Hlavní obsah

Češi chtějí pro zachránce židovských dětí Nobelovu cenu

Právo, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přes třicet tisíc lidí podepsalo žádost usilující o to, aby Brit Nicholas Winton dostal Nobelovu cenu za mír. Zachránce téměř 700 československých dětí nyní pobývá v Praze a v úterý se setkal se 17 z nich. V úterý petice obsahovala 32 233 podpisů. O jejím založení rozhodli studenti, kteří s nápadem mimořádného ocenění pro Wintona přišli.

Článek

Petiční nápad podpořil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ). Ten již dokonce poslal výboru pro udělování Nobelovy ceny dopis.

Wintonovi bylo v pražském Kongresovém centru věnováno celé dopoledne. Setkalo se s ním téměř 2,5 tisíce studentů, diplomaté i děti, které v roce 1939 zachránil.

Winton na iniciativu reagoval skromně. "Nemyslím si, že tím, co jsem udělal, bych získal jakoukoliv možnost získat Nobelovu cenu. Jsem hrozně rád, že jsem za to, co jsem udělal, tak oceňován. Nobelova cena se ale dává lidem, kteří jsou v úplně jiné kategorii než já," uvedl.

Winton bude v ČR bude zhruba týden. Ve středu se má setkat s prezidentem Václavem Klausem a poté pojede na jih Čech. Tamní astronomové na observatoři v Kleti tam po něm pojmenovali planetku číslo 19 384, kterou objevili v únoru 1998.

Winton v roce 1939 zachránil 669 českých židovských dětí. Zorganizoval vlakové transporty z Prahy do Británie, které jim umožnily přežít válku v Británii. S rodiči se po válce většinou už nesetkali. Královna Alžběta II. Wintona povýšila do rytířského stavu. V Británii už dostal nižší vyznamenání v roce 1993. Český Řád Tomáše Garrigua Masaryka mu byl udělen v roce 1998.

Reklama

Výběr článků

Načítám