Hlavní obsah

Česko má zásoby léku na nebezpečnou chřipku pro pětinu obyvatel

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika se na případné rozšíření prasečí chřipky H1N1, která už v Mexiku zabila 81 lidí, připravuje, i když její výskyt ještě nebyl na území Evropy dokázán. Právu to řekl hlavní hygienik Michael Vít s tím, že ČR má pro případ epidemie zásoby léku Tamiflu pro 20 procent populace.

Foto: Stringer, Reuters

V Mexiku se virem nakazilo již 1300 lidí, 81 osob zemřelo.

Článek

„Antivirotika Tamiflu a Relenza podle informací americké strany na tento kmen chřipky plně zabírají. H1N1 je však rezistentní vůči takzvaným tradičním antivirotikům,“ upřesnil hlavní hygienik. Česko je podle jeho slov v úzkém kontaktu se všemi členskými státy Evropské unie.

„Bereme to velmi vážně, protože ta šíření v Mexiku a Spojených státech nejsou zanedbatelná. Samozřejmě jsme v úzkém kontaktu se všemi členskými státy EU,“ řekl s tím, že na konferenci Světové zdravotnické organizace (WHO) do švýcarské Ženevy odletěli tři čeští odborníci na chřipku. V pondělí tam začne diskuse k pandemické připravenosti.

Pokud se situace zkomplikuje, sejde se i česká pandemická komise. Národní referenční laboratoř pro chřipku každý týden laboratorně posuzuje všechna hlášení o akutních respiračních onemocněních. Nově bude od pondělí klást důraz právě na virus prasečí chřipky.

Hlavní hygienik také varoval, že proti tomuto virovému kmenu lidé téměř nemají protilátky, v čemž nepomohla ani nedávná epidemie chřipky. „Ta letošní chřipka nemůže navodit zvýšenou imunitu proti tomuto kmeni,“ vysvětlil.

Cestovky žádná omezení nechystají

České cestovní kanceláře se zatím nechystají omezit lety a zájezdy do zemí postižených nákazou prasečí chřipky, tedy do USA a především do Mexika, dokud ministerstvo zahraničí neohlásí, že v oblasti hrozí stav nouze, nebo ohrožení života.

Právu to sdělil viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří (AČCKA) Tomio Okamura. Dodal však, že i v případě těchto opatření mohou cestovky do ohrožených oblastí dále létat.

Podle mluvčí ministerstva Zuzany Opletalové se diplomacie k takovému prohlášení zatím nechystá, i když situaci v Americe bedlivě sleduje. Česká ambasáda v Mexiku zatím na svých stránkách pouze důrazně doporučuje občanům, kteří v Mexiku pobývají, aby dodržovali hygienická opatření, vyhýbali se fyzickému kontaktu a návštěvám zalidněných míst.

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

AČCKA později upřesnila, že na území Mexika se pohybuje přibližně 400 českých turistů, zatímco v USA asi 3000, pokud se nepočítají občané, kteří mají ve Spojených státech dlouhodobý pobyt. Do Mexika také létají z České republiky přímé letecké linky, jedná se o charterové lety se zájezdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám