Hlavní obsah

Část Jeseníku zůstala v mrazech bez topení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Asi polovina města Jeseníku zůstala v úterý odpoledne bez plynu. Nemohou tak topit. Může za to porucha na rozvodu, která vznikla poté, co ve městě na chvíli vypadla elektřina. Plyn by měl do sítě jít ráno. Ve městě je nyní teplota kolem minus 17 stupňů.

Článek

Plyn by měl opět do rozvodů jít ráno. "Nejprve obnovíme dodávky do nemocnic a do domova důchodců," řekla mluvčí Severomoravské plynárenské Ivana Nováčková.

Lidem nejenže nejde topení, ale nemohou ani vařit a neteče jim teplá voda.

Podle mluvčí Severomoravské plynárenské (SMP) Ivany Nováčkové firma poslala do Jeseníku veškerou dostupnou pracovní sílu, která se bude snažit obnovit dodávky co nejrychleji. Příčinou havárie byla podle Nováčkové závada na regulačním zařízení na rozvodu plynu.

Podle Jaroslava Kejvala z krizového štábu města Jeseníku se výpadek dotkl asi 1200 přípojek, což pocítí asi šest až sedm tisíc lidí. Na odstranění problému pracuje 60 techniků.

Policie může do domů vstoupit

Technici musí vejít do každého domu a přípojku uzavřít. V domech, kde nikdo není, jim může při vstupu asistovat policie. Má dokonce právo uspat psa a odvézt ho do útulku, kde mu poskytnou péči.  "I za tuto cenu je nutné, abychom se dovnitř dostali. Není zde prostor pro vyjednávání. Můžeme k takovým opatřením dát pokyn, pokud jde o výrazné ohrožení života, majetku a zdraví. A tyto věci nastávají," uvedl starosta města Jiří Krátký.

Teprve po uzavření všech přípojek mohou plynárny potrubí znovu natlakovat. Měla by se tak stát ve středu ráno. V noci teplota klesne i pod minus dvacet stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám