Hlavní obsah

Cena Mynářovy vily je bezmála devět miliónů, uvádí posudek z roku 2004

– Praha
Novinky, Václav Lang

Tržní cena vily, kterou zakoupil prezidentův kancléř Vratislav Mynář, činila podle znaleckého posudku z roku 2004, který mají Novinky k dispozici, 8 900 000 korun. To je více než 1,5násobek částky, za kterou ji pořídil Mynář. Za funkcionalistickou vilu v pražských Strašnicích zaplatil 5,5 miliónu korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vila v pražských Strašnicích, kterou koupil za 5,5 miliónu korun Vratislav Mynář.

Článek

Posudek si v roce 2004 nechal vyhotovit pražský magistrát coby tehdejší majitel objektu za účelem jeho prodeje. Vypracovala jej společnost Kopprea – znalecký ústav, s. r. o.

Znalci tehdy vyhodnotili věcnou hodnotu objektu i s pozemky na téměř 6,5 miliónu korun (4,1 miliónu za objekt a 2,3 miliónu za pozemky) a s přihlédnutím k dalším faktorům vyčíslili celkovou tržní cenu stavby na 8 900 000 korun.

Jako kladné body tehdy vyhodnotili „příjemný vzhled a umístění na rohové parcele objektu s výhledem“ a „možnost variantního užití po podlažích“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Co ale cenu srazilo, byl především zastaralý technický stav objektu bez hygienického zázemí, zanedbaná zahrada a vstup, absence garáže a vlastního parkovacího stání a skutečnost, že interiér je koncipován spíše pro dvě nezávislé bytové jednotky, neboť v domě není vstupní hala. Znalci přesto tehdy ohodnotili celkový technický stav objektu jako dobrý a provozuschopný.

Nevhodné k bydlení, tvrdí posudek

Posudek dále konstatuje, že vila není za stávajících podmínek vhodná k bydlení, ale spíše jako administrativní budova: „Je nutno konstatovat, že ve výpisu z katastru je objekt veden jako objekt k bydlení. Původní kolaudační rozhodnutí je z roku 1937. Vzhledem k tomu, že se v objektu nenachází žádná koupelna a v hlavních místnostech se nenachází žádná kuchyňská linka a nejsou zde ani připraveny vývody a napojení na případné spotřebiče, není objekt uživatelný pro bydlení,“ stojí v posudku.

Dvoupodlažní vila se sklepením byla postavena v roce 1937, v roce 1950 byla zkonfiskována a o pět let později přestavěna na jesle. V nedávné minulosti byl dům podle znalců užíván pravděpodobně jako středisko s ordinacemi, případně jako kanceláře pro firemní účely.

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář vilu koupil v listopadu od Víta Širokého, advokáta podnikatele Romana Janouška. Cena podle něj není podhodnocená, ale odpovídá stavu objektu. Mimo jiné prohlásil, že se z budovy přinejlepším podaří zachovat obvodové zdivo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám