Hlavní obsah

Česko pošle do Gruzie speciál s humanitární pomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z České republiky ve středu odletí armádní speciál s pomocí pro válkou postiženou Gruzii, přistane v arménském Jerevanu a zpět odveze české občany, kteří se rozhodli válkou zmítaný Kavkaz opustit. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Jihoosetinec u zničeného ruského obrněného vozidla

Článek

Česko do Gruzie podle náměstkyně ministra vnitra Lenky Ptáčkové Melicharové pošle zdravotnický materiál za asi dva milióny korun - zejména obvazy, balíčky první pomoci a možná i krev, o té se ale ještě jedná s ministerstvem zdravotnictví. Ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg (za SZ) v pondělí rozhodl o uvolnění finančních prostředků na humanitární pomoc do výše pěti miliónů korun.

Podle českého velvyslance v Gruzii Ivana Jestřába bude ve skupině opouštějící Gruzii asi 25 lidí, seznam ale ještě není konečný. Volná místa v letadle, které zamíří přímo do Prahy, české velvyslanectví nabídlo i polským občanům, kteří se stále nacházejí v Gruzii. Stejným způsobem už v předchozích dnech z této kavkazské země odcestovalo přes pět desítek českých občanů, kteří se polskými speciály dostali domů přes Varšavu. Armádní airbus přistane v Jerevanu ve středu kolem poledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám