Hlavní obsah

Celníci vracejí do Rakouska a Německa 70 tun nelegálního odpadu

Právo, mhr

Tři kamiony s téměř 70 tunami odpadů zajistili minulý měsíc olomoučtí celníci, když prováděli běžné kontroly zaměřené na přeshraniční přepravu odpadů. Odpad nyní putuje zpět do Rakouska a Německa, odkud pocházel. Právo o tom ve středu informovala mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová.

Foto: Celní úřad pro Olomoucký kraj

Směsný odpad byl deklarován v dokladech jako čistý plast a pryž

Článek

Celníci, kteří prováděli v Olomouckém kraji běžné kontroly zaměřené na přeshraniční přepravu odpadů, si podle ní vytipovali ke kontrole tři nákladní vozidla, dvě s polskou a jedno s českou státní poznávací značkou.

„Ta převážela odpady z Německa a Rakouska do České republiky. Převážně se jednalo o směs plastu, papíru, komunálního odpadu či bílý zapáchající prášek ve vacích, který byl deklarován jako čistý plast a pryž,“ uvedla mluvčí.

Celníci podle ní vozidla odstavili a následně ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí šetřily rozpor mezi převáženým druhem odpadu a údaji uvedenými v průvodních dokladech.

„Správní orgány podezření z porušení podmínek pro přepravu přeshraničního odpadu potvrdily,“ konstatovala Bortlová s tím, že zadržený směsný odpad, který byl deklarován jako čistý plast či pryž, celníci nyní vracejí zpět do zemí jeho původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám