Hlavní obsah

Česko není jen zemí hradů a zámků, ale také rozhleden

Právo, Vladimír Klepáč

Česko je nejen zemí hradů a zámků, ale také rozhleden. V republice je jich zhruba 400, přičemž jen z patnácti z nich se o prázdninách turisté nepokochají pohledem na krajinu. Česká republika je tak společně s Německem, kde jsou rozhledny téměř na každém kroku, malou rozhlednovou velmocí.

Foto: Profimedia.cz

Rozhledna v Koutech nad Desnou

Článek

„Nabídka je opravdu velká, od historických staveb, technických unikátů až po ty nejmodernější vyhlídkové stavby, které jsou zajímavé svojí netradiční architekturou,“ řekl Právu místopředseda Klubu přátel rozhleden Pavel Gejdoš. Sdružení má přes 120 členů a tisíc příznivců. Patří k horlivým návštěvníkům rozhleden a propagují je na sociálních sítích.

K oblíbeným historickým vyhlídkovým věžím se bezesporu řadí Minaret v parku zámku v Lednici na Břeclavsku. Na přelomu 18. a 19. století si jej nechal postavit jako vyhlídku knížecí rod Lichtenštejnů. Nyní jej ročně navštíví přes 100 000 turistů. Romantickou podobu má například rozhledna u zámku Krásný Dvůr na Lounsku. Za návštěvu podle znalců stojí architektonicky skromnější rozhledna v parku zámku v Praze-Průhonicích.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Křemešník pohled z rozhledny

K novinkám letošní sezony patří rozhledna v Mikulčicích na Hodonínsku, z níž je výhled na základy velkomoravského hradiště Valy. Velmi netradiční je svým vzhledem loni otevřená ostravská stavba Bolt Tower. Jde o vysokou pec, na níž vznikla vyhlídková nadstavba.

Nadšenci si pochvalují krásný výhled na krajinu z nové rozhledny Kelčský Javorník na Kroměřížsku. Velký zájem budou mít patrně turisté o Stezku v oblacích na Orlickoústecku otevřenou v prosinci. Jde o 750 metrů dlouhou vyhlídkovou trasu. Stavba je vysoká 55 metrů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Jílové u Prahy z rozhledny

Nejvyšší bude u Boskovic

Jen v letošním roce bylo v Česku otevřeno zhruba pět nových nebo opravených rozhleden a vyhlídek. Patří k nim například zrekonstruovaný vodojem v Kladrubech nad Labem. Opravená je Věžka v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku a k novinkám patří také vyhlídka na nové vodárenské věži v Boskovicích, z níž lze obdivovat městské památky. K současným vyhlídkovým stavbám v republice přibydou brzy další.

„Místo dřevěných rozhleden, vypadajících jedna jako druhá, je nutné stavět něco originálního. Jde to. Máme věž ve tvaru číše na víno u Veselí nad Moravou nebo špulky na nitě na vrchu Březák na Benešovsku,“ doplnil Gejdoš. S kolegy se těší na stavbu nejvyšší rozhledny na Moravě, která bude ve Velenově u Boskovic.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Oblíbená rozhledna Bramberk v Jizerských horách.

Plánuje se i stavba věže na česko-polské hranici na hoře Králický Sněžník nebo na vrchu Velké Deštné v Orlických horách. Ještě před čtyřmi roky bylo v ČR kvůli nejrůznějším problémům uzavřeno asi 30 rozhleden. Jejich počet se postupně snižuje.

Uzavřeny jsou například rozhledny Petřín v Jablonci nad Nisou a Doubská hora v Karlových Varech. Obě jsou architektonicky zajímavé a v dobrém stavu. Jsou ale součástí objektů, v nichž je restaurace nebo hotel. Tyto stavby jsou momentálně v prodeji. O jejich zpřístupnění rozhodnou noví majitelé. Šance jsou ale velké.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Klínovec

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám