Hlavní obsah

Čeká nás desetiletí stagnace, placení dluhů a ozdravných balíčků, míní Klaus

• Aktualizováno

Prezident Václav Klaus při on-line chatu na Novinkách vysvětloval své postoje vůči EU a dluhové krizi. Nastínil také, jak bude vypadat následujících deset let. Podle něj Českou republiku nečeká nic hezkého a je třeba počítat s ekonomickou stagnací, splácením dluhů a neustálým prosazováním ozdravných balíčků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus při on-line chatu se čtenáři Novinek

Článek

Kromě otázek týkajících se EU se Klaus vyslovil i k dalším tématům. Mimo jiné uvedl, že odchodu některých zemí z eurozóny se není třeba bát a přirovnal ho k rozpadu československé koruny. S odstupem času se také vrátil k otázce kupónové privatizace a stručně ji ohodnotil, vyjádřil se k poklesu úrovně politické kultury či k aktuálnímu dění.

Kompletní doslovný přepis on-line chatu se čtenáři Novinek:

EStracankova: vážený pane prezidente, myslíte si, že odstup států, které jsou v současné době zahlceny dluhovou krizí (Španělsko, Řecko, Portugalsko, Španělsko) by vyvolalo řetězovou reakci a tím odstup dalších členských států? Jakou budoucnost by pak mělo euro a jaké by pak byly další dopady v rámci dluhové krize?

Klaus: Nevím přesně, co znamená slovo odstup, ale jestli si tazatelka pod tím představuje odchod z eurozóny, pak si myslím, že klidný individuální odchod jedné či více zemí z eurozóny by žádným koncem světa nebyl. My jsme také zažili odchod země z měnové zóny, tehdy zvané Československo, a nic tragického se nestalo.

tcincala: Vazeny pane prezidente, pomohl by svetove ekonomice tzv. restart, tedy, ze by se velice zjednodusene receno zacalo znovu, bez dluhu a jinak?

Klaus: I v tomto případě musím říci,že slovo restart úplně jasné není. Bylo by ideální, kdybychom mohli začít, jako kdyby nebyla žádná minulost, ale to v žádném případě nejde ani ve světové ekonomice ani v osobním životě nikoho z nás. Tu minulost musíme nést s sebou, a proto takový idylický začátek není možný.

sv.otec: jak vidíte situaci ČR a EU v následujících 5 letech? Čeká nás krize jako po krachu newyorské burzy roku 29? I jako vysokoškolský student stále nechápu smysl EU a její politiky.

Klaus: To se nedá odpovědět jednou větou, o tom se pokouším psát na 150 stránkách ve své, včera vydané knize. Jednoduchá odpověď neexistuje. Já se obávám, že před námi je desetiletí ekonomické stagnace, splácení dluhů, nepřetržitých ozdravných balíčků, atd. Moc veselá budoucnost to není.

Teriii: Dobrý den pane prezidente. Předem mého příspěvku bych Vám ráda sdělila, že jsem Vaší "fanynkou" a sdílím mnoho Vašich názorů. To, co říkáte o EU již léta, si i já myslím nějakou dobu. Je dobře, že jsou mezi námi lidé, kteří mají zdravé racionální uvažování a nenechají se jen tak "oblbnout" médii. Ráda bych se zeptala, zda budete mít ke své nové knize nějakou autogramiádu? A pokud ano, tak kde a kdy. Děkuji a přeji mnoho úspěchů. P.S. Doufám, že se po skončení Vašeho prezidentského mandátu opět vrátíte do jiné politické funkce. Zdraví TJ

Klaus: Děkuji za podporu, autogramiáda je zítra, to znamená v pátek odpoledne v 15.30 hod. v Praze na Václavském náměstí v prodejně knih Luxor. 7. prosince přijedu do Opavy a Ostravy.

jholcman: Dobrý den Pane Prezidente, kam se podívám , tam čtu, že příští rok bude z ekonomického hlediska katastrofální. Moc si Vás vážím a věřím Vám, proto by mě zajímal Váš názor jak asi bude vypadat ekonomická recese? A v jakém průmyslu se projeví nejvíce? Děkuji Jaroslav Holcman

Klaus: Slovo katastrofální bych nepoužíval. Bude to rok velmi slabého, ne-li nulového růstu, což určitě není moc dobře, ale katastrofa to není. Slovo katastrofa si nechme na horší situace.

supeeeergirl: Dobrý den pane prezidente, ráda bych se zeptala, jestli ČR hodlá někdy přijmout Euro či nikoliv a také, když téměř všechny země v EU krachují, hrozí nám krach též? Děkuji za odpověď.

Klaus: Není vyloučeno, že někdy společnou evropskou měnu přijmeme, ale teď to vůbec není na pořadu dne a nemá smysl se tím vůbec zabývat. Teď je to otázka pro teoretiky, ale ne pro praktiky. Ale Vy se toho, když se podívám, jak se nazýváte - supeeeergirl - tak Vy jste tak mladá, že se toho dožít můžete. Já doufám, že já už se toho nedožiju.

Z.Kutina: Pane prezidente, jste vůbec ochoten si připustit, že svou umanutou kampaní proti EU silně poškozujete zájmy této země?

Klaus: Jsem naopak přesvědčen, že svými postoji, zájmy naší země nepoškozuji. Možná, že mé postoje netěší některé dnešní bruselské politiky, ale já myslím, že mým úkolem není těšit bruselské politiky, mým úkolem je prosazovat zájmy České republiky. A navíc přídavné jméno umanutý je naprosto nepříhodné. Témat, o kterých mluvím a píšu, je mnoho, a o problémech - a to nesmírně hlubokých v dnešní Evropě - si dnes štěbetají vrabci na střeše, to není žádná moje umanutost. Otevřte si kterékoli noviny v Evropě.

zoufalydalmatin2: Dobrý den pane prezidente. Co mohu jako občan udělat proto, abych se zbavil gigantického molocha EU. V referendu jsem hlasoval NE, ale byl jsem přehlasován. Jsem naprosto přesvědčen, že kdyby proběhlo referendum dnes, tak by žádná EU neprošla, co s tím?

Klaus: Nic se nedá udělat okamžitě, jakákoli změna v Evropě bude dlouhodobým procesem a proto i Vy musíte vydržet. Musíte své postoje prosazovat všemi cestami, nerezignovat právě v této chvíli. Rozumím, že většina lidí chtěla vstoupit do EU, protože jsme moc jiných alternativ neměli. Teď jde o to pokoušet se měnit EU zevnitř. Zvenku by to nešlo.

miki_pilot: Dobrý den pane prezidente. Jestliže se nezvratně EU žene do dluhové pasti dá se dle vašeho názoru předpokládat rozpad současných mocenských struktur EU? Děkuji za váš názor

Klaus: V dluhové pasti řada zemí EU již je. To je přítomnost, to není budoucnost. Já nepředpokládám, že se současné mocenské struktury EU rozpadnou. Na to jsou příliš silné a příliš motivované. Dluhová past se bude řešit na úkor občanů všech evropských zemí, nejenom těch, které se extrémně zadlužily. To je můj předpoklad bezprostřední budoucnosti. V Bruselu se bude vládnout jako dosud.

jedlickovalenka: Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli nyní, s odstupem doby, vnímáte kuponovou privatizaci, tak jak proběhla, za špatnou, zda byste ji s dnešními zkušenostmi provedl jinak. Děkuji, Lenka Jedličková

Klaus: I toto je na knihu nebo článek, ne na jednu větu. Leccos jsem o tom napsal. I teď, s odstupem času, jsem přesvědčen, že jsme volbou kupónové privatizace jako jedné z u nás používaných privatizačních metod, udělali dobře. Myslím, že současní kritikové kritizují politiku, nikoliv tuto vlastní privatizaci. Kupónová privatizace naší zemi nepochybně pomohla. Ale připouštím, že nános nesmyslné kritiky je tak silný, že Vás tato má slova nemohou přesvědčit. Podívejte se na sborník Centra pro ekonomiku a politiku na téma kupónová privatizace, který byl vydán v roce 2002. Odkaz je na www.cepin.cz.

stein.martin: Dobrý den, nechápu jak muže Řecko dostávat nějaké peníze jako pomoc , když mají 5x větší platy než my nebo slováci , jaky na to máte názor Vy , neměli by nejdříve upravit své mzdy na uroveň nejchudšího státu unie Děkuji

Klaus: Musím připomenout, že ve své nové knize "Evropská integrace bez iluzí" jsem Řecku věnoval jednu kapitolu a více si o tom můžete přečíst tam. Včera jsem se dozvěděl, že Řecko přiznalo, že vyplácelo 10 tisíc důchodů bývalým státním úředníkům, kteří už jsou mnoho let po smrti. Nejstaršímu bylo 140 let. To jsou absurdní věci. Ale ve své knize, ale i jinde, opakovaně říkám, že viníkem není jen Řecko. Řecko se "nevloupalo" násilím nebo potajmu do Evropské unie a do eurozóny, Řecko tam bylo přijato. To považuji za velmi důležité. Stejně tak platí, že Řecko si nejen půjčovalo, ale že Řecku bylo půjčováno. Takže viníci jsou i na druhé straně. Řecko se snaží své mzdy a platy brzdit nebo dokonce snižovat, ale nedostatečně. Příkladem by jim mohlo být Lotyšsko, které při své krizi před několika lety udělalo škrty a snižování mezd a platů daleko radikálnější.

MKaresova: Dobrý den. Jak moc nás podle Vašeho názoru ekonomicky ovlivňují krize států EU? Má zásadní vliv fakt, že nemáme zavedené Euro? Má situace v Evropě (řecko, itálie a další státy) vliv na český akciový trh, nebo je za poklesem cen akcií jiný důvod? děkuji za odpověď a přeji hodně štěstí. M.Karešová

Klaus: Nežijeme ve vzduchoprázdnu, nejsme ostrov, kdesi uprostřed oceánu. Jsme součástí Evropy a jsme - a to je ekonomický termín - tzv. malou otevřenou ekonomikou. Ta je z definice dominantně závislá na svém zahraničním obchodě. Když jsou problémy u našich hlavních obchodních partnerů, nemohou nebýt problémy u nás. A navíc, světové finanční trhy málo diferencují a mají sklon nás házet do jednoho pytle se sousedními zeměmi střední a východní Evropy, což pro nás právě v tuto chvíli není žádnou velkou výhodou.

ZapletalP: Pane prezidente, co bych měl jako běžný pracující člověk konkrétně udělat? Myslím krok1, krok2, krok3, aby Evropa nešla do slepé uličky. Čekat na příšti volby? To je trochu málo, že? Děkuji! Patrik Zapletal

Klaus: Určitě nebudu volat po pouličních demonstracích, určitě budu volat po řešení v rámci institucí naší parlamentní demokracie. Jsou u nás politické strany nebo politická seskupení, která mají na Evropu názor podobný Vašemu, zkuste si je vyhlédnout a případně jim dát svůj hlas.

otazkyseznam: Dobrý den pane prezidente, chtěl bych vysvětlit, proč se státy nedohodnou, nezapnou tiskárny a nenatisknou si peníze, aby neměly takové dluhy. Děkuji Vám za odpověď.

Klaus: Natisknout peníze se určitě dá a v minulosti to mnohé státy opakovaně udělaly. Je známou věcí, že dluhy se dají nejlépe zlikvidovat inflací, což je ovšem řešení naprosto špatné. Dokud se dluhy splácejí, dělá to dlužník, to znamená ten, který dluhy zavinil, zatímco když vznikne inflace, dluhy splácejí všichni občané státu, ač s vytvořením dluhů neměli vůbec nic společného. Jako občan České republiky byste měl bojovat ze všech sil za to, aby dluhy nebyly umazávány inflací.

style: Dobrý den pane prezidente, pokud byste mohl volit, v jakém státě, který je součástí EU byste chtěl žít?

Klaus: Nedovedu si představit, že bych chtěl žít v jiné zemi než je ta naše. Takhle stručně musím odpovědět.

KAJJI.V: Dobrý den, pane prezidente jaký máte názor na to, že by nás měla ,,zachraňovat" Čína?

Klaus: Nemyslím si, že má Čína zájem nás zachraňovat a vůbec si nemyslím, že by to Čína dělala z jakýchsi altruistických důvodů. Čína je velkým světovým hráčem a v jejím zájmu je světová ekonomická stabilita, v jejím zájmu není nestabilita dalšího velkého hráče, kterým je Evropa. To by jí eventuálně mohlo motivovat, aby si část evropských dluhopisů eventuálně koupila. Ale jestli to udělá, to nevím.

ROslizlok: Dobrý den pane prezidente,zajímalo by mě,jak moc těžké je se oprostit od osobních pocitů,když jako pravicově zaměřený člověk musíte jednat s levicí?Mimochodem,poslední politici,kteří uměli držet slovo jste byl Vy a Miloš Zeman.Nedělá se Vám někdy nevolno,když vidíte,jak klesla politická kultura v tomto státě?

Klaus: Pokles politické kultury mne netěší, opakovaně to říkám, ale nemám rád, když se útočí jen na politickou kulturu. Pokles kulturního, nebo chcete-li civilizovaného jednání se v naší zemi netýká pouze politiků. Vidím stejný pokles kultury v médiích, v kultuře, ve školách, prostě všude. Politici jsou důsledkem toho všeho, nikoliv příčinou. Já vím, že to není populární názor, ale měl by být vysloven. Kultura politiků oproti kultuře chatů na různých internetových serverech ještě nedopadá tak špatně. Podívejte se, co píšou někteří Vaši spolutazatelé.

sajenkas: Váš názor na dostavbu Temelínské jaderné elektrárny...

Klaus: Radši jeden další Temelín než tisíce či desetitisíce solárních panelů nebo obrovských vrtulí hyzdících každý koutek naší krásné země. Stejně se obávám všech možných biopaliv a dalších "obdivovaných" tzv. obnovitelných zdrojů energie.

miroslav.riemel: Dobrý den pane prezidente, domníváte se, že ekonomika může fungovat bez morálky? Rusové celou věc pochopili a od roku 2013 začíná na jejich školách výuka etiky a náboženství.U nás se zatím bavíme o zvrhlém systému sexuální výuky, nemluvě o trvalém tlaku na existenci konzervativního pojetí rodiny a fakticky neuvěřitelně sobeckým pohledem na děti v rodině, kdy se nastavují takové sociální podmínky, které děti posouvají do roviny luxusu.

Klaus: Určitě máte pravdu, ekonomika může fungovat jen v širším kontextu morálky, vzájemné důvěry, dodržování dohod, atd. O systému sexuální výchovy ve školách čtu pouze v novinách, nevím, jestli to není trochu přehnané, ale považuji to za chybu. Dítě by také nemělo být luxusem, ale radostí.

Radek.Veber: Vážený pane prezidente, dnes vidíme , že systém demokracie přetává fungovat. Je příliš ovlivněnrůznými politickými a obchodními zájmy a proto vyvolal ve voličích pocit bezmoci a rezignace. Zajímá mě jestli víte o nějakém lepším modelu a nebo alespoň o možné rekonstrukci současného modelu. Děkuji za odpověď

Klaus: Systém demokracie nepřestává fungovat, přestává být pravdou to, že v současnosti dominuje demokracie, například v evropské realitě. Základní principy demokracie jsou nepřetržitě narušovány a popírány, žijeme ve světě, který je daleko méně demokratický, než jak jsme si před 22 lety v listopadu 1989 mysleli, nebo alespoň já si myslel. I o tom je má nová kniha o evropské integraci.

Pavel.Jezek: Přeji pěkný den, nemá podle Vás na krizi vliv i to, že dnes každý chce společnost řídit, aniž by taky něco chtěl dělat?

Klaus: Nevím, jestli chce každý opravdu společnost řídit, ale vím, že mnozí si nárokují jako automatismus spoustu věcí aniž by si je zasloužili, aniž by si na ně vydělali. Pouze natahují ruku a dnešní společnost jim to umožňuje. To je primární příčina dnešní evropské dluhové krize. To, že se to v jedné zemi dělá více než v druhé, je až dodatečným problémem.

Glubby: Dobrý den. Mám jednu otázku, která mi neustále vrtá hlavou. Proč by se měly Řecku odpouštět všechny jejich dluhy, já chápu, že nemají z čeho moc splácet, ale třeba např. ČR je taky zadlužená, půjčujeme si, a pak to vypadá u nás tak, jak to vypadá, namísto toho, aby škrty začaly jinde- u ,,našich vrchních". Tohle by mohl udělat úplně každý stát, země. Říct si, ále nemáme na splácení dluhů, odvoláme se na Řecko a jejich řešení situace, a třeba nám ty dluhy odpustí. A ještě mě pobavilo, kdy Řecko se rozhodlo přes referendum hlasovat o tom, zda přijmou pomoc. Proč i po tomhle všem jsou pořád tak velké snahy pomoct ? Je to povinnost ?

Klaus: To je dlouhá otázka, vyberu si z ní jen ten její závěr. Otázka referenda v Řecku byla neuvěřitelně nesmyslně interpretována a mrzí mě, že se k tomu přidali i někteří naši, jinak rozumní komentátoři. Řecký premiér, který nemá hlavní klientelu v Bruselu, ale lidi u sebe doma, usoudil, že nemůže jenom vyjednávat v Bruselu, ale že si to musí nechat doma potvrdit. Jestli lidé eventuálně nepřijmou radši jinou cestu. Se zlou se ovšem potázal. Velcí Evropané se začali cítit uraženi, že si někdo dovolil jejich údajně dobré úmysly zpochybňovat. Mě urazilo chování těchto lidí, nikoli Řeků.

lenka.grycova: Dobrý den pane prezidente. Jak dlouho myslíte, že vydrží Sarkozy a Merkelová hrát dále svoji hru, než přiznají, že to takto dále skutečně nejde? Děkuji.

Klaus: Mám strach, že to ve svém vlastním zájmu budou hrát ještě dlouho. Obávám se, že si alternativní řešení vůbec nepřipouštějí. A tudíž na něm ani nepracují. Vidí jenom jeden směr, jenom jednu cestu a já musím říci to, co jsem řekl včera při křtu své knihy, že slepá ulička - a já si myslím, že Evropa ve slepé uličce je - nemá žádné pokračování, není možné jít dál, to není tunel, na jehož konci by mohlo být nějaké nadějné světýlko, na konci slepé uličky není nic. A to oni nechtějí připustit.

TomasDuda: Dobrý den. Rád bych se zeptal, kterou školu mám jít studovat, abych byl v budoucnu prezident? Děkuji

Klaus: Žádná škola na prezidentování neexistuje, podívám-li se na různé prezidenty celého světa, tak vidím, že měli nejrůznější školy. Škola je elementární předpoklad racionálního myšlení, racionálního uvažování. Velmi bych doporučoval seriózní společenskovědní obor, protože ten je přece jenom lepším předstupněm než studium chemie či biologie, jakkoliv si těchto oborů nesmírně vážím. Ale ty společenskovědní obory jsou také vážnými disciplínami a lidé se strašně mýlí, když si myslí, že jsou to věci, kterým je možné rozumět bez jakéhokoliv vážného studia.

ossma: Dobrý den. Pane prezidente, proč prakticky nikdy nehovoříte o korupci, kterou je Česká republika přímo prolezlá ? Kdyby tomu tak nebylo, proč bychom měli např. nejdražší dálnice a nejdražší nákupy vojenské techniky.... Děkuji za odpověď.

Klaus: Korupce u nás nepochybně existuje, je to jev samozřejmě škodlivý a společenskou atmosféru nesmírně poškozující. Touto větou bych mohl skončit. Dodávám nicméně alespoň to, že se někteří lidé u nás tváří jako bychom byli zemí jinak korupční než zbytek světa, s čímž já nesouhlasím. A druhou větou je to, že je třeba pečlivě odlišovat politickou hru o korupci se skutečnou, reálně existující korupcí. I o tom jsem přesvědčen, že to první je větší než to druhé. Ale dělejme maximum pro to, aby korupce byla co nejmenší.

jirkula12: dobrý den pane prezidente chtel sem ze zeptat jestli nase ČR skrachuje jako ostatni zeme

Klaus: Česká republika nestojí před krachem či bankrotem, je tisíc věcí, které můžeme kritizovat, ale nepřestřelujme to na druhou stranu. Jestli to budeme dělat, tak tomu sami uvěříme a sami si ten bankrot naordinujeme. Začal jsem si připravovat svůj novoroční projev a i to se tam snažím nastínit. Kritika určitě ano, ale kritika racionální, nikoli iracionální.

otisesty: dobrý den pane prezidente, co říkáte na rozpad koalice v Praze?

Klaus: Praze málo rozumím, nemyslím městu Praha, ale politice v Praze. Pondělní večerní zpráva o ukončení dosavadní koalice na magistrátě mě nesmírně překvapila, přiznám se, že jsem nic takového netušil. Nevím také, který z výroků, které se každou chvíli objevují v médiích, je relevantní nebo irelevantní, pravdivý nebo nepravdivý. Zdá se mi, že se někdo pustil do jistého projektu, který se mu vymyká z ruky a teď to vidím velmi nejasně. Rozumím, že se na to Pražané musí mračit. Já se mračím také.

eslavice: Ještě jedna otázka,proč ministři určitých resortů nejsou z oboru.Přeci takový člověk by tomu měl rozumět a nikdo ho neopije rohlíkem.A nebude činit nesmyslná rozhodnutí.

Klaus: Ministr je politická role a proto je to s kvalifikací ministra vždycky složité. Není vůbec pravda, že musí být ministrem zemědělství sedlák, ministrem zdravotnictví chirurg a ministrem dopravy řidič autobusu. Role ministra vyžaduje úplně jinou kvalifikaci. Na druhé straně si myslím, že když jsem se stal 10. prosince 1989 ministrem financí, že pro mne bylo obrovskou výhodou, že jsem se předcházejícího čtvrt století problematikou financí, měny, bankovnictví, státního rozpočtu zabýval, že jsem o tom přečetl stovky knih a článků, že jsem o tom sám publikoval odborné články. To byla výhoda naprosto nesporná a vůbec si nedovedu představit, jak bych to mohl dělat bez toho. Byla sice doba revoluční, dělali jsme věci zásadní, což dneska není pravdou, dnes se dělají rozhodnutí daleko nižšího řádu. Přesto se musím nahlas přiznat, že jsem pozvednul obočí, když jsem zjistil, že je nový ministr průmyslu a obchodu anesteziolog. To není žádný útok na pana doktora Kubu, to je můj obecný názor.

mucQ3131: Dobrý den :) chtěla bych se zeptat jestli je těžké být prezidentem :)) ráda bych to skusila :)

Klaus: Tuto otázku, resp. mou odpověď udělejme jako poslední, stejně už jsme ten hodinový chat o čtvrt hodiny přetáhli. Tady říkají pracovníci Novinek.cz, že to vůbec nevadí. Ani mně to nevadí. Myslím, že takto odpovídat na dotazy čtenářů je důležité a že to patří k prezidentské funkci. Dělat prezidenta určitě není lehké, ale mne to nesmírně těší. V úterý jsem přišel domů, nemohl jsem usnout a rekapituloval jsem si právě končící den. Když si představím, že jsem prožil dvouhodinovou vážnou debatu, zda podepsat či nepodepsat klíčové reformní zákony naší vlády, když jsem prožil hodinovou diskusi s naším velvyslancem v Moskvě o přípravě návštěvy ruského prezidenta u nás počátkem prosince letošního roku, když jsem prožil hodinovou debatu s třetí nejvýznamnější politickou osobností jedné z klíčových zemí současného světa, předsedou Parlamentu Turecka, když jsem na večerním koncertu Jazz na Hradě, který jsem zahajoval, seděl vedle velvyslanců dvou asi nejvýznamnějších zemí dnešního světa, velvyslance amerického a velvyslance čínského, a mohl jsem s nimi hovořit, pak musím říci, že je to taková plejáda akcí a různorodých témat, která se skoro nikomu jinému než prezidentovi nemůže podařit. Takže jestli chcete zkusit být prezidentkou, tak to určitě zkuste. Ale z náznaku náhodných témat jednoho prezidentského dne snad vyplývá, že do své přípravy musíte něco nainvestovat. Takže tu zkoušku radši až poté předchozí investici. Teď už ale opravdu musím končit, moc děkuji za tuto unikátní příležitost a doufám, že jsem aspoň někoho z tazatelů svými odpověďmi uspokojil. Přesto doporučuji podívat se na mou knihu "Evropská integrace bez iluzí", tam se to argumentuje poněkud šířeji a podrobněji. V každém případě děkuji za tento hezky a inspirativně strávený čas. Děkuji tazatelům a hlavně Novinkám.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám