Hlavní obsah

Češi o víkendu zakusí mrazivou sílu vánku ze Sibiře

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty v pátek ráno uvízly pod dlouhodobým průměrem a až do konce ledna se z těchto hodnot zřejmě nevyhrabou. Budou převažovat spíše mlhavé dny, v neděli se ovšem zatáhne a nasněží až deset centimetrů. Teploty se mohou pohybovat od minus dvaceti ráno k minus třem stupňům Celsia přes den.

Článek

"V důsledku proudění velmi chladného vzduchu od východu, ze Sibiře nás čekají velmi chladná rána i studené dny,“ upřesnila pro Novinky Dagmar Honsová z Meteopressu. Podle ní se budou teploty držet pod dlouhodobým průměrem.

Nejnižší ranní teploty byly v pátek naměřeny v Šumperku, minus 18 stupňů Celsia. Odpoledne by se mělo mírně vyjasnit, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v intervalu od minus osmi do minus čtyř stupňů Celsia. 

Kalamita zatím nehrozí

Podobně i sobotní ráno bude velmi chladné a mlhavé. Teploty mohou klesnout k minus 13 stupňům Celsia, na horách bude možné naměřit ještě o stupeň méně. Přes den by mělo být opět polojasno a teploty se budou pohybovat mezi minus osmi až minus čtyřmi stupni Celsia.

V neděli se jen mírně oteplí, po ránu se očekávají teploty od minus 12 do minus osmi stupňů, ve vyšších polohách však mohou dosáhnout až minus 20 stupňů Celsia.

Od rána bude počasí ovlivňovat frontální systém, dopoledne pak bude na většině území zamračeno i se sněhovými srážkami. Sněžení by ovšem mělo již v pondělí dopoledne ustávat.

V Čechách by mohlo napadnout až deset centimetrů čerstvého sněhu, na Moravě a ve Slezsku do pěti centimetrů.

Alespoň nehrozí rychlé tání a povodně.
Dagmar Honsová

Pondělní ráno budou provázet teploty v rozmezí od minus osmi do minus čtyř stupňů, přes den rtuti teploměrů o stupeň vystoupí.

Od úterka až do konce ledna bude mrazivé počasí nadále převládat. Dny budou mlhavé či polojasné. Ranní teploty se mohou propadat až k minus 15 stupňům Celsia, na horách opět i k minus 20. Denní teploty by pak neměly překročit hranici minus pěti stupňů. 

Podle Honsové ale mrazivé počasí nese i svá pozitiva: "Alespoň nehrozí rychlé tání a povodně,“ podotkla s tím, že vydatnější srážky se po pondělku do konce ledna nepředpokládají. Další přeháňky by měly přinést maximálně dvoucentimetrovou vrstvu sněhu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám