Hlavní obsah

Češi už neposílají pohlednice ani o prázdninách

Právo, Jiří Novotný

Bývalo železným pravidlem pro řadu Čechů posílat z prázdnin a dovolených svým blízkým pohlednice. Ročně jich ovšem citelně ubývá, a to kvůli konkurenci mobilů, ale i zdražování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Zatímco před pěti lety si Česká pošta (ČP) za obyčejnou zásilku do 50 gramů, kterou je i pohlednice, účtovala 13 korun, od letošního února už 19 korun. To je ve srovnání třeba s cenou MMS zaslané z chytrého mobilu nesrovnatelná drahota.

„Zasílání pohlednic a dopisů klesá každý rok v průměru o osm až deset procent. Nepočítají se už na kusy, ale na váhu. Lze však říct, že včetně dopisů jich lidé stále ještě posílají stovky miliónů ročně,“ řekl Právu mluvčí ČP Matyáš Vitík.

„Klasická pohlednice má nicméně tradici a věřím, že se udrží. Zejména starší lidé, kteří nemají chytrý telefon, od pohlednic většinou neupouštějí,“ dodal mluvčí pošt.

Pohlednice zažívají největší konjunkturu v létě, na Vánoce, Nový rok a Velikonoce. Nynější cena za zaslání je sice brzdou, podle Vitíka však ČP stále ještě patří v Evropě k těm levnějším.

Z mobilu na papír

Zákazníci České pošty navíc stále více využívají možnost posílat za poplatek 25 korun originální fotografie v elektronické podobě tak, aby adresátům přišly jako klasický papírový pohled. Jeho velikost si mohou zvolit ze tří formátů.

„Tuto službu jsme zavedli v roce 2015. O rok později prošlo přepravní sítí ČP již 229 445 pohlednic on-line, loni 449 276, tedy téměř dvojnásobně víc, a letos za sedm měsíců již 312 299,“ informoval Vitík.

Své klasické pohlednice vydávají i města. Dobrou příležitostí k tomu je sté výročí vzniku Československa, které oslavíme 28. října. Například Ústí nad Orlicí už vydalo pohlednice s historickými snímky tohoto města z 20. a 30. let minulého století.

Reklama

Výběr článků

Načítám