Hlavní obsah

Česko má další podezření na MERS, padesát lidí je v karanténě

Praha
Aktualizováno

V České republice se objevil druhý případ podezření na koronavirus MERS. Muž z Ostravy byl hospitalizován na infekčním oddělení pražské nemocnice Na Bulovce. České televizi to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Muž je ve speciálním uzavřeném bioboxu, izolovaný od okolí. Asi 50 turistů, kteří s ním ve čtvrtek cestovali v autobuse, je v karanténě na území Moravskoslezského kraje.

Foto: policejnidenik.cz

Hasiči a policisté na místě odstavení autobusu

Článek

Lékaři muže nyní vyšetří a provedou základní výtěry. Výsledky laboratorních testů, které nebezpečnou nákazu potvrdí, nebo vyvrátí, budou známy zhruba kolem 16. hod., řekla České televizi primářka infekční kliniky nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Testy podle ní provádí laboratoř Státního zdravotního ústavu, přeprava i zacházení se vzorky se řídí přesně danými bezpečnostními pravidly, dodala primářka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pacient se podle ministra vrátil 29. června z týdenního pobytu v Jižní Koreji. Jako průvodce cestovní kanceláře pak vyrazil ve čtvrtek z Brna s autobusem turistů, kteří mířili do Polska.

Po hodině cesty se muži udělalo nevolno. Při vyšetření mu naměřili teplotu 39 stupňů. Kvůli podezření na nebezpečný virus byl okamžitě převezen na speciální oddělení na Bulovce, která je na podobné případy připravena.

Spolucestující zůstávají v izolaci

Podle informací Práva je necelá padesátka turistů, kteří s mužem cestovali v izolaci v hasičském objektu v Ostravě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V bývalých ostravských kasárnách na Hranečníku je nyní v karanténě 49 turistů kvůli možné nákaze jejich průvodce nemocí MERS.

„Jedná se o 49 osob, které jsou v současné době umístěny v objektu v Ostravě. Čeká se na výrok a stanovisko odborného lékařského pracoviště z Prahy zda osoba, která s nimi v autobuse cestovala a v této chvíli je v péči lékařů, má nemoc Mers nebo nemá,“ informoval Právo ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Dodal, že turistům je v objektu vytvořeno zázemí, mají zabezpečen pitný režim, protože je dnes velké horko, zajišťujeme jim stravu a na celé záležitosti pracuje celý integrovaný záchranný systém.

CK vrátí lidem peníze, pokud se MERS potvrdí

Třiatřicetiletý muž si záchranáře zavolal sám, do Prahy byl převezen sanitkou ve speciálním biovaku s policejním doprovodem.

Právo dále zjistilo, že muž převezený do Prahy Na Bulovku pracoval jako průvodce v brněnské cestovní kanceláři Alpina. Ta již slíbila, že pokud by se u průvodce potvrdil virus MERS, vrátí klientům peníze.

„Pokud by lidé museli do karantény, logicky zájezd zrušíme a lidem vrátíme peníze," uvedl majitel cestovky Aleš Paděra.  Podle webu cestovní kanceláře průvodce jel s turisty na pětidenní cyklozájezd do polských Bieszczad.  V pátek měli být turisté v městečku Komancza.

Jasno bude odpoledne

Do nemocnice pacient přijel v pátek ráno. Zdravotnické zařízení přijalo standardní opatření. Ambulance infekčního oddělení byla vyklizena, pacient byl předán do bioboxu.

Výsledky laboratorních testů, které nákazu potvrdí, nebo vyvrátí, budou známy odpoledne. Podle Němečka by to mělo být kolem čtvrté hodiny.

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák svolal mimořádné jednání krajské bezpečnostní rady.

První případ nepotvrzen

Prvního pacienta s podezřením na MERS přijala nemocnice Na Bulovce 16. června. Mladý muž se tehdy vrátil z Jižní Koreje. Testy jeho onemocnění nepotvrdily. [celá zpráva]

Infekce MERS v posledních týdnech trápí hlavně Jižní Koreu. Počet obětí této nemoci se tam už vyšplhal na 33. Proti koronaviru, jehož příznaky se srovnávají s onemocněním SARS, které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí, neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Nemoc se poprvé objevila v roce 2012 v oblasti Blízkého východu. Celosvětově se respiračním syndromem MERS nakazilo přes 1200 lidí a zemřelo jich více než 450.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám