Hlavní obsah

Češi v Kábulu zachránili vojákovi život

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Je pondělí 23. července, půl šesté večer, čeští zdravotníci z vojenské nemocnice, která od jara funguje na kábulském letišti v Afghánistánu, věří, že překlenuli další den své čtyřměsíční mise bez většího incidentu.

Článek

Není jim ale přáno. Na letiště přilétá vrtulník a přiváží tři koaliční vojáky raněné při výbuchu nášlapné miny. Jaké národnosti, to vojenští lékaři neprozradili, zakazuje jim to vnitřní nařízení NATO.

Na letištní plochu vyrážejí dva zdravotní týmy, český a makedonský. Velitel nemocnice Zoltán Bubeník vyhlašuje poprvé v misi ostrý signál hromadného příjmu raněných. "Jedná se sice "pouze" o tři pacienty, nicméně zde, v polních podmínkách, to znamená aktivaci celé nemocnice," napsal v úterý Právu Bubeník.

Jedno ranění bylo těžké - traumatická amputace levé nohy v lýtku, další dva vojáci utrpěli povrchové poranění rukou, tváře a dolních končetin. Oba byli v šokovém stavu. Pacient bez nohy okamžitě skončil na sále. "Bohužel, pahýl končetiny je potřeba ještě upravit, v polních podmínkách a při bojovém poranění musíme upřednostnit záchranu života člověka před marnými pokusy o záchranu zdevastované končetiny," uvedl Bubeník.

Operace se podařila. Pacient se na jednotce intenzivní péče v osm hodin večer probral z narkózy. Také o dva další vojáky bylo dostatečně postaráno.

Podle Bubeníka k našlápnutí miny dochází poměrně často, ale takový incident vždy silně demoralizuje mužstvo. Celý Afghánistán je poset statisíci nášlapných min, které zůstaly hlavně po období války se sovětskou armádou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám