Hlavní obsah

Češi si přestávají stěžovat na nezaměstnanost

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba polovina lidí si podle CVVM myslí, že současná úroveň nezaměstnanosti je přiměřená (47 procent), podle druhé poloviny (46 procent) je naopak příliš vysoká. Oproti loňsku stoupl počet lidí spokojených se situací na trhu práce o 12 procentních bodů, počet nespokojených o stejný počet bodů klesl. Nezaměstnanost bude přibližně stejná i v příštích dvou letech podle 53 procent občanů.

Článek

Nezaměstnanost se zdá vysoká především lidem se špatnou životní úrovní, občanům se středním vzděláním a voličům KSČM.

Od roku 2004 podíl Čechů, kteří hodnotí nezaměstnanost jako přiměřenou, neustále roste, a to zejména na úkor těch, kteří o ní hovoří jako o příliš vysoké. V současnosti je tak situace zhruba půl na půl.

Hodnocení úrovně nezaměstnanosti (v %)
názorříjen 2005září 2006červen 2007
příliš nízká112
přiměřená303547
příliš vysoká655846
neví465
zdroj: CVVM

Zatímco více než polovina občanů si myslí, že v následujících dvou letech zůstane nezaměstnanost na přibližně stejné úrovni jako v současnosti, pětina respondentů (20 procent) se domnívá, že dojde k jejímu částečnému zvýšení. Čtrnáct procent dotázaných soudí, že nezaměstnanost se částečné sníží.

Podle třetiny lidí nemají nezaměstnaní zájem pracovat

Přesná polovina oslovených tvrdí, že většina nezaměstnaných nemůže sehnat vhodnou práci, dvanáct procent uvedlo, že nezaměstnaní nemohou sehnat vůbec žádnou práci. Třetina lidí (34 procent) uvedla, že většina nezaměstnaných nemá zájem pracovat. 

Skoro dvě třetiny respondentů (61 procent) uvedly, že v místě jejich bydliště je možné najít práci, ale je těžké najít vhodnou. Dvacetčtyři procent si myslí, že je těžké najít jakoukoliv práci. Sedm procent si myslí, že najít vhodnou práci není problém, tři procenta naopak, že je nemožné najít jakoukoliv práci.

Více než polovina lidí se domnívá, že je nepravděpodobné, že by ztratili práci. Dvacet procent si myslí opak. Devět procent považuje možnost ztráty zaměstnání za velmi nepravděpodobnou, tři procenta naopak za velmi pravděpodobnou.

Anketa

Myslíte si, že je nezaměstnanost v ČR:
příliš nízká
8,4 %
přiměřená
49,9 %
příliš vysoká
41,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17233 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám