Hlavní obsah

České silnice patří v EU mezi nejnebezpečnější

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českých silnicích loni zemřelo 565 lidí, o 63 více než v roce 2017. Zvýšil se i počet těžce zraněných: o 126 na 2465. Česká republika tak v nehodách patří mezi nejhorší v EU a tuzemské silnice mezi nejnebezpečnější. Vyplývá to z údajů Evropské komise (EK).

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

„S počtem 62 mrtvých na jeden milion obyvatel obsadila ČR za loňský rok mezi členskými státy 21. příčku a zaznamenala čtvrtý nejvyšší nárůst počtu obětí nehod. To je ve srovnání s rokem 2017, kdy jsme byli společně s Belgií a Itálií na 16. až 18. místě v Evropské unii, citelné zhoršení,“ upozorňuje dopravní expert Roman Budský.

Loni v EU zahynulo v silničním provozu celkem 25 100 lidí, o jedno procento méně než předloni. Na milion obyvatel zemřelo v Unii při dopravních nehodách 49 osob. Česko je tedy v tomto ukazateli výrazně nad evropským průměrem.

Nejbezpečnější silnice mají v Británii (loni 28 obětí na milion obyvatel), Dánsku (30), Irsku a Nizozemsku (po 31). Naopak nejhorší situace je z tohoto hlediska v Rumunsku (96 obětí na milion obyvatel), Bulharsku a Lotyšsku.

ODS chce prolomit nulovou toleranci

V této situaci přichází ODS s návrhem, aby se řidičům tolerovalo až 0,5 promile alkoholu v krvi. „Patříme k několika málo zemím v Evropě s nulovou tolerancí alkoholu za volantem. Proto navrhujeme toleranci 0,5 promile. Jsem přesvědčen, že si tuto míru svobody zasloužíme. Umíme být stejně zodpovědní jako většina Evropanů. Když to zvládají Francouzi, Španělé, Italové nebo Lotyši, zvládneme to i my,“ řekl šéf ODS Petr Fiala.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) považuje návrh ODS za nezodpovědný. „Smrtelných nehod loni přibylo a podíl řidičů, kteří nehody zavinili pod vlivem alkoholu, neklesá,“ řekl Právu.

Jak ministr zdůraznil, nechtěl by být v kůži ODS, kdyby náhodou její návrh v parlamentu prošel a už tak neúnosný počet nehod pod vlivem alkoholu v důsledku toho v ČR ještě stoupl. Podle něj se ODS návrhem na povolení až půl promile alkoholu pouze snaží překrýt něčím jiným aféru s vyloučením Václava Klause mladšího ze strany.

Do finiše návrh nových bodů

Ke snížení počtu nehod chce ministerstvo dopravy přispět novým bodovým systémem postihu neukázněných motoristů. Apeluje také na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby se zvýšil dohled policie nad dodržováním pravidel silničního provozu. „Návrh nových bodů už prošel meziresortním řízením a teď zapracováváme připomínky. Potřebujeme na to ještě pár týdnů, do konce letošního prvního pololetí však určitě návrh nového systému předložíme ke schválení vládě,“ ujistil Ťok.

Jak informoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, při projednávání nového bodového systému v parlamentu do něj chtějí občanští demokraté včlenit přísnější postihy pro ty řidiče, kteří povolenou míru alkoholu v krvi za volantem přesáhnou. „S větší svobodou by totiž měla přijít také adekvátní odpovědnost,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám