Hlavní obsah

Část Topolánkovy vlády minou majetková přiznání

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Jen několik dnů, které se dají spočítat na prstech dvou rukou, uchrání některé členy dosavadní Topolánkovy vlády od detailních majetkových přiznání. A důvod? Nový zákon o střetu zájmů, který členům vlády, poslancům a senátorům tuto povinnost ukládá, začne platit až 1. lednem příštího roku.

Článek

Do té doby se má vláda vyměnit. Premiér Mirek Topolánek chce svůj nový tým ve čtvrtek představit prezidentu Václavu Klausovi a v dalších dnech by mohla být vláda jmenována.

Díky tomu mohou ministři, kteří nejsou současně poslanci nebo senátory, opustit své funkce bez toho, aniž by odhalili veřejně své soukromí. Jejich krátkodobé působení tak zůstane z tohoto pohledu nepopsaným listem.

Pravděpodobně ministři školství Miroslava Kopicová, zemědělství Milena Vicenová, obrany Jiří Šedivý a životního prostředí Jan Kalaš (všichni nestraníci), s nimiž se v nové vládě nepočítá, tak místo majetkových přiznání odejdou po necelých čtyřech měsících z vládních funkcí se statisícovým odchodným. Zda se to bude týkat také ministra kultury Martina Štěpánka, není jisté. Možná ve vládě zůstane.

Ministři ODS, kteří z vlády odejdou, jsou poslanci či senátory, takže zákon se jich dotkne.

Nemovitosti, auta i cenné papíry

Dosavadní zákon o střetu zájmů, jehož platnost vyprší na Silvestra, umožňuje politikům skončit ve funkci, aniž by byli nuceni veřejně přiznat, zda si v době funkce přišli k nějakému nemovitému i movitému majetku, anebo zda si třeba nadělali nějaké dluhy.

Právě to budou od příštího roku nuceni politici a další funkcionáři pravidelně zveřejňovat. Vedle nemovitého majetku, kde půjde o způsob nabytí a cenu, se přiznání bude týkat také věcí movitých. Utajena by tak neměla zůstat např. dražší auta, neboť hodnota nově pořízeného movitého majetku pro potřeby přiznání je v souhrnu stanovena na půl miliónu korun ročně. Přiznán musí být i nákup cenných papírů nad 50 tisíc korun od jednoho emitenta.

Stejně tak by funkcionáři měli přiznat nesplacené půjčky a úvěry nad sto tisíc. A totéž se týká rodinných příslušníků, kteří nabyli majetek v rámci společného jmění manželů.

Ondráčka: nyní jen dobrovolně

Končící Topolánkova vláda má omezený mandát, protože nezískala důvěru, a tak nerozhodovala o velkých zakázkách, s výjimkou prodeje Aera Vodochody či v rámci obrany o nákupu 550 nákladních aut Tatra, který ale byl dohodnut již dříve.

"Ale přirozeně v rámci resortů byli ministři o to méně pod veřejnou kontrolou," řekl Právu David Ondráčka z nevládní protikorupční organizace Transparency International s tím, že právě proto by odcházející členové vlády měli dobrovolně podat majetkové přiznání, byť jim to zatím zákon neukládá.

"Ideální by bylo, kdyby politici přijali principy zákona za své, i když začne platit za několik dnů a nyní mu ještě uniknou," poznamenal. Pokud ale dobrovolně přiznání neudělají, nemělo by se podle něj z toho dělat drama.

"Ničeho jsem za ty tři měsíce nenabyl, ale pokud by moje přiznání mělo přispět ke klidu na naší bouřlivé scéně, tak to pro mě není žádný problém," řekl Právu Štěpánek, o jehož budoucím vládním angažmá se zatím jen spekuluje. S ostatními ministry prý o tom vůbec nemluvili.

Odcházející ministři přitom mají proti svým nástupcům ještě jednu výhodu: po odchodu z funkce za sebou klidně mohou zabouchnout dveře a jejich vládní - byť krátká -epizoda je nijak neomezuje v jejich dalším působení.

To od příštího roku bude pro končící politiky složitější. Až rok po odchodu z funkce pro ně budou tabu firmy, jimž ve funkci přiklepli nějakou státní zakázku, nebo o ní rozhodovali. Za porušení zákona pak bude hrozit pokuta až půl miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám