Hlavní obsah

Češi budou volit prezidenta 12. a 13. ledna

Právo, kab
Aktualizováno

Nového prezidenta republiky budou Češi volit 12. a 13. ledna příštího roku. Termín ve středu vyhlásil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Učinil tak o více než měsíc dříve než při konání prvních přímých prezidentských voleb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Článek

„Před několika minutami jsem podepsal rozhodnutí předsedy Senátu Parlamentu ČR o vyhlášení volby prezidenta republiky. Volbu prezidenta republiky vyhlašuji na dny pátek 12. ledna a sobotu 13. ledna 2018,“ oznámil šéf Senátu.

„Rozhodnutí jsem učinil dříve než před pěti lety při první přímé volbě, a to z důvodu, že mnoho kandidátů je již v současnosti známo. Kampaň již běží. Máme tady nově ustavený Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, který může začít plnit své poslání v této volbě,“ uvedl dále Štěch.

Štěch mohl první kolo volby vyhlásit i na 19. a 20. ledna. Tento termín však zavrhl, neboť druhé kolo, které se koná po 14 dnech, by kolidovalo s jarními prázdninami v některých regionech.

Petice musí kandidáti odevzdat do 7. listopadu

Kandidáti se musí do volby přihlásit nejpozději 66 dnů před volbou, tedy 7. listopadu letošního roku. Potřebují k tomu petice s podpisy nejméně 50 tisíc podpisů občanů i s čísly jejich občanských průkazů či pasů nebo podpis 20 poslanců či 10 senátorů.

Tuto podmínku splňují čtyři kandidáti: současný prezident Miloš Zeman (přes 59 tisíc podpisů), bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš (přes 78 tisíc podpisů), textař a podnikatel Michal Horáček (přes 70 tisíc) a senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera (má podpisy 19 senátorů).

„Posun termínu mi nevadí. Na fungování v režimu zákona o volbě prezidenta jsem připravený už dávno, mám transparentní účet a všechny další náležitosti, které zákon vyžaduje. Svou registraci k úřadu jsem poslal několik minut po vyhlášení volby,” uvedl v reakci na zveřejnění termínu Horáček.

„Vyhlášení termínu voleb vítám, pro naši veřejnost je to významná informace. Pro mě a můj tým, pro naši práci, to zásadní roli nehraje. Snad jen, že budu o týden dříve znát své soupeře,“ uvedl Drahoš.

„Ať už volby proběhnou dříve, nebo později, na mé strategii se nic nemění. Vyhlášením termínu voleb, tedy dnes, sice započala zákonem definovaná volební kampaň, už dříve jsem ale řekl, že do povoleného volebního limitu započítám také náklady vzniklé dříve - zejména náklady spojené se zajištěním provozu volebního týmu a sběru podpisů,“ dodal bývalý šéf Akademie věd.

 Oznámených zájemců je mnohem víc

Ministerstvo vnitra následně prověří správnost petic. Provede kontrolu 8500 namátkově vybraných podpisů občanů a v případě zjištění chybovosti větší než tři procenta z kontrolovaného vzorku bude provedena kontrola druhého namátkového kontrolního vzorku s 8500 podpisy. V případě, že bude chybovost vyšší než tři procenta i při druhé kontrole, bude tato odchylka promítnuta do celkového počtu hlasů jejím odečtením.

Kromě Drahoše, Horáčka a Zemana kandiduje na Hrad například také bývalý šéf Českého svazu ledního hokeje Vratislav Kulhánek (za ODA) nebo aktivista a lékař Marek Hilšer. Realisté nominovali šéfa Asociace obranného průmyslu Jiřího Hynka.

Nový prezident se ujme úřadu až poté, co uplyne mandát současné hlavě státu, tedy 8. března.

Přehled základních termínů pro volbu prezidenta republiky, jejíž první kolo se uskuteční 12. a 13. ledna 2018
7. listopadu (66 dní před zahájením volby) - Poslední termín pro předložení přihlášek kandidátů na prezidenta k registraci ministerstvu vnitra; poslední termín pro vznik kandidátova volebního výboru, který bude zodpovídat za financování jeho volební kampaně, a pro založení bankovního účtu pro financování volební kampaně.
7. - 13. listopadu (66 až 60 dní před zahájením volby) - Přezkoumání přihlášek ministerstvem vnitra.
15. listopadu (do 58 dnů před zahájením volby) - Poslední termín pro případnou výzvu k odstranění závad na kandidátní listině (vyjma doplňování podpisů pod petici na podporu kandidatury, které je po 6. listopadu vyloučeno).
23. listopadu (50 dní před zahájením volby) - Poslední termín pro odstranění případných závad na přihláškách.
24. listopadu (49 dní před zahájením volby) - Rozhodnutí o registraci nebo odmítnutí přihlášky.
30. listopadu (43 dní před zahájením volby) - Poslední termín pro zveřejnění informací o kandidátech Českým statistickým úřadem na volebním serveru www.volby.cz.
23. prosince (20 dní před zahájením volby) - Nejzazší termín pro registrace přihlášek na základě rozhodnutí soudu a pro vylosování volebních čísel kandidátů Státní volební komisí.
27. prosince (16 dní před zahájením voleb) - Začátek čtrnáctidenní lhůty, v níž budou mít kandidáti celkem pětihodinový prostor v České televizi a Českém rozhlase (končí nejpozději 10. ledna ve 14:00)
28. prosince (15 dní před zahájením voleb) - Poslední termín pro zveřejnění adres volebních místností v obci. Začne vydávání voličských průkazů obecními nebo zastupitelskými úřady pro voliče, kteří nebudou hlasovat v místě bydliště. O průkaz musí takoví voliči požádat písemně do 5. ledna, osobně nejpozději do 10. ledna.
9. ledna (tři dny před zahájením volby)- Termín pro dodání hlasovacích lístků voličům. Zároveň do ukončení hlasování v prvním kole volby platí (do 13. ledna do 14:00) zákaz zveřejňování výsledků předvolebních a volebních průzkumů.
11. ledna (24 hodin před zahájením volby) - Do 14:00 lze oznámit stažení kandidatury nebo odvolání kandidáta. Současně budou uzavřeny stálé a zvláštní seznamů voličů a skončí lhůta pro možnost osobně požádat obecní úřad o vydání voličského průkazu.
12. - 13. ledna - První kolo volby prezidenta (12. ledna od 14:00 do 22:00, 13. ledna od 08:00 do 14:00). V případě amerického kontinentu se kvůli časovému posunu bude hlasovat 11. a 12. ledna od 14:00 do 21:00 tamního času na zastupitelských úřadech, podobně jako při volbách do Poslanecké sněmovny.
26. - 27. ledna - Případné druhé kolo prezidentské volby v případě, že žádný z kandidátů nedostane v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů (v případě amerického kontinentu se kvůli časovému posunu bude hlasovat 25. a 26. ledna). Postupující kandidáti budou mít od 22. do 24. ledna do 14:00 hodinový prostor v České televizi a Českém rozhlase. Od 23. do 27. ledna do 14:00 by platil zákaz zveřejňování výsledků předvolebních a volebních průzkumů.
zdroj: ČTK

Anketa

Už víte koho budete volit v prezidentské volbě?
Ano, Jiřího Drahoše
33,9 %
Ano, Michala Horáčka
4,7 %
Ano, Jaroslava Kuberu
3,7 %
Ano, Miloše Zemana
51,2 %
Ne, počkám si na případné další kandidáty
4,7 %
Nepůjdu volit
1,8 %
Celkem hlasovalo 8852 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám