Hlavní obsah

Česko ovládla testovací mánie. Máme plno, hlásí Hradec

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko začalo ve středu testovat antigenními testy, jedním z šesti míst v Královéhradeckém kraji je odběrové místo v hradecké fakultní nemocnici. A zájem veřejnosti je obrovský.

Foto: Dalibor Glück , ČTK

Lidé stojí frontu v areálu Kroměřížské nemocnice, kde začalo testování na covid-19 prostřednictvím antigenních testů.

Článek

Například v Hradci Králové bylo sice ve středu ráno v rezervačním systému zdejší fakultní nemocnice ještě možné najít na tento týden několik volných termínů, od pondělí až do Vánoc jsou rezervace beznadějně zaplněné.

Jen s elektronickou objednávkou

„Testovat jsme se rozhodli, protože naše babička má z nákazy velký strach a nechtěla ani, abychom se na Vánoce viděli. Tak jsme se rozhodli, že se necháme otestovat, aby neměla obavu. Ale termíny těsně před svátky už byly plné. Takže se necháme otestovat teď a vánoční návštěvu absolvujeme v předstihu,“ prozradila dvacetiletá Anastázia z Hradce Králové, proč se ona i celá rodina rozhodly dobrovolně podstoupit test.

Jinak než s platnou objednávkou žádné z odběrových míst test neudělá. „Centrum funguje jako drive-in, zájemci do něj přijíždějí automobily Třebešskou ulicí, pro pěší je vyznačen příchod od pěší i vjezdové vrátnice nemocnice,“ uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor a dodal, co v případě, že bude výsledek antigenního testu pozitivní.

„V takovém případě bude na odběrovém místě COVID-19 proveden novým stěrem z nosohltanu PCR test k ověření pozitivity. Informace o výsledku tohoto vyšetření je zasílána prostřednictvím SMS na mobilní telefon nejpozději do 48 hodin,“ uvedl Právu Sochor.

Umělci už zkoušejí rychlotesty, aby se dalo chodit na koncerty

Kultura

Zatímco na výsledky PCR testů čekají lidé standardně několik hodin, na výsledek antigenního testu čekají klienti pouze 15 až 30 minut. „Tuto dobu stráví ve svém voze na našem odstavném parkovišti. Výsledek pak dostanou vytištěný na papíře,“ dodal mluvčí Sochor.

Napětí a nervozita

Množství zájemců mnohde vedlo k napětí a nervozitě. Do areálu královohradecké nemocnice zamířil ve středu například i učitel Martin Gregor. Zpět však odcházel bez testu a rozzlobený.

„Byl jsem objednaný na 9.05 hodin. Dorazil jsem se čtvrthodinovým předstihem. V tu chvíli bylo přede mnou tak 30 aut. Pochybuju, že bych byl testován na čas. Ale k tomu jsem se ani nedostal. Jsou tam dva hlídači, kteří od vás chtějí rodné číslo a klienta prolustrují. U mě jim nejprve spadl systém a pak mi řekli, že žádná moje objednávka nedorazila,“ nechápavě líčil Martin Gregor, který se chtěl nechat testovat ještě předtím, než se dcera vrátí z dlouhodobého pobytu v zahraničí.

Začalo rychlé testování na koronavirus, i přes rezervaci stojí lidé často ve frontách

Domácí

Kde nastala chyba v tomto případě, je nyní zřejmě již nedohledatelné. „V průběhu dne jsme zaregistrovali několik pochybení v kolonkách s rodnými čísly, což jsme se snažili vyřešit. Apelujeme na zájemce o testování, aby dávali pozor při vyplňování rezervací,“ požádal mluvčí Jakub Sochor. „A hlavně: při vyplnění a odeslání rezervace klienti dostanou potvrzení v pdf formátu, které si mohou vytisknout nebo uložit v počítači,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám