Hlavní obsah

Část výkupného za Češky unesené v Pákistánu se měla ztratit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vrchní státní zastupitelství v Praze se zabývá podezřením na zpronevěru části výkupného, které mělo Česko zaplatit za dvě dívky unesené před třemi roky v Pákistánu. Informoval o tom v úterý server Neovlivní.cz. Kauzu podle něj už čtvrt roku řeší tajné služby. Kdo podal podnět k prošetření žalobcům, se zatím neví.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím ČTK

Antonie Chrástecká (vlevo) s Hanou Humpálovou po propuštění

Článek

"Podnět jsme obdrželi. V následujících dnech po vyhodnocení jej postoupíme místně příslušnému státnímu zastupitelství," řekla serveru vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

Stát nikdy oficiálně nepotvrdil, že výkupné zaplatil. Týdeník Respekt nejprve informoval o částce asi 145 miliónů korun, prezident Miloš Zeman pak mluvil o 150 miliónech. Později ale uvedl, že pouze citoval veřejně dostupné zdroje. [celá zpráva]

O podezření ze zpronevěry části peněz hovořil v březnu bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. Zdroj Neovlivní.cz z bezpečnostní komunity pak uvedl, že existují dvě verze. Podle jedné se stát rozhodl vyplatit osm miliónů dolarů, k únoscům jich ale dorazilo jen šest. Podle druhé varianty mělo být původně vyplaceno šest miliónů dolarů, z toho se ale čtyři milióny ztratily.

Rozvědka se brání

Server upozorňuje, že kauza může mít souvislost i s aktuálními spory kvůli reorganizaci policie. Zaplacení výkupného měl administrovat Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), který spadá pod ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Tato rozvědka má podle Neovlivní.cz napjaté vztahy s vojenskou zpravodajskou službou, která patří pod ministra obrany Martina Stropnického (ANO).

Ředitel ÚZSI Jiří Šašek odmítl „všechny informace”,  které v úterý ve vztahu k jeho úřadu a uneseným dívkám média zveřejnila.

„Záležitost jednoznačně považujeme za pokračování účelově vytvořené kampaně, která má zjevné znaky zpravodajské dezinformace s cílem zdiskreditovat vnější civilní zpravodajskou službu a celý bezpečnostní systém. Ve svých důsledcích pak tato kampaň velmi významně poškozuje bezpečnostní zájmy České republiky v mezinárodním měřítku,“ uvedl v prohlášení.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím ČTK

Dvojice Češek - Hana Humpálová a Antonie Chrástecká - se do vlasti vrátila loni v březnu po dvou letech v zajetí. O tom, že za ně Česko zaplatilo výkupné, se dlouho spekulovalo, i když to politici popírali.

Reklama

Související témata:

Související články

Češky unesené v Pákistánu jsou na svobodě

Dvě 27leté Češky - Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, které byly uneseny 13. března 2013 v Pákistánu, jsou na svobodě. Informovala o tom v sobotu ČT24...

Výběr článků

Načítám