Hlavní obsah

Černý vrací vládě dva milióny za Entropu

PRAHA/NEW YORK

Autor Entropy David Černý se v nové smlouvě s úřadem české vlády zavázal, že vrátí téměř dva milióny, které od státu obdržel jako honorář za plastiku Entropa. Umělecké dílo, které reprezentuje Česko během půlročního předsednictví EU v Bruselu, bylo spojené s mystifikací, že se na něm podílelo 27 evropských umělců.

Foto: Reuters

Entropa instalovaná v Bruselu.

Článek

"Autor také nebude požadovat nic za nájem díla," sdělila mluvčí vicepremiéra Alexandra Vondry Michaela Jelínková. Stát za projekt zaplatil 1,9 miliónu korun, za jeho půlroční pronájem v Bruselu měl dát 1,2 miliónu korun, ale podle nové smlouvy to bude jen symbolická koruna.

Jednotlivé státy na plastice Entropa zblízka
VIDEO: Kontroverzní plastika Entropa je umění, tvrdí Vondra

Úřad vlády poté, co zjistil, že Entropu nevytvořilo 27 umělců, ale jen Černý a jeho tým, dal najevo, že ho český umělec podvedl. Černý nicméně upozornil, že v původní smlouvě s vládou nebyla účast žádných dalších autorů zmíněna. Kontrakt, na jehož základě projekt vytvořil, byl uzavřen jen mezi ním a vládou.

To, že se rozhodl vrátit státní peníze do projektu investované, je podle něj jen jeho dobrá vůle. Peníze byl prý připraven vrátit, až se jeho mystifikace prozradí.

Smlouva, která má mnoho stran a kterou je autor ochotný zveřejnit, obsahuje podle něj údaje o mechanických, stavebních, výrobních a dalších aspektech díla. Zahrnuje vizualizace, rozpočet na modely, ale i upomínkové předměty, které by se mohly podle Entropy vyrábět.

.:David Černýfoto: Právo/Archiv

"Všechny podmínky smlouvy jsem splnil a všechno jsem odevzdal bez problémů," uvedl autor, který je nyní v New Yorku.

Podle úřadu vlády ale projekt, který byl výstupem smlouvy, již počítal s oslovením umělců z jednotlivých zemí EU. "Právě takový přístup měl zaručit autenticitu a celkovou pestrost výpovědí, která je Evropě vlastní," uvedla Jelínková. Smlouva úřadu vlády s Černým o projektu má podle ní pět stran, projekt měl rozsah 111 stran.

Černý: Entropu jsem dotoval svými penězi

Černý nyní říká, že Entropu dotoval svými penězi. "Ale to byla součást projektu," řekl. Dalších deset miliónů korun, které byly potřeba na výrobu a instalaci, pochází ze soukromých zdrojů.

Plastika s názvem Entropa se strefuje do stereotypů spojovaných se zeměmi evropské sedmadvacítky. Například Nizozemsko známé tím, že jeho značná část území leží pod hladinou moře za pobřežními hrázemi a že v něm žije řada přistěhovalců, je vyobrazeno jako zatopená země, z níž vykukují jen minarety.

Umělecké dílo je přijímáno různě, nejostřeji se zatím ohradilo Bulharsko, které je v instalaci zobrazeno jako země pod tureckým vlivem, který symbolizuje turecký záchod. Po oficiální stížnosti země se Česko rozhodlo tuto část plastiky zakrýt. Proti tomu se ale prostřednictvím internetové petice ozvalo několik stovek lidí.

Černý původně tvrdil, že skládačku vytvořili umělci ze všech členských zemí unie. Nakonec se ukázalo, že autorem je on sám s několika kolegy z ČR. Případně dotčeným zemím se omluvil autor i vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Bulharsku se zvlášť omluvil také prezident Václav Klaus, který dílo kritizuje.

On sám je však také předmětem Černého ztvárnění - sporné prezidentovy výroky o změně klimatu či globalizaci jsou pro něj natolik signifikantní pro Českou republiku, že si je vybral jako to, co zemi charakterizuje. A dodal, že pokud chtěl svou prací někoho skutečně urazit, byl to jedině Klaus, který podle Černého uráží Čechy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám