Hlavní obsah

Část praktických a dětských lékařů dnes neordinuje

Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Praktičtí a dětští lékaři na mnoha místech republiky, zejména na Moravě, v Karlovarském a v Jihočeském kraji dnes neordinuje. Lékaři tak protestují proti Všeobecné zdravotní pojišťovně a tvrdí, že jim platí málo peněz. Svaz pacientů považuje jejich protest za bezdůvodný a nemravný.

Článek

Zavřené ordinace podle našich informací nejvíce zůstaly ve Zlínském, Jihomoravském, Olomouckém, Karlovarském kraji a na Vysočině a také v jižních Čechách. Přitom ale praktičtí lékaři ze Zlína, kteří protest vedou, vlastně stávkují proti svému Sdružení praktických lékařů. Právě to dohodlo totiž s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ceny za péči pro letošní rok. A s těmito cenami souhlasili praktici ve 12 ze 14 krajů.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt uvedl, že s letošními cenami nelze nic dělat, a pokud lékaři usilují o více peněz na příští rok, je nyní čas pro jejich vyjednání.

Zavřená ordinace nebo letáky

Viceprezident Svazu pacientů Josef Mrázek Právu poslal stanovisko, v němž píše, že v průměru dostanou praktici od zdravotních pojišťoven 110 400 Kč měsíčně. A jen velmi málo záleží na tom, kolik nemocných ošetří. Jsou totiž placeni kapitační platbou, kdy dostávají peníze za každého registrovaného pacienta bez ohledu na to, jestli ho v měsíci ošetří nebo ne. Teoreticky tedy mohou mít celý měsíc prázdnou ordinaci a tyto peníze dostanou.

Pokud některé ordinace budou dnes zavřeny, na dveřích by měla být cedule, kde pacienty ošetří s akutními obtížemi. Někteří praktici a pediatři nezavřou na celý den, ale jen na hodinu. Jiní zase chtějí pacientům vysvětlovat, proč stávkují.

Situace v krajích se liší

V Karlovarském kraji se k protestu praktických lékařů a pediatrů přidala zhruba polovina privátních lékařů. Další ordinace otevřeli částečně a přijímali alespoň akutní případy. Téměř všichni vyjádřili nesouhlas se současnou výší plateb od Všeobecné zdravotní pojišťovny vyvěšením plakátů.

V Královéhradeckém kraji se ke stávce připojily přibližně dvě třetiny pediatrů. "Ve východních Čechách je zhruba 150 ordinací dětských lékařů. K dnešnímu protestu se připojily přibližně dvě třetiny z nich," řekl předseda východočeského Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Štefan Hrunka. Protestující lékaři se sešli v jednom z hradeckých hotelů, kde jednají o situaci ve zdravotnictví.

Na jižní Moravě nejsilněji protestují lékaři v Brně a na Břeclavsku. Je tu zavřených víc ordinací než při únorovém protestu. Například v poliklinice na Lesné v Brně zavřeli všichni praktici vyjma lékařky, která své kolegy zastupuje. Lékaři jsou nespokojeni s platbami od pojišťoven. V Brně dnes zavřelo ordinace více než 60 z 85 pediatrů.

Ve Vrbně pod Pradědem a Bruntálu budou zavřené všechny ordinace pro děti a dorost. V Novém Jičíně, Krnově a Rýmařově zavřou lékaři ordinace nejvýše na dvě hodiny.

Na jihu Čech se k protestu lékařů připojilo všech 160 pediatrů. Část z nich protestuje symbolicky, většina ale ordinace skutečně uzavřela. Péči o děti zajišťuje v každém okresním městě alespoň jedna ordinace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám