, a proto možná reagují i tím, že vypískají věnec Miloše Zemana a vypískají Andreje Babiše,“ uvedl šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Miroslav Kalousek v neděli na Národní třídě.

10:00 - Do Národního muzea dorazili i předsedové zemí V4, slovenský premiér Peter Pellegrini, polský předseda Mateusz Morawiecki a maďarský premiér Viktor Orbán.

Nebyl jsem statečný jako Havel, řekl v projevu plném díků Babiš

Domácí

9:54 - Rakušan zároveň dodal, že je podle něj špatně, když prezident v tento den mlčí. „Prezident sám o sobě tvrdí, že údajně na Národní třídě byl, ale 30 let po sametové revoluci se veřejně nevyjádří a jakoby zpochybňuje slova mladé generace. Prezident by měl mít povinnost v tento den promluvit,” řekl Rakušan.

9:51 - K památníku na Národní třídě přišli zástupci hnutí STAN v čele s předsedou Vítem Rakušanem. „My žijeme 30 let v takové atmosféře, které si generace před námi nedokázaly ani představit. Děkujeme všem statečným, co nám to vybojovali a všem, co jsou tady,“ řekl.

9:42 - U památníku starší muž nevybíravě nadává na vládu i prezidenta: „Lidi nepotřebují peníze, ale slušné bydlení, léky... Manželka mi doma umírá a já nemám ani na pohřeb. Stydím se, že musím takto sprostě nadávat. Děkuji, že jste si mě vyslechli.” Pár lidí mu uznale zatleskalo.

Někteří demonstrující u památníku na Národní třídě si přinesli také cedule a koláže.

Foto: Novinky

Demonstranty vyrobená koláž s obličejem prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Muž demonstruje proti premiérovi Andreji Babišovi a prezidentovi Miloši Zemanovi na Národní třídě v Praze

9:34 - Lidé pokládají svíčky i u výklenku, kde původní památník na Národní třídě sídlil.

Foto: Jiří Mach, Právo

Svíčky před pasáží, kde památník původně sídlil

9:20 - Na oslavy 17. listopadu se připravila i policie. Kvůli akci v Národním muzeu je plánováno omezení dopravy až do večerních hodin.

9:12 - Květinu přišel na Národní třídu položit i předseda lidovců Marek Výborný. „Ta propojka se studenty i v roce 1939 je myslím klíčový okamžik,” řekl.

Marek Výborný k 17. listopadu 1989Video: Novinky

„Zároveň kdyby nebylo Václava Havla, tak bychom nebyli tam, kde dnes jsme,“ dodal Výborný. Demokracie je podle něj ohrožena neustále a je třeba to připomínat i demonstracemi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Uctít památku přišli k památníku zástupci KDU-ČSL v čele s předsedou Markem Výborným

9:09 - K památníku na Národní třídě dorazil americký velvyslanec Stephen B. King. „Přišel jsem pomoct oslavit svátek 30 let vaší svobody, demokracie a vlády práva. Byli jsme tu včera, jsme tu dnes a budeme tu zítra,” uvedl. Lidé v jeho přítomnosti skandovali: „Děkujeme!”

9:05 - Předsedové (zleva) KDU-ČSL Marek Výborný, ODS Petr Fiala, STAN Vít Rakušan a TOP 09 Jiří Pospíšil společně položili 17. listopadu 2019 v Praze u příležitosti 30. výročí sametové revoluce květiny k hrobu Václava Havla, aby uctili jeho památku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předsedové (zleva) KDU-ČSL Marek Výborný, ODS Petr Fiala, STAN Vít Rakušan a TOP 09 Jiří Pospíšil společně položili u příležitosti 30. výročí sametové revoluce květiny k hrobu Václava Havla, aby uctili jeho památku.

9:01 - Probíhá vzpomínková akce u Hlávkovy koleje týkající se událostí z listopadu 1939, kdy okupanti při protinacistické demonstraci smrtelně zranili studenta Jana Opletala. Promluvil například rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

9:00 - Na Národní třídu přišel položit květinu i Pavel Telička, který byl za ANO v roce 2014 zvolen europoslancem. V roce 2019 si založil nové hnutí HLAS. „Vnímám ho jako člověka společně zodpovědného s hlavou státu za současnou situaci v této zemi, kterou vnímám jako značně problematickou,“ vyjádřil se k Babišovi.

Protesty u památníku na Národní třídě mu však nepřijdou vhodné. „Rozhodně chápu 250 tisíc na Letné,” dodal.

8:50 - Premiér Andrej Babiš dorazil do Národního muzea, kde dopoledne přednese projev k výročí sametové revoluce. Dorazili i místopředsedové vlády a ministři Alena Schillerová a Karel Havlíček.

8:27 - Ohlušující pískot si naopak vyslechl u památníku hradní úředník pro administrativu Jan Novák. Po složení pocty rychle odešel, otázkám novinářů se vyhnul.

8:24 - Na Národní třídu nedlouho po delegaci ČSSD dorazil místopředseda senátu Milan Štěch (ČSSD). Zmínil, že si musíme vážit svobody a demokracie. Vyjádřil se i k demonstrantům: „Bojovali jsme za to, aby byla svobodu projevu. Myslím, že lidé mají právo vyjadřovat své názory a pokud se nepoužívá násilí, tak to podporuji,” řekl Štěch.

Babiš: Lidé žijí ve lži, pracuju pro jejich lepší život

Domácí

8:10 - Za potlesku demonstrujících položili květiny zástupci koalice na pražském magistrátu, primátor Zdeněk Hřib za Piráty a Jan Čižinský a Hana Třeštíková za Praha sobě. „Je načase se ohlédnout a říct si, co se povedlo, co by se dalo udělat lépe,” zmínil Hřib a připomenul protesty, které probíhají v Hongkongu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Primátor Prahy Zdeněk Hřib položil kytici na Národní třídě v Praze při příležitosti 30. výročí sametové revoluce.

Hřib se vyjádřil i k vypovězené smlouvě s Pekingem: „V Praze se nechceme zabývat otázkou interpretace jedné Číny. Chceme stavět okruhy, chceme stavět metro D, řešit dostupnou politiku bydlení, a proto nemáme čas na zahraniční politiku, kterou má vést ministerstvo zahraničí.“

Primátor Zdeněk HřibVideo: Novinky

8:06 - K památníku na Národní třídě dorazili vládní ministři za ČSSD v čele s předsedou a ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Demonstranti skandovali: „Hanba!”, „Paktujete se s mafií”, či „Ocásek, spolupracovník StB.”

Předseda ČSSD Jan Hamáček na Národní tříděVideo: Novinky

„Jsou to známé tváře, které na podobné akce chodí,” řekl k demonstrujícím Hamáček.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Demonstranti v neděli na Národní třídě

7:52 - Ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl na otázku Novinek, že demonstrantům rozumí: „Některým věcem rozumím, je to součást demokratické debaty, která nám byla právě umožněna sametovou revolucí. Já bych také viděl raději někoho jiného, kdo by podporoval tuto vládu, než jsou to komunisté.” Ministři za ČSSD uctí památku na Národní třídě společně.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček na Národní tříděVideo: Novinky

7:45 - Prostor kolem Národní třídy už od rána hlídají policisté. Po celý den až do deseti hodin do večera bude zcela omezen provoz v ulici Národní.

7:30 - Premiér Andrej Babiš opustil i s ministry ANO Národní třídu.

Andrej Babiš na Národní třídě v PrazeVideo: Novinky

7:25 – „Babiš nekrade, Babiš nemůže nikoho zkorumpovat,“ prohlásil Babiš. Doplnil, že sobotní demonstraci na Letné nerozumí. „Chtějí po mně, abych dal Agrofert pryč, ale to já jsem udělal. Mě už ani nepustí na valnou hromadu Agrofertu, já Agrofert nemám,“ zdůraznil premiér.

7:20 - Demonstranti střídavě skandovali: „Hanba, StB!“ Premiér, který měl na sobě kravatu v barvách trikolóry, se ale nenechal jejich kritikou vykolejit, na demonstranty vůbec nereagoval.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš zapálil 17. listopadu 2019 svíčku na Národní třídě v Praze při příležitosti 30. výročí sametové revoluce.

7:18 - Na Národní třídě jsou již také demonstranti. „Kam to neseš, srabe,“ pokřikoval na premiéra nesoucího věnec jeden z demonstrantů. Ostatní měli píšťalky a na premiéra uctívajícího památku sametové revoluce pískali.

7:13 - „Sametová revoluce pro mě znamená svobodu. Svobodu projevu i voleb,“ řekl pro Novinky Andrej Babiš. Kritiku demonstrantů si nepřipouští. „Já mám čisté svědomí a v práci budu pokračovat, pokud budu mít podporu ve volbách,“ doplnil.

7:12 - U památníku obětí dopravních nehod na nultém kilometru dálnice D1 v Praze Chodově v neděli lidé uctí památku těch, kteří zemřeli na silnicích, a připomene dlouhodobé dopady havárií. Pietní akt pořádá České sdružení obětí dopravních nehod a zahájí symbolický vzpomínkový řetězec, který bude v následujících víkendech pokračovat v kostelech v Plzni a v Moravské Chrastové na Svitavsku a v dálniční kapli na dálnici D5 nedaleko Šlovic u Plzně. ČR se tak připojí ke Světovému dni dopravních nehod.

Foto: Novinky

Andrej Babiš v neděli na Národní třídě

6:54 - Babiš slíbil už v sobotu odpoledne, že na neděli chystá překvapení. Reagoval tak na sobotní demonstraci na Letné, kterou svolal spolek Milion chvilek.

Na akci se sešlo podle organizátorů 250 až 300 tisíc demonstrantů, policejní odhady hovoří o 250 tisících protestujících. Spolek Milion chvilek dal premiérovi ultimátum do 31. prosince, aby odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a zbavil se Agrofertu, nebo aby odstoupil. V opačném případě svolá spolek další demonstrace, během kterých prý budou „daleko kreativnější“.

A jaké překvapení tedy premiér chystá? „Prezident jmenuje Mináře předsedou vlády,“ zavtipkoval premiér na adresu předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře. Slibované nedělní překvapení však zatím prozradit nechtěl.

Foto: Novinky

Andrej Babiš v neděli na Národní třídě

6:49 - Přestože premiér dorazil tak časně ráno, nevyhnul se svým příznivcům. Lidé se s ním chtěli fotit. Babiše doprovodili ministři za ANO, ministr průmyslu Karel Havlíček, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství Robert Plaga, ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministryně financí Alena Schillerová i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Ostatní ministři za ANO jsou v zahraničí.

Andrej Babiš dorazil na Národní třídu

6:47 - Na Národní třídu vyrazil v neděli také český premiér Andrej Babiš. 

6:46 - Už od sobotního večera se na pražské Národní třídě hromadí svíčky od lidí, kteří se tak snaží uctít památku 30. výročí od sametové revoluce.

Foto: Novinky

Svíčky se na Národní třídě hromadí už od sobotního večera.

6:44 - Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska si dnes připomenou 30. výročí takzvané sametové revoluce také na Slovensku, kam přijedou z Prahy, kde se zúčastní vzpomínkové akce na události z listopadu 1989. V zemi pod Tatrami jsou naplánována také shromáždění opozice a občanské iniciativy Za slušné Slovensko, která stála za loňskými mohutnými protivládními demonstracemi.

6:35 - Potlačení demonstrace na Národní třídě před 30 lety připomene krátce po 17:00 po celé zemi také zvonění zvonů. K akci se přidala většina rozhlasových stanic tím, že ve stejný čas pustí píseň Modlitba pro Martu.

6:30 - I letos 17. listopad v Praze doprovodí satirický průvod masek sametové posvícení, připomene ho jako Mezinárodní den studentstva.

Protesty vyústily v pád režimu

Je to přesně třicet let od střetu studentů s příslušníky Veřejné bezpečnosti v Praze na Národní třídě, kdy odstartovala sametová revoluce. Až do konce roku 1989 pokračovaly protesty Čechů a Slováků proti komunistickému režimu, které nakonec vyústily až k pádu režimu.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

Události konce jedenačtyřicetileté nadvlády komunismu si během víkendu Češi připomínají po celé zemi. Vzpomínají jak na tragické události z listopadu 1939, kdy okupanti při protinacistické demonstraci smrtelně zranili studenta Jana Opletala, tak i na počátky sametové revoluce 1989.

Co o 17. listopadu vědí dnešní studenti?

Domácí

V Praze se pak od rána konají například pietní akce před Hlávkovou kolejí, diskuze, přednášky a prezentace v rámci akce Korzo Národní, Pietní akt na Albertově a následný průvod na Národní třídu nebo setkání politických představitelů se zahraničními hosty v Národním muzeu.

Demonstrace na Letné? Babiš chystá na neděli překvapení

Domácí

Již v sobotu se konala na Letné demonstrace Milion chvilek pro demokracii, kde se sešlo až na 300 tisíc lidí. I oni si společně připomněli výročí 30 let od listopadu 1989.

Letná dala Babišovi ultimátum do konce roku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám