Hlavní obsah

Cenu Olgy Havlové získal nevidomý fotograf Václav Fanta

Praha

Cenu Olgy Havlové letos získal fotograf Václav Fanta. Muž, který před 25 lety přišel o zrak, spoluzakládal někdejší Katolickou nadaci pro nevidomé, založil pěvecký sbor nevidomých Vokál a je také autorem deskové hry pro nevidomé. Nadace Olgy Havlové v pondělí zveřejnila výsledky hlasování poroty na slavnostním večeru v pražské Výstavní síni Mánes.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Letošní Cenu Olgy Havlové převzal nevidomý fotograf Václav Fanta (uprostřed)

Článek

Na ocenění pro osobnost, která navzdory svému zdravotnímu postižení pomáhá jiným znevýhodněným lidem, navrhla veřejnost 22 kandidátů.

Porotci vybrali Fantu mimo jiné proto, že „aktivně pomáhá a dodává životní optimismus". Organizuje zájezdy, podílí se na tvorbě charitativních kalendářů a má mnoho dalších zájmů. Svou deskovou hru Quardo založil na principu pexesa: při sbírání dvojic kartiček hráči nevyužívají zrak, ale hmat, a snaží se spárovat karty se stejně vysekanými symboly.

Potkávali se v divadle

Při přebírání plastiky Olbrama Zoubka nazvané Povzbuzení Fanta zavzpomínal na to, že se coby fotograf setkával s Olgou Havlovou v Divadle Na Zábradlí. „Nikdy by mě tehdy nenapadlo, že se tato skromná dáma stane první dámou a že já někdy dostanu její cenu," uvedl.

In memoriam získaly zvláštní ocenění aktivistka Lucie Bittalová, která iniciovala kampaň Měsíc raka jako výzvu k prevenci rakoviny děložního čípku, a Jitka Štambachová, bývalá výkonná ředitelka Nadace Bona a organizátorka projektů pro lidi s duševním onemocněním.

Ocenění, jež bylo z podnětu Havlové poprvé uděleno v roce 1995, má zvýšit všeobecné povědomí o životě lidí se zdravotním postižením. Letošní udílení provázela i vzpomínka na 20. výročí úmrtí Havlové a také na nedožité osmdesátiny jejího manžela Václava Havla.

Výběr článků

Načítám