Hlavní obsah

Češi jsou v názoru k nezávislému Kosovu rozděleni

Novinky, jas

Česká veřejnost je nejednotná v názoru k jednostrannému vyhlášení nezávislosti Kosova. Vyplývá to z březnového průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Zatímco 34% respondentů s vyhlášením nezávislosti Kosova souhlasí, 36% dotazovaných je proti. Téměř třetina dotazovaných neví.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Průzkum, kterého se zúčastnilo 1028 občanů starší 15ti let, též zkoumal, jaký je vztah Čechů k otázce, zdali by měla vláda nezávislé Kosovo uznat. 36% dotazovaných občanů s uznáním souhlasí, 34% je proti. Česká vláda na svém středečním zasedání debatu o uznání Kosovo opět přerušila.

Z průzkumu mimo jiné vyplynulo, že mezi respondenty panuje obava, že vyhlášení samostatného kosovského státu by mohlo vést k ozbrojenému konfliktu. Myslí si to téměř polovina respondentů.

Měla by vláda ČR uznat nezávislé Kosovo?
Rozhodně měla9%
Spíše měla27%
Rozhodně neměla10%
Spíše neměla24%
Neví30%

Přes 58% dotazovaných soudí, že postup, který zvolili kosovští Albánci, by se mohl v budoucnu stát precedentem pro další menšiny usilující o samostatnost.

Výzkum též odhaloval, jak se změnil postoj české veřejnosti k bombardování Jugoslávie jednotkami NATO v roce 1999. Zatímco v dubnu dotyčného roku s bombardováním souhlasila třetina dotazovaných, v nynějším průzkumu se kladně vyjádřilo pouze necelých 20% respondentů. Na třetinu pak vzrostl počet, kteří nejsou s to tehdejší bombardování posoudit.

Reklama

Související články

Schwarzenberg: Kosovo chci uznat 2. dubna

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg předloží vládě návrh na uznání samostatného Kosova týden po Velikonocích. Rád by totiž české uznání státní nezávislosti...

Vondra odmítl návrh na rozdělení Kosova

Český vicepremiér Alexandr Vondra při včerejší návštěvě Bělehradu odmítl návrh na rozdělení Kosova na většinovou albánskou a menšinovou srbskou část, s nímž...

Výběr článků

Načítám