Hlavní obsah

Češi by měli za amalgámové plomby platit plnou cenu, navrhuje Heger

Právo, Václav Pergl

Od ledna příštího roku bychom měli platit u zubaře běžnou amalgámovou plombu v plné výši. Až dosud ji hradily zdravotní pojišťovny. Navrhuje to ministerstvo zdravotnictví v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, který je nyní v připomínkovém řízení, a vláda by ho měla dostat na stůl koncem března.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger na pondělní tiskové konferenci.

Článek

„Plomby by platili všichni vyjma dětí do 18 let a osob starších 65 let. Vyjmuti z placení by dále byli osoby v hmotné nouzi, těhotné ženy a pacienti, trpící vybranými chorobami ústní dutiny,“ řekl ve čtvrtek Právu Petr Nosek, náměstek ministra zdravotnictví.

Dodal, že zdravotní pojišťovny by tak ušetřily zhruba 1,5 miliardy korun ročně a tyto peníze by se pak mohly dát na stále dražší onkologickou péči.

Cena asi 500 korun

Návrh na placení běžných amalgámových plomb už tu v minulosti byl několikrát a vláda ho loni v listopadu v rámci dlouhodobých opatření schválila. Zubaři ho prosazují už nejméně deset let a tvrdí, že dostávají za běžnou amalgámovou plombu od zdravotních pojišťoven zhruba 200 korun, což nepokryje náklady na její zhotovení.

Podle ministerstva je reálné, aby lidé za takovouto plombu platili zhruba 400 až 500 korun. To znamená, že by ji platili v plné výši a tyto výplně by byly vyjmuty z hrazení ze zdravotního pojištění.

Pokud vláda tento návrh zákona schválí, půjde do Sněmovny, Senátu a musí ho podepsat prezident. Legislativní kolečko by mělo být skončeno na podzim a podle návrhu by zákon měl platit od ledna příštího roku. Při stávajícím rozložení politických sil ve Sněmovně se dá předpokládat, že by návrh zákona schválen byl, ale zdaleka to není jisté. Už v minulosti byly například Věci veřejné proti tomuto návrhu, a stejně tak ČSSD a KSČM.

Tisícovka za prevenci

Další novinkou, tentokráte v návrhu zákona o zdravotních pojišťovnách má být bonus až 1000 korun, který by klienti zdravotních pojišťoven dostali vyplacený na ruku od své pojišťovny, pokud v daném roce absolvují všechny preventivní prohlídky, které se jich týkají, např. na rakovinu tlustého střeva a konečníku, děložního čípku a prsu žen, dále pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře, které zahrnují např. měření krevního tlaku, EKG, vyšetření krve, moči, dále dvakrát ročně preventivní vyšetření u zubaře apod.

Podle Noska by zdravotní pojišťovny tuto tisícikorunu vyplácely z fondu prevence. „Domníváme se, že pokud by byl každý člověk takto motivován, tak by chodil na pravidelné preventivní prohlídky, které k danému věku přísluší, a zdravotnictví by tím celkově v budoucnu mohlo ušetřit značné prostředky. Vždyť dnes například na preventivní program, který se týká rakoviny tlustého střeva, chodí jen pětina těch, pro které je určen,“ řekl Nosek. I tento návrh zákona má vláda dostat na stůl koncem března.

K nové pojišťovně dřív

Heger také navrhuje změnu v přihlášení k nově vybrané zdravotní pojišťovně. Až dosud platí, že šest měsíců předem se musí oznámit změna, která pak nastane od nového kalendářního roku. Nyní má tato doba být zkrácena na tři měsíce. Znamená to tedy, že pokud by se klient chtěl v roce 2014, odkdy má tato změna platit, přihlásit k nové pojišťovně, musí přihlášku podat nejpozději do 30. září 2014, a od 1. ledna 2015 by se stal klientem nově zvolené zdravotní pojišťovny.

Pokud by ale podal tuto přihlášku 1. října 2014, bude klientem nové zdravotní pojišťovny až od 1. ledna 2016, tedy za 15 měsíců.

Anketa

Měli by si lidé platit amalgámové plomby v plné výši?
Pokud to přispěje zlepšení léčby rakoviny, tak ano
7,5 %
Ne
92,5 %
Celkem hlasovalo 6314 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám