Hlavní obsah

Češi to přehánějí s klimatizací, přibývá nemocných

Právo, Jindřich Ginter

Tisíce Čechů to v tropických vedrech přehání s klimatizací, a to nejen v kancelářích, ale i bytech, autech či hotelích. Mnozí si tak zbytečně uženou vleklé onemocnění nebo bolestivě zablokují krční páteř.

Foto: Škoda Auto

Panel klimatizace

Článek

„Rozdíly mezi venkovní teplotou a teplotou v místnosti se v některých případech blíží i 20 °C. To je rozdíl, který i dospělý zdravý organismus velmi obtížně kompenzuje,“ řekla lékařka Jana Ježková. Rozdíl mezi teplotou v klimatizované místnosti a vnější teplotou by přitom měl být maximálně 5 °C.

„Zdravotní komplikace související s používáním klimatizace mají 20procentní podíl na celkovém počtu onemocnění během letní sezóny, které nám klienti nahlašují,“ uvedl ředitel Útvaru neživotního pojištění České pojišťovny Jakub Nožička.

Pozor i v autě

Klimatizace jedou až příliš nejen o dovolených v hotelích. Podobně to lidé přehánějí i v práci, doma nebo ve svých vozech. Jsou zpocení z rozpálených ulic, kde mnohdy chybí zeleň, která by vytvářela přirozené mikroklima, a tak se naráz v místnosti nebo autě zchladí.

„To je šok zejména pro děti a pro starší a jinak oslabené osoby,“ dodala Ježková.

Ve špatně udržovaných klimatizacích se také daří například bakterii legionella, která může být v extrémních případech smrtelná. Legionella se poprvé vyskytla roku 1976 ve Filadelfii kvůli špatné údržbě hotelové klimatizace.

Tehdy zde na následky infekce zemřely tři desítky lidí z dvou set nemocných. Před lety se rovněž vyskytla například v pražské špičkové klinice IKEM. Nejde ale jen o bakterie a nemoci dýchacích cest.

Klimatizace způsobuje i bolesti svalů a kloubů

„Vždy v létě k nám chodí více lidí se zablokovanou krční páteří. Naříkají si na bolesti hlavy a kloubů a diví se, jak je to možné. A když se zeptám: máte v práci nebo autě pořád puštěnou klimatizaci a fouká na vás?, tak většinou přitakají. To je ale pak sebedokonalejší masáž zbytečná,“ potvrdila z praxe Právu zkušená masérka z rehabilitačního zařízení sídlícího u pražské polikliniky Palackého.

„Proud chladného vzduchu dopadající přímo na člověka vyvolává v oblasti obličeje, krku a zad prochlazení a následné bolesti zad, eventuálně kloubů,“ varuje na odborném portále o interní medicíně lékařka Jarmila Kohoutová z Fakultní nemocnice v Olomouci.

„Může způsobit i podráždění periferních nervů s následnými klinickými projevy. Opakované přechody z chladné místnosti do tepla a naopak mohou zatěžovat oběhový systém tak, že může dojít ke kolapsu,“ dodává

Chladit přiměřeně, neignorovat údržbu

Vzduch z klimatizace vysušuje sliznice, které jsou následně více náchylné k infekcím. Klimatizace způsobuje zdravotní komplikace očí, uší, časté jsou bolesti hlavy a svalů.

Nesměřujte proud chladného vzduchu přímo na oblast hlavy, zad či ramen. Lepší je prostor ochladit a klimatizaci pak vypnout, a příjemný pocit udržovat větrákem.

Tělo okolní vysoké teplotě přizpůsobujte pitím spíše vlažných nápojů, pití velkého objemu studených nápojů lékaři nedoporučují.

Klimatizaci v autě se doporučuje vždy vypnout zhruba deset minut před ukončením jízdy a nechat běžet jen ventilaci, aby se v systému neudržoval kondenzát.

Tuto klimatizaci by v servisu měli dvakrát do roka prostříknout dezinfekcí a jednou za rok vyměnit filtry.

Sprej na dezinfekci klimatizace v autě si může motorista i koupit a udělat si během patnácti minut základní údržbu, aby se odstranil zápach z ní.

Reklama

Výběr článků

Načítám