Hlavní obsah

Česko předá USA svůj protinávrh k radaru v červenci

– PRAHA
Novinky, znk

ČR předloží v červenci protinávrh smluv, které navrhly USA k umístění radarové základny v Česku. Další kolo vyjednávání ohledně radaru by mělo začít v srpnu. Uvedl to premiér Mirek Topolánek (ODS) v rámci informace poslancům o vývoji jednání s USA.

Článek

Postoje obou stran se podle Topolánka v zásadě neliší. "I když v několika případech budeme ještě hledat kompromisy," dodal premiér.

Čeští a američtí vyjednavači se nyní zabývají smlouvou o protiraketové obraně, která má být hlavním dokumentem pro případnou stavbu radaru ve vojenském újezdu Brdy. "V této smlouvě by měly být upraveny podmínky umístění a provozu eventuální radarové stanice, přístup na základnu, možnosti návštěv a podobně," řekl Topolánek.

Právní aspekty by měla řešit smlouva vycházející z takzvané dohody NATO SOFA, která upravuje právní status vojáků na území jiné členské země aliance.

Topolánek uvedl, že Česko se oficiálně k ruské nabídce na využití radarové základny v Ázerbájdžánu vyjádří až poté, co návrh zváží USA. "Podle současných znalostí fungování systému se však zdá, že radar v Ázerbájdžánu nemůže nahradit radar ve střední Evropě, může jej maximálně doplňovat a kvalitativně posílit," upozornil Topolánek. Pozitivní podle něj je, že diskuse s Ruskem se alespoň nějak pohnula vpřed.

Premiér zároveň připomněl, že Česko konzultuje jednání o základně s Polskem, kde by měla být umístěna druhá část protiraketového zařízení. Podstatné jsou pro ČR i názory Německa, dodal. Úspěšně podle Topolánka pokračuje také jednání o začlenění amerického štítu proti raketám dlouhého doletu do alianční obrany.

Zaorálek: předvádíte chaos

"Nezlobte se, to je chaos a nesmysl to, co jste tady předvedl," reagoval na premiérovo vystoupení místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), podle kterého Topolánek napřed řekl, že se k ruské nabídce vyjadřovat nebude, pak ale dodal, že by se jednalo o doplňkový radar.

Zaorálek se také pozastavil nad tím, že na jednu stranu členové vlády odsuzují Rusko kvůli jeho velmocenským ambicím, na druhou stranu ale premiér vítá spolupráci mezi Washingtonem a Moskvou. "To jsou prostě úplně zásadní rozpory v české zahraniční politice, to je prostě schizofrenní situace, ve které se ocitáte," uvedl Zaorálek.

Místopředseda také premiéra požádal, aby Sněmovně svou informaci poskytl v písemné podobě. Poslanci nakonec jednání o radaru přerušili, pokračovat by v něm měli v pátek.

Topolánek: Píseň o radaru patří zlatému fondu

Debata o radaru měla ještě krátkou dohru odpoledne během ústních interpelací. S kritikou vlády kvůli jejímu postavení k radaru vystoupil poslanec ČSSD Václav Votava. Podle něj premiér podceňuje zdravotní dopady radarové základny na okolní obyvatelstvo. Votava také zmínil oslavnou píseň, kterou o radaru nazpívala ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). "Mohla by z ní být úspěšná zpěvačka," uvedl s nadsázkou s tím, že je nahrávka projevem servility vůči USA.

Topolánek reagoval jinou vizí. "Úplně vidím, jak si před radarem na pískovišti hrají Vojtěch Filip a Jiří Paroubek a zpívají: "Tak jako slunečnice každým dnem, otáčím se za sluncem". A do toho jim hraje nějaká budovatelská píseň," řekl.

Ohledně písně Parkanové uvedl, že bude "určitě patřit zlatému fondu" české hudby. "Nemyslím si ale, že by nás nějak poškozovala," dodal.

Česko oficiálně zahájilo s USA jednání o základně na konci března. Vyjednávání mají trvat zhruba do konce roku, poté chtějí Američané slyšet, zda Česko radar povolí. Veřejnost je spíše proti jeho výstavbě, různé postoje mají politické strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám