Hlavní obsah

Češi mají rádi stírací losy, v hazardu jasně vedou

Nejsou to číselné loterie ani kurzové sázky. Češi z hazardu nejvíce holdují klasickým stíracím losům. Některé z podob lákavého zbohatnutí navíc lidé vůbec za hazard nepovažují. Plyne to z průzkumu společnosti Factum Invenio.

Foto: Profimedia.cz

Stírací losy si Češi oblíbili.

Článek

K vyzkoušení stíracího losu se v šetření, které probíhalo v průběhu letošního jara, přiznalo 65 procent respondentů. Zároveň 55 procent lidí přiznalo zkušenost s některou loterií provozovanou společností Sazka. S kurzovými sázkami má zkušenost 26 procent lidí, 16 procent si někdy zahrálo na automatu v hospodě.

Za hazard lidé jednoznačně považují živé hry v casinu (85 procent), automaty v hernách (91 procent) a automaty v restauracích a barech (90 procent). Zároveň však jen menšina Čechů považuje za hazard kurzové sázky (26 procent), číselné loterie (17 procent) a stírací losy (13 procent).

Loterie za hazard nepovažujeme

Pro loterijní experty je toto vnímání hazardu překvapivé. "Hazardní hra je z definice věci taková, kde o výsledku rozhoduje především náhoda. Navíc pravděpodobnost vítězství je u hazardní hry vždy nižší než šance na prohru. Jinak by se nevyplatilo v této oblasti podnikat. Proto jsou všechny hry dle loterního zákona od číselných loterií přes automatové hry až po dostihové sázky hazardní," uvedl mluvčí zadavatele průzkumu, Unie herního průmyslu ČR, Andrej Čírtek.

"Češi jsou trochu pokrytečtí a nechtějí si přiznat, že při sázení číselné loterie se vlastně věnují mírné formě hazardu," dodal.

Hazard byl a bude, tuší lidé

Lidé vnímají hazard jako součást života a přistupují k němu pragmaticky. "Na 94 procent respondentů se domnívá, že hazardní hry byly, jsou a budou bez ohledu na politiku státu. Celkem 91 procent lidí souhlasí s tím, že kdyby stát hazardní hry zakázal, stejně se budou hrát načerno," upozornila manažerka Factum Invenio Michaela Fričová.

Většina lidí (92 procent) má za to, že každý hraje na svou zodpovědnost a má vědět, kdy přestat, zároveň však 82 procent respondentů míní, že by stát měl zasáhnout, aby se v hazardu nemohly roztáčet peníze, které sociálně slabí občané dostanou v rámci sociálních dávek.

Anketa

Co považujete za nejnebezpečnější hazard?
Stírací losy
1,4 %
Číselné loterie
0,9 %
Výherní automaty
91 %
Živé hry v kasinu
4,3 %
Kurzové sázky
2,4 %
Celkem hlasovalo 2533 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám