Hlavní obsah

Česko pošle miliony na lékařskou pomoc migrantům

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Také v letošním roce chce ministerstvo vnitra pokračovat v humanitárním programu zaměřeném na zdravotnickou pomoc Medevac. Ministr Jan Hamáček (ČSSD) proto v pondělí navrhne vládě, aby vyčlenila pro tyto účely 54 milionů korun. Je to o šest milionů méně, než se plánovalo, protože i tohoto programu se dotklo krácení rozpočtu o deset procent.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Program se podle odůvodnění resortu vnitra zaměří „na posílení veřejného obrazu ČR jako solidárního aktéra při řešení evropských a globálních výzev na poli migrace a uprchlictví“. Podle zprávy pro vládu se program letos soustředí do tří hlavních oblastí – na Blízký východ, na východní Evropu a na severní Afriku a země Sahelu.

Speciál s českou humanitární pomocí zamířil do Wu-chanu

Domácí

„Program Medevac bude letos pomáhat především ve zdrojových zemích migrace do EU, v zemích prvního vysídlení a zemích, které se potýkají s důsledky velkého množství vnitřně vysídlených obyvatel na svém území,“ řekl Právu Hamáček.

Na Blízkém východě to budou Jordánsko, Libanon a Irák, tedy země, kam prchali před válkou Syřané. Podle údajů vysokého komisaře OSN pro uprchlíky jich pomoc potřebuje přes 13 milionů. Většina se přemístila do sousedních zemí v regionu – Turecka, Libanonu, Jordánska, Iráku a Egypta.

Chybí péče na Ukrajině

„Možnosti těchto zemí poskytnout dostatečnou ochranu, důstojné zacházení a např. zdravotní péči uprchlíkům a vnitřně vysídleným obyvatelům jsou omezené. Tento stav vede ke zvýšené frustraci jak místního obyvatelstva, tak uprchlíků, kteří jsou následně nuceni hledat bezpečí a ochranu jinde včetně Evropské unie,“ uvedl ministr.

V Evropě pomůže program hlavně Ukrajině, kde podle ministra šestiletý konflikt zasáhl do života více než třem milionům lidí. V postižených oblastech chybí základní lékařská péče i zdravotnická infrastruktura.

„Krize zdravotnictví tady může negativně ovlivnit zdravotní profil populace v EU. Na Ukrajině se v důsledku ozbrojených střetů výrazně snížil stupeň vakcinace obyvatelstva a zvyšuje se riziko šíření přenositelných chorob v rámci nucené migrace obyvatelstva dále do Evropy,“ varuje MV.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Převoz zraněných Ukrajinců do ČR v rámci programu Medevac v roce 2014.

Další zemí, kam se letos rozšíří pomoc díky programu Medevac, je Gruzie, která je po Arménii a Ukrajině třetí největší zemí se žadateli o mezinárodní ochranu do ČR. Je tam nedostatek zdravotnického personálu, což snižuje dostupnost i kvalitu lékařské péče.

Lékaři pro Afriku

Na africkém kontinentu budou letos cílovými zeměmi programu Ghana, Mali, Maroko, Keňa a Senegal.

Vláda schválila vyslání vojáků do Mali, Nigeru a Čadu

Domácí

„V oblasti širšího regionu Sahelu se nachází více než 2,5 milionu osob nuceně vysídlených v důsledku ozbrojených konfliktů, avšak přes 45 milionů potřebuje humanitární asistenci,“ zdůvodňuje pomoc do této oblasti zpráva pro vládu. Na pomoc tam vyjedou týmy českých lékařů, kteří budou učit tamní personál. Prostřednictvím mezinárodních humanitárních organizací přispěje ČR také na budování tamních zdravotnických zařízení.

Medevac funguje již od roku 1993. V prvních letech převažovaly transporty pacientů k léčení do Česka. V roce 2013 začali čeští lékaři vyjíždět naopak za pacienty do zahraničí.

O tři roky později se tyto výjezdy nesoustředily jen na ošetřování, ale také na školení tamních lékařů. Převozy do ČR již zůstávají pouze jako krizové řešení u případů, kde není možné zajistit péči přímo na místě původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám