Hlavní obsah

Českem se proháněly vichřice

– PRAHA

V noci i v sobotu ráno řádily na mnoha místech v ČR vichřice. Ničily stromy i střechy a způsobovaly výpadky dodávek elektřiny. Hasiči vyjížděli asi ke dvěma stovkám událostí. V celé Evropě si vítr už v pátek vyžádal deset obětí.

Článek

V jiných evropských zemích už počasí způsobilo řadu neštěstí. [celá zpráva

V Karlovarském kraji silný vítr v pátek večer a v noci na sobotu větší škody nenapáchal. "Hasiči vyjížděli až v sobotu po osmé hodině k celnici na Božím Daru v Krušných horách. Vítr tam poškodil opláštění budovy," informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje František Petr. "Není ale vyloučeno, že nás během dne budou k zásahům volat třeba chataři, kteří zjistí škody," dodal.

V Aši v pátek večer vichr způsobil výpadek elektrického proudu. Potmě byli obyvatelé města od 22.45 hodin. "Vítr srazil sloup elektrického vedení. Dodávka proudu byla obnovena 13 minut po půlnoci," uvedl mluvčí ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka s tím, že oprava bude pokračovat i v sobotu. Jak mluvčí dodal, potíže s dodávkou proudu měla v souvislosti s počasím i část obce Drmoul u Mariánských Lázní. 

Nejvyšší rychlosti dosahoval vítr v noci na vrcholcích českých a moravských hor. Na Sněžce meteorologové naměřili náraz větru o síle 151,2 kilometru v hodině, což je již orkán. Vítr dosáhl rychlosti orkánu i na hřebenech Jeseníků, a to 126 kilometrů za hodinu. Rychlosti 130 kilometrů v hodině dosáhl ve čtvrtek kolem 19:00 v nárazu vítr na Milešovce a Litoměřicku.

Sever Moravy

Jako první poznali ve čtvrtek jeho ničivou sílu na severu Moravy. Postihl především Karvinsko, kde zavinil rozsáhlý výpadek elektrického proudu. V Českém Těšíně byli obyvatelé celého města a přilehlého okolí bez elektřiny několik hodin. Většina výpadků se však podle energetiků týkala nízkého napětí, a nepostihla větší počet odběratelů. V Krnově spadl strom na projíždějící automobil a při nehodě se zranili dva lidé.

Silné poryvy větru ráno zavinily rozsáhlý výpadek elektrického proudu na Bruntálsku. V současné době nejde elektřina v části Bruntálu a také na Malé Morávce a Karlově Studánce na Bruntálsku. Vítr v Moravskoslezském kraji od čtvrtečního večera poráží stromy a trhá krytiny ze střech. Vinou velkého větru byla dodávka elektrického proudu na Bruntálsku přerušena okolo 08:30. 

Mluvčí moravskoslezských hasičů řekl, že v souvislosti se silným větrem zaznamenali hasiči od pátečního odpoledne devět výjezdů. "Jednalo se hlavně o popadané stromy, kabely nebo uvolněné plechy na střechách," uvedl. Například v Třinci na Frýdeckomístecku vyvrátil silný vítr lampu pouličního osvětlení. V novém Bohumíně se uvolnily kabely k městským bezpečnostním kamerám, ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku museli hasiči ráno odstraňovat strom spadlý na železniční koleje.

Liberec

V Libereckém kraji postihla vichřice krajské město. Hasiči zasahovali například krátce po půlnoci v ulici Ještědská v Horním Hanychově, kde spadl smrk přes komunikaci poblíž restaurace Berlín. Vyvrácená bříza v ulici Na Zátočí také v Liberci zase při pádu strhla telefonní vedení. "V Lidické ulici v Lomnici nad Popelkou ohrožoval zase nalomený dřevěný sloup elektrického vedení rodinný dům," uvedla mluvčí libereckých hasičů.

Východ Čech

Největší problémy způsobily hasičům v Pardubickém kraji spadlé stromy. Během pátku vyjížděli celkem ke čtrnácti zásahům. "Například v Hlinsku hasiči odstraňovali spadlý strom na parkovišti v ulici Budovatelů a zajišťovali části utržené plechové krytiny střechy na objektu ve skanzenu Betlém v Hlinsku," uvedla mluvčí krajského hasičského sboru Vendula Horáková.

Následkem nárazového větru se také uvolnila omítka nad vchodovými dveřmi Základní školy v Prachovicích na Chrudimsku. Hasiči tu v pátek večer museli odstranit přibližně třicet metrů čtverečních omítky. Pomocí traktoru ostraňovali hasiči dva vyvrácené stromy, zavěšené v koruně mohutného buku a hrozící pádem na silnici mezi obcemi Bor u Skutče a Nové Hrady. Stromy se vyvracely také na Poličsku, Vysokomýtsku nebo Českotřebovsku.

Podobné problémy přineslo větrné počasí i hasičům v sousedním Královéhradeckém kraji. "V Jičíně u rybníka Kníže ohrožoval bezpečnost naštípnutý topol u cesty. Hasiči zatím pouze ohraničili nebezpečné místo. Vítr byl totiž stále velmi silný, a tak by práce mohly ohrozit nedaleký rodinný dům," uvedl operační důstojník hasičů. Už v pátek večer hasiči ve Vrchlabí zajišťovali uvolněné plechy na střeše domu v Nerudově ulici.

Plzeň

V Plzeňském kraji spadl vyvrácený strom na dvě auta v Plzni - Lobzích, nikoho nezranil. Bez zranění vyvázl i řidič u Drouhavče na Klatovsku, na jehož auto také spadl strom. Vítr kácel stromy na silnici zejména na Klatovsku, Domažlicku či Rokycansku. Nejsilnější byl vítr v Plzeňském kraji na Přimdě na Tachovsku. Meteorologové tady kolem půlnoci naměřili v nárazech kolem 106 kilometrů za hodinu.

Jih Čech

Na jihu Čech měli hasiči asi 26 výjezdů ke stromům spadlým přes cestu, nejvíc na Českokrumlovsku, Prachaticku a Českobudějovicku. Větší škody nevznikly a nikomu se nic nestalo, uvedli hasiči.

Stovkám domácností vypadl kvůli větru proud, energetici zaznamenali na jihu Čech několik poruch na linkách vysokého napětí a desítky poruch na linkách nízkého napětí. K nejpostiženějším okresům patřilo Prachaticko a Písecko. Většina přerušených dodávek energie již byla obnovena.

Střední Čechy

K rozřezávání spadlých stromů přes silnice vyjížděli středočeští hasiči například do Roztok a Kounova na Rakovnicku, Točníku na Berounsku a Středokluk na Praze-západ. Na náměstí ve Slapech spadl osmdesátiletý strom přímo do elektrického vedení, v Dobříši na Příbramsku vítr poškodil plechové opláštění jedné z budov.

Olomouc

V Olomouckém kraji hasiči vyjížděli k pokáceným stromům například ve Starém Městě na Šumpersku, ve Zlatých Horách na Jesenicku či u Hoštejna na Zábřežsku. Vítr tam nabíral na síle především večer. Vítr na několik minut vyřadil dodávku elektrické energie v Olomouci-Holici a v Lutíně na Olomoucku. Zhruba 2000 odběratelů v Července na Olomoucku bylo bez proudu několik hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset mrtvých kvůli vichřicím v Evropě

Vlna bouří, která ve čtvrtek a v noci na pátek procházela Evropou, si vyžádala nejméně deset lidských životů a řadu zranění. Zanechala rovněž některé oblasti...

Vichřice poškodila Vysoké Tatry

Silná vichřice ve čtvrtek a v pátek způsobila značné škody ve Vysokých Tatrách. Nejvíc bylo zasaženo okolí měst Vyšné Hágy a Dolný Smokovec. Škody na majetku...

Výběr článků

Načítám