Hlavní obsah

Česko si musí o uprchlících rozhodovat samo, shodují se lídři do evropských voleb

Novinky, Renáta Bohuslavová, Barbora Zpěváčková

Mělo by Česko přijímat uprchlíky? A pokud ano, mělo by se tak dít na základě kvót? A jakou jinou pomoc by v Evropě pro lidi prchájící z válečných zón prosazovali čeští lídři kandidátek ve volbách do Evropského parlamentu? Přečtěte si jejich názory.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Uprchlíci ze Sýrie na nádraží v Bělé pod Bezdězem mířící do Německa.

Článek

Kandidáti se v první řadě shodují, že je třeba dodržovat mezinárodní závazky a pomáhat lidem v zemích, odkud prchají. „Jsme humánní společnost a naše azylové právo odpovídá mezinárodním závazkům. Česká republika by tudíž měla pomáhat lidem prchajícím před válkou,” uvedl kandidát ČSSD Pavel Poc.

„Přijmout uprchlíky prchající před válkou bychom měli. Jsme navíc signatáři Ženevské dohody z 1951 o uprchlících, k uprchlíkům máme nejenom lidské, ale i právní závazky,” podporuje přijímání lidovecký lídr Pavel Svoboda.

Česko si musí rozhodnout samo

Většina se zároveň shoduje na tom, že Česko si o jejich přijímání musí rozhodnout samo a ne k tomu být nuceno. „Jen a pouze Česká republika a její orgány mají právo rozhodnout, kdo má nárok na udělení azylu nebo jiného typu mezinárodní ochrany na našem území a v jakém počtu,” napsal Novinkám lídr ODS Jan Zahradil.

„Nesouhlasím s kvótami na přerozdělování uprchlíků. Česko nesmí být přinuceno k přijetí migrantů bez svého svolení. My rozhodneme o tom, kdo na našem území bude žít a pracovat,” reagovala kandidátka za ANO Dita Charanzová.

„Jsme a musíme to vždycky být my, kdo žadatele důsledně prověří a rozhodne o udělení nebo neudělení azylu,” doplnil ji Poc.

Stejně hovoří i lídr kandidátky STAN a TOP 09 Jiří Pospíšil. „V rámci evropských návrhů, které se týkají azylové politiky, jsme nikdy nepodporovali kvóty na přerozdělování uprchlíků,” uvedl. Česká republika by podle něj ale měla přijmout ty, kterým se rozhodne udělit azyl. „Rozhodování o azylu pro jednotlivé žadatele by mělo zůstat na úrovni jednotlivých členských států,” dodal.

Piráti: Nemusíme přijímat každého

Společně s Piráty připomíná i nutnou podporu Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž.

„Potřebujeme dobře chráněné hranice Schengenského prostoru skrze lépe fungující Frontex, kontaktní centra mimo Evropu. Považujeme za nutné poskytnout azyl lidem prchajícím před válkou či diktátory, ale nemáme žádnou povinnost přijímat do Evropy každého,” řekl Novinkám pirátský lídr Marcel Kolaja.

Podporu pouze v místě konfliktu prosazuje lídr SPD Ivan David. „Pomozme jim na místě, podpořme řešení konfliktů a jiných příčin prchání,” uvedl.

Lídryně za KSČM Kateřina Konečná upozorňuje na problém levné pracovní síly. „Rozhodně by se pod rétorikou přijímání uprchlíků neměl skrývat dovoz levné pracovní síly do ČR i do EU. Rozhodnutí o přijímání musí učinit česká vláda a nikoliv EU, Česká republika má dobře nastavený azylový systém a toho bychom se měli držet,” řekla Konečná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám