Hlavní obsah

Česko je na tom s korupcí nejlépe od roku 1997

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Transparency International zveřejnila Index vnímání korupce CPI 2007. Na žebříčku, který letos zahrnuje 180 zemí, se Česká republika dělí o 41. Příčku s Itálií. Proti loňsku si Česko polepšilo. Stejně jako loni panuje nejlepší stav ve skandinávských zemích, nejhůře jsou na tom naopak Barma a Somálsko.

Článek

Česká republika se po několikaletém výrazném poklesu letos vrací na úroveň z roku 1997. Země dostala 5,2 bodu na desetibodové stupnici, na níž 0 znamená nejhorší a 10 nejlepší známku.

"Pokles v indexu byl podle našeho názoru způsoben dozvuky 90. let, zejména neodpovědným přístupem k přechodu na tržní hospodářství, politickou opoziční smlouvou, zanedbaným rozvojem institucí a ignorováním reformy veřejné správy," uvedla ředitelka české pobočky Transparency International (TIC) Adriana Krnáčová.

Podle ní je tento pozitvní trend svázán se vstupem ČR do EU. "Členství v EU s sebou nese i pozitivní očekávání ohledně dalšího vývoje a tím zpětně ovlivňuje povědomí o korupci," říká ředitel CERGE EI Lubomír Lízal.

V první desítce aktuálního žebříčku je sedm evropských států a Singapur, Nový Zéland a Kanada. Z evropských států je přitom na špici pět severských: Dánsko, Finsko, Švédsko, Island a Norsko.

Hodnocení zemí podle indexu CPI
pořadízeměindex CPI
1. - 3.Dánsko, Finsko, Nový Zéland9,4
4. - 5.Singapur, Švédsko9,3
6.Island9,2
7. - 8.Nizozemí, Švýcarsko9,0
9. - 10.Kanada, Norsko8,7
15.Rakousko8,1
16.Německo7,8
27.Slovinsko6,6
38.Botswana5,4
39. - 40.Kypr, Maďarsko5,3
41.ČR, Itálie5,2
49.Slovensko4,9
61.Polsko4,2
Zdroj: Transparency International

Index CPI vyjadřuje míru korupce, jaká podle názoru představitelů podnikatelské sféry a analytiků panuje mezi politiky a veřejnými představiteli v příslušné zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám