Hlavní obsah

Česko má za sebou zatím nejteplejší den roku, bylo až 38 stupňů

Aktualizováno

Středa byla v Česku nejteplejším dnem od začátku roku. Na několika měřicích stanicích vystoupaly maximální teploty nad 37 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo, stejně jako v předchozích dnech, v Řeži u Prahy, kde meteorologové naměřili 38 stupňů. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Windy.com

Teploty v Česku ve středu 1. srpna 2018 v 18:00.

Článek

Výrazně teplejší byla ve středu severozápadní polovina republiky. Nejvyšší teploty meteorologové zaznamenali ve Středočeském a Ústeckém kraji a na Českolipsku v Libereckém kraji. Těsně za Řeží se v žebříčku nejvyšších teplot umístily Doksany na Litoměřicku s maximem 37,9 stupně. Přes 37 stupňů bylo také v Tuhani na Mělnicku (37,4 stupně), Ústí nad Labem-Vaňově (37,3), České Lípě (37,2) a Teplicích (37,1 stupně).

Rekord pro 1. srpen byl přesto překonán jen na šesti z přibližně 150 stanic, které měří teplotu 30 a více let. Původní vysoké rekordy z roku 1994 tak v drtivé většině případů nepadly.

Velmi teplá byla také noc na středu. Více než desetina měřicích stanic ČHMÚ zaznamenala takzvanou tropickou noc, kdy nejnižší noční teploty neklesly pod 20 stupňů. „V předešlém týdnu teploty zvolna stoupaly, ale tropickou noc jsme zaznamenávali pouze v Klementinu. Od neděle však počet stanic s tropickou nocí začalo přibývat,” uvedl meteorolog ČHMÚ Jan Doležal.

Podle předpovědi přetrvají tropické teploty minimálně do konce týdne. Na začátku nového týdne se předpokládá krátkodobé zmírnění veder. V pondělí teplotní maxima 28 až 32 stupňů. „Nicméně podle aktuálně platné předpovědi se v příštím týdnu vedra na několik dní opět vrátí,” upozornil Doležal.

Kvůli vedru a suchu nadále platí výstraha na vysoké a velmi vysoké teploty, na mnoha místech i výstraha na nebezpečí požárů. V Ústeckém a Středočeském kraji zůstává v platnosti smogová situace kvůli přízemnímu ozónu, jehož koncentrace bývají nejvyšší v pozdějších odpoledních hodinách. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám