Hlavní obsah

Čechy z ciziny svážejí autobusy, mohou pro ně ale i příbuzní

Právo, Tomáš Reiner

Na 400 tisíc Čechů pobývalo podle dat mobilních operátorů počátkem uplynulého víkendu v zahraničí. Po vyhlášení nouzového stavu a uzavření hranic se jich tisíce obracejí na české zastupitelské úřady a volají na nonstop linku ministerstva zahraničí (MZV).

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Ilustrační foto

Článek

„S žádostmi se na nás i na naše ambasády a konzuláty obracejí jak cestovatelé, tak studenti programu Erasmus,“ potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Úřad pro první Čechy, kteří se chtěli vrátit domů a uvízli za hranicemi, vypravil do okolních zemí autobusy. Navíc vyjednal výjimku pro ty, kdo chtějí své příbuzné po příletu v Německu či Rakousku vyzvednout.

Už v sobotu byly vypraveny první autobusy do Frankfurtu nad Mohanem a Vídně. S nimi se do ČR vrátilo 73 lidí. V neděli do obou míst vyrazily autobusy znovu, stejně jako do Mnichova.

Stát poslal sociálním službám respirátory nejnižší třídy, před koronavirem neochrání

Koronavirus

„České občany v zahraničí nenecháme bez pomoci,“ prohlásil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a slíbil, že se autobusy budou vysílat i v dalších dnech.

Na seznamu rizikových zemí pro ČR a její občany je v současné době 15 států: Čína, Írán, Itálie, Jižní Korea, Francie, Španělsko, Německo, Švýcarsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Velká Británie, Belgie, Rakousko.

Ministerstvo při svozech spolupracuje s hasiči. „Když to ale bude nutné, uvolníme peníze i na komerční pronájem dopravních prostředků,“ ujistil Petříček.

„Připravujeme také první spoje do ČR pro naše občany ve Spojeném království, s leteckými společnostmi řešíme možnost přepravy Čechů z Kanárských ostrovů. Asistujeme také skupině Čechů v Egyptě, snažíme se zajistit umožnění tranzitu pro české občany přes Polsko,“ vyjmenoval včera Petříček několik případů chystané pomoci.

Nově nakažení na Vysočině se infikovali na hasičské zábavě

Koronavirus

Češi ale však díky vyjednané výjimce mají také možnost vyzvednout si sami své příbuzné přilétající např. do Vídně a dalších letišť v regionu. Kromě vlastních dokladů k cestě potřebují, aby jim příbuzný poslal nejlépe kopii letenky nebo vstupenky na palubu letadla.

Do karantény se po přestupu nemusí

Německo sice včera odpoledne oznámilo zpřísnění pohraničního režimu, uzavírka hranic se ale týká jen Francie, Rakouska a Švýcarska. Výjimka pro vyzvedávání příbuzných tedy platí a Češi by ji podle Petříčka měli využít.

V České republice platí zákaz autobusové, vlakové i lodní dopravy do okolních zemí. Částečně je omezena i letecká doprava, létá se jen z Prahy a do ní.

Jak se chovat v karanténě, radí psycholožka

Koronavirus

Slovensko a Polsko sice na rozdíl od Německa a Rakouska nejsou na vládním seznamu rizikových zemí, nicméně Slovensko své hranice uzavřelo a Polsko posléze také.

Výjimku v přeshraniční dopravě má např. kamionová doprava a tzv. pendleři, tedy lidé, kteří jezdí do sta kilometrů od hranic v Německu či Rakousku za prací. Ti se musí hlídkám prokázat potvrzením od zaměstnavatele.

Pro Čechy, kteří se vracejí z rizikových zemí, platí povinná karanténa. Netýká se to ale těch případů, kdy dotyčný letí z bezpečné země a v rizikové zemi jen přestoupil v rámci režimu tranzitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám