Hlavní obsah

Česká diplomacie 2020: Zeman do Moskvy, Babiš do Izraele, Petříček do Indie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší ústavní činitelé už plánují, jak v nadcházejícím roce budou budovat politické a obchodní vztahy Česka v zahraničí. Prezident se chystá na výročí konce druhé světové války do Moskvy, Babiš uctí památku obětí holokaustu v Izraeli a v Osvětimi. Ministra zahraničí Petříčka čekají už v lednu dvě daleké cesty.

Foto: Hana Brožková/Kancelář prezidenta republiky, ČTK

S ruským prezidentem Vladimírem Putinem s česká hlava státu setkává poměrně často. Znovu se uvidí při květnových oslavách konce války v Moskvě.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) má příští rok v plánu zúčastnit se fóra k uctění památky obětí holokaustu v Izraeli či vzpomínkové akce k 75. výročí osvobození nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince.

Izrael, konkrétně památník obětí a hrdinů holokaustu Jad Vašem v Jeruzalémě, Babiš navštíví 22. ledna. O pět dní později se premiér zúčastní oslav osvobození tábora v Osvětimi.

Vzpomínkové akce k 70. výročí se před pěti lety zúčastnil také tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Senát zkritizoval postup Číny v Hongkongu

Domácí

Několikrát Babiše v nadcházejícím roce čeká také zasedání Evropské rady v Bruselu. Ta se konají v březnu, červnu, říjnu a prosinci. Zahraničních cest bude mít Babiš více, jejich plán ale zatím není znám.

Zeman v Moskvě

Prezident Miloš Zeman se zúčastní například oslav 75 let od konce druhé světové války v květnu v Moskvě nebo prezidentského summitu zemí visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) na podzim v Polsku.

Prezidentská kancelář cesty hlavy státu teprve připravuje. Podle ředitele odboru hradní diplomacie Rudolfa Jindráka je v plánu několik větších bilaterálních cest.

Pražský hrad již dříve potvrdil, že se Zeman v květnu zúčastní v Moskvě oslav výročí 75 let od konce války. Uskutečnit by se také mohla odložená návštěva Maroka, prezident by mohl vykonat i další cesty po Evropě.

Ministerstvo zahraničí si kvůli Člověku v tísni předvolalo ruského velvyslance

Evropa

Podle Jindráka zatím nebylo rozhodnuto, kdo za Českou republiku pojede v dubnu do Číny na summit 17 + 1, tedy jednání Číny se zeměmi střední a východní Evropy.

Naopak s účastí na prezidentském summitu zemí Visegrádu v Polsku již Zeman počítá. V rámci zahraniční diplomacie by měl také na Pražském hradě přijmout čtyři až pět svých protějšků.

Petříček na Blízký i Dálný východ

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) bude v příštím roce cestovat hojně i mimo Evropu.

Ministerstvo zahraničí zatím připravuje plán cest na první polovinu roku. Už potvrzená je lednová cesta ministra Petříčka do Indie, kde šéf české diplomacie vystoupí na mezinárodním fóru Raisina Dialogue a bude také jednat o návštěvě svého protějšku v Česku v červnu.

V lednu Petříček navštíví také Kuvajt, kde bude hlavním cílem cesty posílení ekonomických vztahů.

Babiš pozval Zelenského do Prahy

Zahraniční

Petříček v rozhovoru s ČTK také řekl, že se zástupci podnikatelských svazů jedná také o dalších zahraničních cestách, které by jim usnadnily přístup na nové trhy.

Podle něj je ze strany firem zájem o Afriku a o Latinskou Ameriku, kam ministr s podnikateli letěl i letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám