Hlavní obsah

Černá stavba v Praze je téměř hotová

Právo, kl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle developerů či architektů je zcela běžná praxe, že začnete stavět či rekonstruovat stavbu bez stavebního povolení, o které se zažádá dodatečně a stavební úřad ho zpětně vydá.

BEZ KOMENTÁŘE: Černá stavba v Praze v Rubešově uliciVideo: Jan Daněk, Novinky

 
Článek

Na pražských Vinohradech, kde se ceny bytů pohybují i přes 100 tisíc korun za metr čtvereční, se jedna taková stavba dokončuje. A úřadům se ani přes opakovanou snahu nepodařilo dostat se dovnitř na inspekci. Jedná se konkrétně o bytový dům v Rubešově ulici. Firma Ruby Place nabízí luxusní byty k prodeji. Staví bez stavebního povolení. Do médií se firma odmítá vyjadřovat.

Pracovníci stavebního úřadu Prahy 2 se podle mluvčí úřadu Andrey Zoulové snažili dostat na stavbu na inspekci. „K reálnému stavu nemovitosti se vyjádřit nemůžeme, neboť do současné doby pracovníci stavebního úřadu na stavbu v rámci kontrolní prohlídky nebyli vpuštěni,“ napsala Právu Zoulová.

Námitka podjatosti

Právní zástupci firmy podali dvakrát námitku podjatosti směrem ke starostce Prahy 2 Janě Černochové (ODS). V tu chvíli se zastavil celý proces řízení o odstranění stavby, který stavební úřad zahájil.

Horší než Kamerun. Ve vyřízení stavebního povolení ČR klesla na 157. místo

Ekonomika

Firma Ruby Place tak doslova „honí čas“, protože než se úřady vypořádají s námitkou, stavba bude hotova. Podle informací Práva je dům zvenčí hotov.

Než bude moci Praha 2 něco opět udělat, musí počkat na vyřešení námitky podjatosti. „Aktuálně stále čekáme na rozhodnutí magistrátu ve věci podání námitky podjatosti směřující vůči starostce naší městské části,“ dodala Zoulová.

Foto: Archiv Novinky

Stavba v Rubešově ulici

„Zahájení řízení o odstranění stavby bez patřičného povolení je neodkladným úkonem. Stavebník nemá ani povolení památkářů a staví v památkově chráněné zóně budovu, která dosahuje sedmého výškového patra,“ říká advokátka Gabriela Wagnerová.

Starší byty zdražily, metr čtvereční v Praze stojí přes 87 tisíc

Ekonomika

Úřady si problém přehazují jako horký brambor. „V nejbližší době se vypořádáme s námitkou z podjatosti, k detailům se v tuto chvíli nemůžeme vyjádřit. Co se týče stavebního povolení a následných kroků, které se týkají údajné černé stavby na adrese Rubešova 9, to spadá do kompetence městské části a příslušného stavebního úřadu,“ uvádí mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Foto: Archiv, Právo

Bytový dům v Rubešově ulici vyrůstá bez stavebního povolení.

Naštvaní sousedé

Jediní poškození jsou zatím obyvatelé okolních staveb. Obávají se totiž znehodnocení svých bytů. „Kvůli přistavěnému patru už nemám výhled na muzeum a Pražský hrad, čímž se hodnota mé nemovitosti značně snižuje,“ říká majitel bytu v Rubešově ulici.

„Je zřejmé, že hodnota ,načerno‘ postavených a prodaných bytů je pro stavební společnosti rozhodně takovým ziskem, při němž se vyplatí riskovat pokuty či korupci,“ míní advokátka.

Reklama

Výběr článků

Načítám