Hlavní obsah

Češi budou v Mali nejprve střežit velitelství spojenecké operace

Čeští vojáci budou během prvního půl roku svého působení v Mali hlídat základnu v hlavním městě Bamaku. Jejich přítomnost na základně si vyžádala Francie, která vojenskému zásahu v Mali velí. Až tato mise skončí, zapojí se Češi na další půl rok do výcviku malijských ozbrojených sil. Informovali o tom náměstek ministra obrany Vlastimil Picek a mluvčí resortu Jan Pejšek.

Článek

"Budeme plnit úkoly force protection na velitelství této tréninkové mise v hlavním městě Bamaku," řekl Picek, jenž se ve středu zúčastnil v irském Dublinu setkání ministrů obrany EU. Anglický výraz ve vojenské hantýrce znamená preventivní opatření proti možnému ohrožení. Do operace se mají vojáci zapojit 1. dubna.

Ministři se na jednání zabývali hlavně operací Evropské unie v Mali, jejímž cílem je vycvičit vládní jednotky Mali k boji proti islamistům. Zapojení českých vojáků odsouhlasila vláda Petra Nečase minulý týden. Mandát pro vojáky musí ještě odsouhlasit parlament, předpokládá se však, že poslanci i senátoři návrh podpoří.

Většina vojáků má zkušenosti z Afghánistánu

Kvůli ostraze základny Češi vyčlení jednotku o síle 30 mužů. Většina vojáků se bude rekrutovat z chrudimských výsadkářů. "Vesměs to budou vojáci, kteří mají zkušenosti z Afghánistánu," upřesnil Picek.

Náčelník generální štábu Petr Pavel podle něj navrhuje, aby čeští vojáci v Mali byli vybaveni pancéřovanými terénními vozy Kajman i obrněnci Iveco. Transport vojáků do africké země zajistí sama armáda. Převoz techniky musí vedení resortu vyjednat se spojenci, kteří disponují velkými dopravními letadly. Stroje v majetku české armády nemají takovou přepravní kapacitu.

Jak už dříve informoval předseda vlády a zastupující ministr obrany Petr Nečas, Češi se do bojů s islamisty, kteří obsadili severní část afrického státu, nezapojí. Náklady na misi, které jsou limitovány částkou 220 miliónů korun, budou hrazeny z rozpočtu ministerstva obrany.

Reklama

Související články

Francouzští vojáci dobyli Timbuktu

Jednotky vedené francouzskými vojáky v pondělí dobyly město Timbuktu, které bylo jednou z bašt islámských extremistů na severu země. Uvedla to BBC s odvoláním...

Výběr článků

Načítám