Hlavní obsah

Česko přijme pacienty s koronavirem z Francie, oznámil Babiš

Fakultní nemocnice Brno by měla přijmout šest nakažených novým typem koronaviru SARS-CoV-2 z Francie. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl premiér Andrej Babiš.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Francie požádala Česko o pomoc, uvedl Babiš. Fakultní nemocnice Brno přijme šest francouzských pacientů v pondělí, budou napojeni na plicní ventilaci, řekl její mluvčí Pavel Žára.

„V nejbližších dnech by měla Fakultní nemocnice v Brně přijmout šest nemocných lidí z Francie. Poté, co jsme pomohli Slovinsku, Španělsku a Itálii, tak projevujeme solidaritu v rámci Evropské unie,” řekl premiér.

Francie podle Babiše požádala jako první ze zemí, které se potýkají s vážnějšími problémy ohledně koronavirové nákazy.  Celkem podle něj Česko nabídlo 14 míst. „My máme dostatečnou kapacitu, a pokud kolegové ve Francii mají velké problémy, tak proč jim nevyhovět,“ uvedl Babiš.

Pařížský primář zoufá: Pro pár šupů jsme přesunuli všechno do Číny, teď nemáme nic

Koronavirus

Francie v sobotu oznámila dalších 441 úmrtí v tamních nemocnicích. Společně s oběťmi nemoci covid-19 v domovech s pečovatelskou službou se tak celková bilance vyšplhala na 7560 zemřelých. Koronavirus se tam prokázal u více než 68 600 lidí.

Země má nyní s umísťováním nakažených do nemocnic problémy, některé její pacienty převzalo například Německo.

Stovky lůžek v záloze

V Brně jsou dvě fakultní nemocnice. Francouzské pacienty přijme Fakultní nemocnice Brno se sídlem v Bohunicích, kde je také odběrový stan a provádějí se testy. Nemocnice má zhruba stovku přichystaných lůžek pro pacienty s koronavirem a další stovky v záloze. O pacienty s koronavirem v těžkém stavu se na pokyn vlády stará druhá Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se sídlem v centru, která má pro nejzávažnější případy onemocnění covid-19 vyčleněno 43 lůžek s plicními ventilátory. Nyní tam leží devět pacientů s koronavirem ve vážném stavu.

Pomoc Španělsku a Itálii, které jsou z evropských zemí koronavirem zasaženy nejvíce, zahájilo Česko před týdnem v sobotu. Posílá 20 000 ochranných obleků z policejních skladů v Opočínku u Pardubic. Dodávka je rozdělena napůl, každá země dostane 10 000 kusů jednorázových ochranných obleků, které Česko obdrželo z Číny. Česko poslalo do Itálie také vzorky masek, které navrhlo a vyrábí České vysoké učení technické s pomocí 3D tisku. Zásilku do Itálie odvezl kamion, letadlem do Španělska se vezlo také 90 polomasek české firmy Nanologix.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám