Hlavní obsah

Češi mají k ČR bližší vztah než k Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I zhruba rok a půl po vstupu ČR do EU dávají Češi přednost náklonnosti k vlasti před evropskou identitou. Vyplývá to z prosincového průzkumu CVVM. Téměř devět z deseti Čechů má k vlasti blízký vztah, k Evropě je to sedm z deseti obyvatel Čech, Moravy a Slezska.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Češi jsou patrioti i ve vztahu k rodné vísce či městu. Přibližně tři čtvrtiny Čechů cítí silnou sounáležitost i k regionu, z něhož pocházejí.

Evropu ostře odmítla pětina dotázaných. Nevoli k České republice vyjádřil pouze každý desátý respondent.

Češi si idealizují vlast i ve vztahu k vytouženému místu, na kterém by chtěli strávit život. Pro tři čtvrtiny Čechů je Česko zemí, kde chtějí žít. Nejskeptičtější k perspektivě života v zemi ve střední Evropě jsou mladí lidé od 15 do 29 let, z nichž přibližně jedna čtvrtina by k životu zvolila jiný stát.

Chtěl/a byste žít v ČR? (v %)
Rozhodně ano37
Spíše ano39
Spíše ne13
Rozhodně ne3
Neví8
Zdroj: CVVM

Češi mají vlast rádi, ale s obranou je to horší

Byť se Čechům v ČR líbí, s rozpaky se vyjadřují k případné obraně vlasti. Počet těch, kteří by se dobrovolně přihlásili k obraně vlasti, byl podle CVVM nižší (37 procent), než těch, kteří by se v případě ohrožení ČR raději službě vlasti vyhnuli (47 procent). Pozitivněji se k obraně země stavěli muži, z nichž byla více než polovina připravena bránit vlast. Naopak ženy jsou spíše pacifičtější,  ČR by dobrovolně chránila asi čtvrtina z nich.

Přihlásil/a byste se dobrovolně k obraně ČR? (v %)
Rozhodně ano12
Spíše ano25
Spíše ne20
Rozhodně ne27
Neví16
Zdroj:CVVM

Anketa

Přihlásili byste se dobrovolně k obraně ČR?
rozhodně ano
51 %
spíše ano
19,9 %
spíše ne
8 %
rozhodně ne
17,1 %
nevím
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 251 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám