Hlavní obsah

Česko si připomíná založení republiky, nad Prahou proletěly gripeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pietním aktem a kladením věnců u Národního památníku v Praze na Vítkově začala ve středu řada ceremoniálů připomínajících 97. výročí založení republiky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman při pietním aktu ke vzniku Československé republiky 28. října

Článek

Prezident Miloš Zeman na Vítkově vykonal vojenskou přehlídku a vedl pietní akt. Nechyběli ani další nejvyšší ústavní činitelé včetně premiéra Bohuslava Sobotky, ministra obrany Martina Stropnického nebo předsedů obou komor parlamentu Jana Hamáčka a Milana Štěcha.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Přelet dopravního challengeru a stíhaček gripen nad Vítkovem

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Senátu Milan Štěch položil 28. října na Vítkově věnec

Shromáždění doprovodil nízký průlet armádních letadel, dopravního stroje CL-601 Challenger a dvou stíhaček JAS-39 Gripen.

Jako každoročně výročí založení republiky připomíná řada slavnostních akcí, která na Pražském hradě vyvrcholí předáním ocenění vybraným osobnostem z rukou prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka položil věnec při pietním aktu ke vzniku Československé republiky.

Zatímco na Pražském hradě budou kvůli oslavám po celý den nepřístupné některé budovy a večer se areál uzavře celý, pro návštěvníky se naopak otevřela Kramářova vila nebo části Poslanecké sněmovny a Senátu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman při pietním aktu u Národního památníku v Praze na Vítkově

Pietní akce probíhají po celém Česku. Například v Plzni si 97. výročí připomenou odhalením Památníku bojovníků a obětí válek.

Během slavnostního dne se uskuteční i několik demonstrací a pochodů. V Praze se do ulic vydají odpůrci elektronické evidence tržeb a příznivci znovuobnovení monarchie, v hlavním městě, v Ústí nad Labem, Brně a Ostravě se sejdou také odpůrci migrace. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Den, kdy se narodilo Československo

„Ráno jsem vstával jako poddaný Rakouska, nyní jsem občanem svobodného československého státu. Ráno vycházelo slunce nad zemí porobenou, nad národem, který...

Výběr článků

Načítám