Hlavní obsah

Armáda se dočká radarů za miliardy

– Tel Aviv/Praha • Aktualizováno
Právo, Oldřich Danda

Po letech odkladů, dohadů i policejního vyšetřování se česká armáda dočká osmi kusů 3D mobilních radiolokátorů (MADR) a konečně pošle do šrotu přes 15 let přesluhující sovětské stroje. Ministerstvo obrany dokončilo podle informací Práva vyjednávání s izraelským výrobcem, státní firmou Elta a také obdrželo znalecký posudek, který potvrdil, že cena 3,5 miliardy korun s DPH není přestřelená.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany (za ANO) Lubomír Metnar před jednáním vlády

Článek

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) nákup radarů patří ke klíčovým nákupům, protože vojáci se zastaralou technikou jen ztěžka zajišťují obranu vzdušného prostoru. „Nákup radiolokátorů MADR je jedním z našich klíčových modernizačních projektů. Jsem rád, že se blížíme k úspěšnému konci dlouhé cesty, protože čeští vojáci tuto techniku nutně potřebují,“ sdělil Právu Metnar.

K podpisu smlouvy na osm kusů radarů Elta EL/M-2084, které jsou součástí izraelské obrany zvané Iron Dome, by mělo dojít na začátku prosince. „Mezivládní česko-izraelskou smlouvu o pořízení podepíší zástupci ministerstva obrany ČR a izraelské vládní agentury pro vyzbrojování ve čtvrtek 5. prosince 2019 v Praze,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek. První kusy by měla izraelská firma dodat 18 měsíců po uzavření smlouvy a poslední radar v roce 2023. Armádě radary zajistí přehled o vzdušné situaci ve výškách od sta do tří tisíců metrů.

O obří armádní zakázku na bojová vozidla soutěží už jen tři firmy

Domácí

Ministerstvo chtělo důležitý obchod dokončit v létě, ale ještě pro jistotu zadalo znalecký posudek, aby určil, zda je cena v místě a čase obvyklá. Nikdo na ministerstvu se totiž nechtěl dostat do potíží, v nichž je už deset let bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, která nenechala pořídit znalecký posudek při přímém nákupu letounů Casa.

Posudek potvrdil přiměřenou cenu

„Hodnota zakázky činí 3,5 miliardy korun s DPH a byla ověřena a potvrzena nezávislým znaleckým posudkem,“ poznamenal Pejšek. Obchod na poslední chvíli také zkomplikovaly obchodní pře mezi izraelským výrobcem a pardubickou firmou Retia, která by měla zajišťovat servis a část výroby.

Nakolik se rozpory podařilo urovnat, se Právu nepodařilo zjistit. Podle Pejška je ale smluvně garantováno, že třetinu kontraktu získají české firmy, mezi kterými je i firma Retia. „Smlouva zaručí zapojení českého průmyslu do plnění veřejné zakázky v minimální míře 30 procent,“ řekl mluvčí.

Rozhodnuto. Česko koupí od USA 12 vrtulníků za 14,6 miliardy

Domácí

Obrana se snaží radary pořídit už skoro pět let. Přitom už v roce 2016 ministerstvo ukončilo výběrové řízení a dalo přednost izraelskému výrobku před radary švédské firmy Saab. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na podzim roku 2017 při odchodu z funkce prohlásil, že jeho nástupce může podepsat smlouvu, která je připravená v „mašličkách“.

Jeho nástupkyně Karla Šlechtová (za ANO) ale místo podpisu nechala nákup prověřit u Vojenské policie kvůli údajným podezřením. Vzhledem k tomu, že se vyšetřování vleklo, Babišova vláda před rokem zakázku zrušila a zadala nákup Izraelcům napřímo.

Reklama

Výběr článků

Načítám