Hlavní obsah

Česko sevře inverze, slunce bude jen na horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Relativně teplo, ale minimum slunečních paprsků, tak bude vypadat závěr října. Po celý týden meteorologové předpovídají silnou inverzi. Deštníky v tomto týdnu potřebovat nebudeme, řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Za sluníčkem se budeme muset v tomto týdnu vypravit jen na hory. Vzhledem k tomu, že bude počasí ovlivňovat teplejší vzduch od jihovýchodu, čekají nás poměrně vysoké teploty, a to především o víkendu,“ řekla Honsová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pondělí a úterý bude téměř identické počasí. Zataženo s nízkou inverzní oblačností, na horách bude polojasno nebo skoro jasno. V nížinách by se mohla oblačnost během dne rozpouštět, a to až na 60 procentech území. Denní teploty by se potom mohly držet mezi 14 až 15 stupni. Pokud oblačnost zůstane po celý den, teploty budou mezi 8 až 10 stupni. Ráno by mohlo být mezi 7 až 3 stupni, při vyjasnění teploty klesnou až na minus jeden stupeň.

Ve středu bude nízká oblačnost jen ojediněle a teploty by se mohly pohybovat kolem 14 stupňů.

Ve čtvrtek se k inverzní oblačnosti přidá ještě okluzní fronta. „To znamená, že se oblačnost nikde nerozpustí. Bude šedivý, zatažený den a přidá se i mrholení,“ popsala Honsová. Teploty se budou pohybovat jen mezi 6 až 10 stupni.

Od pátku by se oblačnost měla místy rozpouštět a mělo by se také oteplit. Denní teploty budou v rozmezí 11 až 15 stupňů. Ráno při vyjasnění teploty klesnou na -1 až -2 stupně.

Podobný ráz počasí bude také o víkendu na přelomu října a listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám