Hlavní obsah

Čečenci v Českých Velenicích houfně opouštějí republiku

– ČESKÉ VELENICE
Novinky, Vladimír Vácha

V posledních měsících denně až několik desítek Čečenců ilegálně přechází v okolí Českých Velenic přes hranici z České republiky do Rakouska. Jen v pátek večer jich policisté překontrolovali čtyřicet. To je však také jediné, co proti nim zmohou.

Článek

Čečenci většinou dorazí do Českých Velenic dvěma nočními vlaky těsně před půlnocí. Někteří se nechají dovézt taxikem a vydají tak poslední peníze, které mají. Poté se buď sami nebo s pomocí převaděče dostanou do sousedního Rakouska. Ani zde, jak potvrdil jeden z rakouských policistů, však není konečná. Uprchlíci se snaží jít do dalších západoevropských zemí, zejména Itálie a Španělska.

"Jen v červenci jsme zkontrolovali čtyři stovky převážně rusky mluvících uprchlíků a podle rakouských kolegů je počet těch, kteří ilegálně přejdou hranice, jednou tak vysoký," řekla jihočeská mluvčí cizinecké a pohraniční policie Anna Stloukalová.

Laciné výmluvy a bezmoc policie

Čeští policisté jsou však proti utečencům bezmocní. Musejí od nich přijmout lacinou výmluvu, že přijeli do Českých Velenic na vycházku. Někteří zase tvrdí, že si přijeli o půlnoci prohlédnout vietnamský bazar. Po zkontrolování dokladů je policisté musejí propustit.

"Cizincům pouze zkontrolujeme doklady a pak tyto dokumenty uložíme do šanonů. To je jediné, co zatím můžeme dělat," konstatoval jeden z policistů, který v pátek na nádraží v Českých Velenicích sloužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám