Hlavní obsah

České zdravotnictví je k lidem vlídnější, v EU je to průměr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/PRAHA

České zdravotnictví v přístupu k pacientům je letos hodnoceno lépe než loni. ČR podle průzkumu Euro Health Consumer Index (EHCI) zaujímá 15. místo z 29 zemí, což znamená průměr. Proti loňskému roku si české zdravotnictví polepšilo, neboť loni ČR obsadila 22. místo z 26 zemí. Slovensko se letos ocitlo na 23. místě. Výsledky průzkumu zveřejnila společnost Health Consumer powerhouse (HCP).

Článek

ČR získala 612 bodů a v průzkumu se umístila těsně za Estonskem, Kyprem a Španělskem a před Irskem, Velkou Británií a Itálií. První příčku letos obsadilo Rakousko s 806 body z tisícovky možných, druhé místo patří vítězi z roku 2005 Nizozemsku, třetí pak loňskému vítězi Francii. Poslední je Lotyšsko, které získalo 435 bodů.

Celý průzkum se zabýval zdravotnictvím a přístupem k pacientům na základě 27 otázek v pěti základních oblastech pro pacienty, kterými byly jejich práva na informace, čekací doba na běžná ošetření, výsledky péče, velkorysost systému a přístup k léčivům.

Zajímavý je podle studie fakt, že zdravotní systém ČR se staví relativně velkoryse k ošetření, ale stále potřebuje investovat více do léčiv. "Vidíme jasnou vazbu mezi tímto mechanismem přídělového systému a špatnou přístupností ke specializovanému lékaři," uvedl ředitel výzkumu pro EHCI Arne Björnberg.

Lepší přístup k specializované péči

Podle prezidenta HCP Johanna Hjertqvista, který ve studii zároveň analyzoval výsledky EHCI pro ČR, by mohlo české zdravotnictví zlepšit právě přístup pacientů ke specializované péči. "ČR by měla přestat používat obvodní lékaře jako "vrátné" do ordinací specializovaných lékařů," míní Hjertqvist.

Počínaje prvním říjnem zároveň odborníci z projektu Kulatý stůl k budoucnosti financování českého zdravotnictví zveřejnili 30 otázek k této problematice. Během 30 dnů by na ně měli odpovědět zástupci z řad lékařů, pacientů a zdravotních pojišťoven, informoval o tom koordinátor projektu Ondřej Mádl.

Tyto otázky mají zmapovat názory na stav českého zdravotnictví a jsou výsledkem diskusí expertů parlamentních stran o tom, čím by se měla zabývat zpráva o stavu, vývoji a výhledu českého zdravotnictví. Sociální demokracie se do této diskuse nezapojila, neboť podle slov jejího stínového ministra Davida Ratha, nechce mít s reformami ministra Julínka (ODS) nic společného.  

Reklama

Související témata:

Související články

Jednání lékařů s pojišťovnami zkrachovalo

Dohodovací řízení lékařů a pojišťoven o cenách na příští rok skončilo v pátek neúspěchem. Praktičtí lékaři se s pojišťovnami sice už dříve na výši úhrad...

Výběr článků

Načítám