Hlavní obsah

Česká humanitární pomoc míří do Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do Pákistánu v úterý večer nebo ve středu dopoledne odletí letecký speciál s českou humanitární pomocí. Rozhodl o tom krizový štáb na ministerstvu zahraničí. Na palubě letadla Tu-154 bude patnáctičlenný zdravotnický tým, který mají tvořit civilní i vojenští lékaři, a také skupina hasičů, řekl mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Článek

Letoun poveze do země postižené katastrofálním zemětřesením 12 tun materiálu v podobě chirurgických nástrojů, dezinfekčních prostředků, léků, tablet na úpravu vody, spacích pytlů a drůbežích konzerv.

Lékařský tým by měl podle Koláře v Pákistánu působit zatím krátkodobě. "Zvažuje se také možnost, že by se přičlenil k některé z polních nemocnic, které už v zemi pracují," řekl mluvčí.

Speciální operační tým lékařů a sester z Úrazové nemocnice v Brně od rána mobilizuje své síly. Vedoucí skupiny Petr Nestrojil uvedl, že vycestovat má zhruba šest až osm lidí. Do odletu je podle něj nutné zajistit doočkování všech členů týmu a připravit potřebné léky, obvazový materiál a nástroje.

Česká vláda hodlá věnovat Pákistánu na humanitární účely 25 miliónů korun. Diskutovat o dalších formách pomoci pákistánským obětem by měl vládní kabinet na středečním zasedání.

Letadlo bude plně vytížené

Odlet letounu do Islámábádu se předpokládá nejpozději do 24 hodin, uvedl Kolář. Je totiž nutné ještě zajistit formality spojené s cestou.

Nosnost letadla bude maximálně využita. Letoun Tu-154 je totiž schopen přepravit právě 12 tun materiálu. "Na cestu do Pákistánu potřebuje dvě mezipřistání," řekl v úterý vojenský pilot Emil Komjati. Plně naložený stroj má dolet kolem 3700 kilometrů, Pákistán je z Prahy vzdušnou čarou vzdálen kolem 6000 kilometrů. Není ještě úplně jasné, kudy povede trasa speciálu. Cesta potrvá zhruba 12 hodin.

Letadlo by se mělo po vyložení pomoci hned vrátit do České republiky, proto v něm budou dvě posádky, uvedl vojenský pilot.

Katastrofa stála životy více než 20 tisíc lidí

Pákistán a část Indie postihlo ničivé zemětřesení v sobotu. Dosáhlo síly až 7,7 stupně Richterovy škály. Mrtvých bylo v úterý ráno 21 tisíc, ale odhady z nejhůře postiženého Kašmíru a Severozápadní provincie v pohraničí naznačují, že počet obětí se blíží k 40 tisícům.[celá zpráva]

Pomoc

Na ničivé zemětřesení na pomezí Pákistánu a Indie zareagovaly české humanitární organizace zřízením finančních sbírek. Přinášíme vám jejich přehled.

Podle posledních zpráv již přesáhl počet obětí 30 tisíc.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám