Hlavní obsah

Česko sevřel smog, špatný vzduch je téměř všude

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatné rozptylové podmínky panují v úterý prakticky na celém území České republiky. Limitní koncentrace polétavého prachu byly překročeny v 10 ze 14 krajů. Na řadě míst byl vyhlášen signál regulace. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Niže položené oblastí trápí inverze, na horách je slunečno. Snímek z Dlouhé Louky v Krušných horách

Článek

Patrně vůbec nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji, kde jsou emisní limity překračovány prakticky na všech měřících stanicích a kvalita ovzduší má vesměs přídomek špatná. Limit prachových částic 50 mikrogramů na metr krychlový je na některých stanicích překračován několikanásobně.

Podobná situace je v některých částech Brna, V Uherském Hradišti, Prostějově či Znojmě. Na severu Čech trápí špatné rozptylové podmínky Ústí nad Labem či Děčín. Neradostný je stav ovzduší rovněž v centru hlavního města, Mladé Boleslavi, Kladně či Pardubicích.

Řidiči by neměli vyjíždět

Osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem se při výrazném zhoršení stavu ovzduší doporučuje omezit pobyt venku. Lékaři rovněž doporučují zdržet se fyzické námahy a vůbec pobytu venku.

Foto: ČTK

Meteorologové upozorňují, že nynější neutěšený stav může trvat ještě několik dní, neboť předpověď žádnou zásadnější změnu ani neslibuje. [celá zpráva]

Apelují rovněž na řidiče, aby pokud možno nevyjížděli. "Emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích," připomínají v rámci výstrah na vyhlášené signály regulace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám