Hlavní obsah

Česká pošta získá nárok na vyšší kompenzace, tajné služby více práv, stvrdil Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v pondělí podepsal devět zákonů. Jde například o normu umožňující České poště žádat od státu kompenzace nákladů za své služby až do výše 1,5 miliardy korun. Další z podepsaných zákonů pak zvyšuje pravomoci tajných služeb ve vztahu k záznamům v informačních systémech. O prezidentově rozhodnutí informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Česká pošta doposud mohla v rámci kompenzací požadovat po státu půl miliardy korun. Novela částku zvyšuje a rovněž stanoví, že státní podnik dostane jednorázově 800 milionů korun na úhradu ztrát, které jí vznikly poskytováním zákonných služeb v letech 2013 a 2014.[celá zpráva]

Další z novel stanoví, že zpravodajské služby budou moci získávat a zpracovávat digitální fotografie a identifikátory lidí vedených v některých informačních systémech. Zpravodajci tak budou moci vytvořit vlastní systém hledání osob podle obličejů, aby mohli lépe využít informace od zahraničních tajných služeb.

Kromě toho budou moci zpravodajci získat po svolení soudu chráněné bankovní údaje i bez vědomí konkrétní banky.

Novela zákona o státním občanství pak vnukům a dětem emigrantů usnadní získání českého státního občanství. Bude jim k tomu stačit čestné prohlášení. [celá zpráva]

Mladiství podezřelí nebo obvinění v trestním řízení získají od září například právo na informace o řízení. Novela zákona o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže rovněž stanoví, že tito mladiství budou mít nárok být i po dosažení plnoletosti ve vazbě odděleně od dospělých.

Prezident stvrdil svým podpisem rovněž změny v investičních pobídkách, změnu kontrol při dovozu dřeva či zákon stanovující povinnost firem, jejichž akcie se veřejně obchodují na regulovaném trhu, vypracovat zásady odměňování členů volených orgánů firmy a zveřejňovat zprávy obsahující výši odměn členů orgánu společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám