Hlavní obsah

Čechů v cizině je málo, ale bojuje se i o jejich hlasy

Právo, ada, nig

Osm tisíc Čechů žijících a pracujících v zahraničí bude v říjnových volbách vybírat z kandidátek ve Středočeském kraji. Netvoří sice ani jedno procento ze zhruba miliónu oprávněných voličů regionu, nicméně strany chtějí urvat každý hlas.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Průzkumy naznačují, že rozdíly mezi některými stranami mohou být těsné, a povolební bloky by tak po přepočtu procent na poslanecké mandáty mohly záviset i na rozdílu pouhých stovek hlasů.

Nejblíže k Čechům působícím v zahraničí se chce dostat soc. dem. Obliba této strany mezi českými voliči v zahraničí je totiž podstatně nižší, než je tomu u pravicových stran. Alespoň to naznačují výsledky předchozích voleb, kdy se soc. dem. pravidelně umisťovala až za TOP 09, ODS a ve většině případů také za Stranou zelených.

Hamáček letí do Bruselu

„Velká koncentrace potenciálních voličů je v Bruselu, kde ve spolupráci s našimi europoslanci chystám na příští týden besedu s voliči,“ řekl Právu středočeský lídr soc. dem. Jan Hamáček.

Právě v Bruselu je kolem sedmi stovek potenciálních voličů. Více jich je jen ve Francii, v USA a Británii. Při posledních sněmovních volbách v roce 2010 získala soc. dem. v Bruselu jen 35 platných hlasů, zatímco TOP 09 jich dostala 222, ODS 140 a zelení 108. K volbám v tomto okrsku tehdy dorazilo 83 procent krajanů.

„Nemohu sice objet všechny země, kde Češi volí, ale Brusel považuji za určitou symboliku ve vztahu soc. dem. k EU,“ podotkl Hamáček s tím, že jeho strana je jedinou velkou reálně proevropskou stranou.

Proto podle něj jeho „kampaň na otočku“, která ho přijde na zhruba dvanáct tisíc korun za letenku, je i symbolem pro Čechy pracující v evropských strukturách. Chce ukázat, že soc. dem. považuje proevropskou politiku za prioritu a o tyto lidi má zájem.

Kalousek: Každý hlas může zamíchat kartami

Zájem o ně mají i další strany, které ale sázejí spíše na kampaň prostřednictvím sociálních sítí než na osobní kontakt. „Každý hlas může zamíchat kartami, a proto je pro nás každý hlas důležitý,“ řekl Právu středočeský lídr TOP 09, její místopředseda Miroslav Kalousek. Právě jeho strana při minulých volbách do Sněmovny jasně kralovala mezi Čechy působícími v zahraničí, kde ve všech případech jako tehdejší nováček sněmovních voleb odsunula na druhé místo ODS.

„Každému se snažíme vysvětlit, jak jsou tyto volby důležité, a proto se snažíme oslovit voliče na sociálních sítích, které neznají hranice. Vzhledem k tomu, že jsme strana pro přemýšlivého voliče a přemýšlivým je vlastní cestovat nebo pobývat v zahraničí, tak pevně doufáme, že se bude výsledek opakovat,“ uvedl v narážce na volby v roce 2010 Kalousek.

Kampaň na internetu a Facebooku zaměřenou právě na české voliče v zahraničí už spustili také zelení. „Právě mezi těmito lidmi máme vysoké procento příznivců,“ uvedl pro Právo šéf strany Ondřej Liška. Připustil, že právě pro menší strany je i osm tisíc možných voličů klíčových.

ODS bez kampaně

Že je každý hlas důležitý, přiznává také středočeská jednička ODS Petr Bendl, nicméně strana podle něj žádnou speciální kampaň pro tuto skupinu voličů nechystá. „Žádnou speciální kampaň pro voliče v zahraničí neděláme. Pro lidi, kteří se o volby zajímají, máme kampaň na elektronických médiích, kde s nimi komunikujeme,“ řekl Právu.

Vyzývat Čechy v zahraničí, aby volili uskupení Hlavu vzhůru, se nechystá podle svých slov pro Právo středočeská jednička kandidátky a šéfka hnutí Jana Bobošíková. Připouští, že názory jejího uskupení a této skupiny voličů nebudou shodné, zejména v případě potenciálních voličů v Bruselu. „Lidé v Bruselu budou volit eurohujery, taková je realita,“ řekla Právu Bobošíková.

Pro filharmoniky urna i v Kjótu

Češi působící v zahraničí budou letos moci kromě Bruselu volit na dalších 103 místech, většinou na zastupitelských úřadech.

Hlasovat naopak nemohou v Keni, Kongu, Kolumbii a v Kostarice, kde byly ambasády zrušeny. Speciálně pro členy České filharmonie přidalo ministerstvo zahraničí volební místnost v japonském Kjótu, kde budou muzikanti právě koncertovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám