Hlavní obsah

Češi při loňském sčítání tajili víru častěji než před deseti lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco při sčítání lidu v roce 2001 využil možnost neodpovědět v souvislosti s vyznáním víry necelý milión obyvatel, o deset let později už takto učinilo skoro pět miliónů Čechů. Vyplývá to z předběžných výsledků Sčítání lidu, domů a bytů 2011.

Článek

Stejně jako před deseti lety má nejvíce příznivců římskokatolická církev (1 083 899), na druhém místě se umístila Českobratrská církev evangelická (51 936) a na třetím místě skončila Církev československá husitská (39 276).

Nad desetitisícovou hranici se dostala ještě Pravoslavná církev (20 628) a Náboženská společnost Svědkové Jehovovi (13 097).

Stejně jako v řadě dalších zemí světa, jako je Nový Zéland, Austrálie, Kanada nebo Velká Británie, se i v České republice přihlásila řada lidí k morálním hodnotám rytířů jedi z filmové ságy Hvězdných válek. V Česku vyplnilo víru jedi 15 070 obyvatel. Nejčastěji uvedli jediismus jako svoji víru lidé v Praze, nejmenší podporu má jediismus na Vysočině.

Bez náboženské víry se prohlásily 3 612 804 lidí. Na rozdíl od posledního sčítání se řada obyvatel přihlásila ke skupině lidí, kteří věří, ale nehlásí se k žádné z registrovaných církví. Tuto možnost využilo 707 649 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám